Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 20:23 - Преговори... обречени на успех
Автор: lvm Категория: Бизнес   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.10.2012 23:47


Всеки ден ни се налага да водим преговори и да се договаряме: с деловите партньори, с началниците и колегите, с собствените си деца и родителите, с любимите и приятелите. Винаги ли правите това ефективно? Винаги ли успявате да отстоявате интересите си? Винаги ли сте доволни от резултата от преговорите? Ако искате да станете специалист по преговори, способни да решавате въпроси от всякаква сложност, тази книга е за вас! Прости и действени техники на НЛП ще ви помогнат да заинтересувате и убеждавате, да влияете и да не се поддавате на чуждото влияние, да излизате победител от всяка ситуация. А многото забавни истории, поучителни притчи и оригинални авторски техники ще ви помогнат да се учите с удоволствие!

 

Аз снисходително започнах да прелиствам книгата, разсеяно хвърляйки й скучаещ поглед, като въдица в реката. И така, аз застинах, приятели мои… Приятели мои, каква уловка! Аз вадех такива риби, златни, сребъни, цветни… и те живяха, танцуваха… А аз ги смятах за мъртви!

Ромен Ролан

 

Даже да не е истина е добре измислено.

Джордано Бруно

  

Едва ли някой сега ще започне да спори, че споровете не съществуват. Едва ли някой ще се реши да възрази, че в определена ситуация – спорът е ефективен метод на въздействие… понякога единственият възможен. Разбира се, може да обичате да се карате, може да не обичате да се карате, но във всеки случай най-добре е да умеете ефективно да спорите. А още по-добре е да можете да спорите по различни начини. Нашето оръжие е думата!

 

Какво не учат в училище

 

В училище ни учат на математика, физика, химия, история и литература, но изобщо не ни учат да общуваме, да водим преговори, да убеждавате събеседника, да отстояваме гледната си точка… Все пак често в училище има само две мнения – учителското и неправилното. Дисциплини, където учат на успешни преговори, просто няма. Да се запознаете, да се покажете в цялата си красота, да напишете резюме  и да заинтересувате работодателя, да се ожените и да живеете в съгласие, да си намерите работа и да се придвижвате по кариерната стълба, да възпитавате децата и да блестите на партита, да се сдобиете с повишение в службата и да бъдете душата на компанията, изгодно да продадете и евтино да купите ще ви помогнат само успешно  проведените преговори.  

Преговорите са ключов момент за всяка работа. Но понеже никой не ни учи на това, всичко, що се касае до навиците на общуване, ние придобиваме по метода на проби и грешки – ръководствайки се с прословутия здрав смисъл, съвети на приятели, собствена интуиция, жизнен и професионален опит. И все пак в последните години се появиха множество учебници и пособия, курсове и тренинги, лекции и майсторски класове, където всички желаещи са обучавани на ораторско изкуство, изкуството на преговори, публични речи, където са представени съответстващите теоретични и практични разработки. Но далеч не всеки от нас ще отдели време и пари за изучаване на такъв странен предмет, като общуването. Разбира се, неговата прословута ценност е известна на всички. Разбира се, всеки иска ярко и ефективно да излага мислите си. Но често аз чувам от хората нелепи убеждения:

- Аз нямам способностите да говоря красиво! Предпочитам да слушам…

- Аз практически се боя от публични речи – това е наследствено.

- Да овладяват ораторско изкуство е необходимо за професионалистите – актьори, политици, журналисти, психолози, телеводещи и дипломати… А на мен това не ми трябва. Нас и тук добре ни хранят.

Ноевият ковчег е бил построен от любител. А професионалисти построили небезизвестния «Титаник». За това престанете да се смятате за неспособни, недестойни, глупави, необразовани, малознаещи, още млади, вече стари, просто си поставете за цел да бъдете успешни в общуването и играейки да получите желаемото.

Задачата изглежда неизпълнима? Знам-знам. Ние винаги сме готови да измислим много оправдания за своя мързел. Но, мисля, че това е глупаво – да оставате на място. Ако обичате работата си, то нямате никакви прегради в достигане на поставената цел. Ако искате ясно и точно да изразявате мислите си, да увличате със своите идеи други хора, да бъдете убедителен, да се прочуете като душата на команията, то тази книга ще стане за вас настолна. Тя попадна в ръцете ви не случайно и на време. Помнете, любителят с добра енергетика, мислещ и обучаващ се, ще постигне много по-големи резултати, от мързеливия професионалист.

Именно начинаещите развиват най-кипящата дейност. Всеки професионалист в своята работа  някога е бил любител. Времето върви, и ако вие вървите в крак с него, а още повече, крачка напред, то пътят от любител до професионалист става много кратък. Помнете, за да останете на място, трябва много бързо да тичате, а за да вървите напред трябва да бягате по-бързо от другите. И на това ви учи НЛП!

Животът е винаги късмет. Всяка ситуация е пълна с ресурси. Важното е правилно да настроите ъгъла на зрението. За това, как да разгръщате предложените ситуации и да моделирате свои, да убеждавате и преубеждавате хората, да реализирате своите желания и да говорите на езика на събеседника, успешно да водите делови и телефонни преговори, нестандартно да решавате проблемни ситуации и да постигате своите цели, ще ви разкаже тази книга.

Всеки от нас –  не е  лош събеседник в компанията на двама трима приятели, но как неуютно ни е в обкръжението на непознати, а още повече – враждебно или скептично настроени хора. Често ни е много трудно да започнем разговор, да го поддържаме, адекватно да реагираме на критика. Ние се боим да изглеждаме глупаво, да кажем глупост, да изглеждаме некомпетентни… Страх от общуване – така може да се определи този недъг. Да се отървете от него е възможно. И ако искате да постигате успех в различни области в живота, то да го направите е крайно важно. Особено ако това е под сила даже на най-притеснителните хора. Да овладеете изкуството на общуването за много хора в наши дни става професионална задача и първа стъпка на пътя към лидерството. И така, вие се решихте? Тогава да започваме. Не забравяйте, че всичко долупосочено носи характер (и това е важно!) на практически рекомендации. Всичко, за което разберете, трябва задължително и нееднократно да приложите на практика. Просто четенето «от интерес» няма да ви даде никакви резултати.

Хората, стоящи на място, но смятащи се за знаещи, бързо губят от тези, които постоянно се учат и, като Сократ, «знаят само това, че нищо не знаят». За любознателните всичко и винаги е малко. Всеки ден за тях е нов живот, нови знания, перспективи, достижения. Истинският професионалист – това е човек с енергетиката на любител и опита на експерт в своята работа.

 

Помнете

 

Успех постига само този, който умее да получава истинско удоволствие от общуването с хора.

Как изглежда успешният преговарящ? Какви са чертите на харизматичния лидер? Какъв сте вие – ведом или водещ? Каква е вашата роля в семейството? Какво означава да бъдете звезда? Как да възпитате увереност в себе си и да убедите във вашата правота другите? НЛП ще ви помогне да сложите край на всички тези проблеми и да осъзнаете, че няма победи и поражения, има само обратна връзка със света. Все пак даже кръговратът на гадостта в природата – това е възторг, уникално ежедневно чудо. А това значи, да се учите на ефективно общуване трябва  с открито сърце и изпитващ ум – на кратко, с удоволствие.

Заедно с тази книга вие ще можете да направите стъпка «от жаба в принц» и да направите това не на сън, а наяве.  Всичко, което ще намерите тук е изложено просто и ясно и трябва да бъде лесно проверено на вашия собствен опит. Тук няма никакви фокуси, и от вас не се изисква да преминавате към нова вяра. От вас се изисква само да четете, да се смеете, да се съмнявате и да се наслаждавате. Все пак това не е учебник по НЛП! Това са прости рецепти за успешни преговарящи.

Аз писах тази книга така, сякаш вие нямате никаква представа от НЛП. Възможно, това е дейсвително така. За това всички термини се обясняват тук, и нищо не се смята за от самосебе си разбиращо се. Тази кнга няма да замени опита от семинарите. Тази книга ще ви помогне да доразвите своите способности и таланти в сферата на ефективното общуване.

 

Нейролингвистичното програмиране (НЛП) – е едно от направленията от знания, близки до психологията, излагащи се в формален вид способи на работа с мисленето и поведението. За основатели на НЛП се смятат Ричард Бендлер и Джон Гриндер. Основополагащ труд е книгата «Структура на магията» (1975).

Важна насока на дейността на НЛП – моделиране, създаване на модели на ефективно поведение, предавани от човек на човек. НЛП открива простата истина: ако някой нещо умее да прави добре, то  това може да се научи всеки! А цялото главозамайващо вълшебство на НЛП е в това, че промените в човека могат да станат буквално за секунди. Виртуалносто изкуство на НЛП, което може непринудено да се овладява, изпитвайки лекота в тялото и мислите, вътрешна хармония и душевен комфорт. Важното е да си позволите да се доверявате на тези техники.

Техниките на НЛП служат за това, да направите някои промени в някой човек или в самия себе си. Техниките позволяват да изучите, по какъв начин хората стават издадени в някаква област и как да научат на тези умения други хора.

НЛП – това е изкуство и наука за личното майсторство. Изкуство, защото всеки внася своята уникалната индивидуалност и стил за това, какво прави то и това е невъзможно да се отрази на страниците на една книга. Наука, защото има метод и процес за откриването на патерните, използвани от издадени личности във всяка област за достигане на големи резултати. Този процес се нарича моделиране, и откриването с помощта на патерни, умения и техники намират все по-широко приложение в консултирането, образованието и бизнеса за повишаването на  ефективността от комуникацията, индивидуалното развитие и ускореното обучение.

 

От самото начало искам да поставя точките над i: за да постигнете успех в преговорите от абсолютно всеки род, вие трябва да практикувате общуването. За това трябва напълно да се отдадете на следните изследвания и упражнения, с интерес вниквайки в теоретичните забележки. Този труд е стара демонстрация, но актуална е поговорката: «Този, който знае, но не прави, - всъщност не знае».

В зависимост от това, как върви обучението, а навиците на ефективната комуникация се съвършенстват, навярно ще се промени вашето окръжение, поведение, образ на живот, цели и световъзприемане – бъдете готови за това! Прислушвайте се към гласа на сърцето и звука на гласа, помагащ ви да приложите новите навици за постигане на вашите цели.

А сега ще ви разкрия една тайна: вечер аз много обичам да препрочитам своите книги не като автор, а като читател – отстранено. Аз ги чета и продължавам да се уча, да тренирам техниките, да ги закрепям в своето съзнание и подсъзнание. Знайте, днес вие четете моята книга, и аз я чета заедно с вас. Вие се учите и аз продължавам да се уча. Аз винаги се уча. И в това е моята сила!

 

Идеалният учител

Един млад човек решил, че ще търси идеалния учител. Той прочел много книги посещавал един семинар след друг, слушал, обсъждал и практикувал, но винаги оставал в съмнение и неувереност. Един му се струвал неуспешен в едно, друг – в друго. Речта на един не му харесвала, у другия – поведението.

Така той търсил двадесет години и вече съвсем изгубил надежда, докато не срещнал, човека, всяка дума и постъпки на който съответствали на представата му за идеалния учител. Той не губил време и се приближил към него:

- Струва ми се, че вие сте идеалният Учител, умолявам ви, вземете ме за ученик.

- Действително, така ме наричат, - казал учителят, - но аз не мога да направя това, тъй като на мен ми е нужен идеален ученик.

 

Как да се борим с НЛП

1.      Не докосвайте тази книга – това е котва, от която няма да се отървете!

2.      Не я четете – тя ще се подстрои под вашите ценности и ще промени убежденията ви!

3.      Не смятайте, че имате всички ресурси за ефективни комуникации, а Вселената е дружелюбна система. Това е НЛП! Едва ли може продуктивно да общувате с досадните родители, лудите съседи, ледените продавачи, егоистичните купувачи, завистливите приятели, тъпия началник и гнусното правителство? Тъжно си мислете, че на нищо не може да се повлияе…

4.      Често се оплаквайте от проблемите си и в никакъв случай не се опитвайте да ги разрешите. Само НЛПьорите отговарят за живота си сами.

5.      Ако все пак сте застанали на пътя за решаването на проблеми, в никакъв случай не отчитайте последствията на вашите действия. Иначе това ще се нарича екологична проверка. А това е НЛП!

6.      Не се поддавайте на провокации! Навсякъде има манимулации! Никой не може да стане звезда!

 

Предупреждение

Тази книга е ръководство за действие. Авторът и издателството носят пълна отговорност (и приемат благодарности!) за позитивните промени и радостните последствия от практическото прилагане на техниките на НЛП и съветите, дадени в книгата. Няма време – бързайте да действате! Дерзайте!

Към 2 Част




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 943515
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963