Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 21:54 - Успех в бизнеса за напреднали
Автор: lvm Категория: Бизнес   
Прочетен: 1323 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.10.2014 21:49


В тази книга  има пет уникални урока. Минавайки този ефективен тренинг, вие ще губите по-малко време и сили за постигане на целите, а ще получавате при това повече. Специалните упражнения ще помогнат да тренирате тези (и много други) навици на успешния човек и да станете лидер.

Едни казват: «Работата няма да избяга», други твърдят: «Работата е работа, но в живота и нещо полезно трябва да се прави!», а трети се усмихват на себе си и не бързат да споделят тайните за успех… Така става, че вчерашните отличници правят блестяща кариера в кампании, които се създават от авантюристични тройкари.

Вие някога замисляли ли сте се, защо два човека, съвършено различни по способности и ум, често в различна степен преуспяват в работата? Първият е лек на подем във всяка работа: ако се заеме с решаването на проблеми, най-вероятно ще постигне успех, каквото сам не направи – ще поръча на друг (и всички се радват да му помогнат, още и на опашка ще се наредят), гребе жарта с чужди ръце, а сам хваща звезди от небето, без да си отказва в нищо и с началниците е в добри отношения. Другият – съвсем обратното: ще вземе върху себе си чуждите задължения, ще закачи на шията си камък с отговорности, ще се суети, ще си пъха носа във всички дупки, ще контролира околните, а в колектива ще придобие такава репутация, че ще дойде време да се дави в реката, а и някаква особена печалба от него няма.
В какво тогава е тайната на успешния бизнес? Не винаги може да се постигнат добри резултати само с едното обмисляне на поставената задача и със зачервени очи пред екрана на монитора в десет вечерта. Възможно е дошло време да преразгледаме поведението си? Може би това е същият този Златен Ключ на успеха? В нашия случай щастливецът овладял всевъзможни «хитрости» - техники и правила за поведение по време на работа, когато нещастният трудяга няма и най-малко понятие за деловия етикет.

Няколко структурирани открития
За никого не е тайна, че бизнесменът работи двадесет и четири часа на ден, а ако му провърви – всичките четиредесет и осем. Все пак за него работят хора… А ако за него работи голям екип… Тогава осем часовият работен ден просто се умножава на количеството персонал на квадрат ефективност от всеки отделно взет сътрудник.
Но и мениджър от средното звено, от когото малко зависи в огромния механизъм на корпорацията, на работа изкарва далеч не осем часа. А много повече. Работата започва с душ и сутрешно кафе, продължава с изучаване на гардероба и търсене на подходящ делови костюм, това е и пътя към офиса и обратно, и безкрайните мисли за работа, които е толкова сложно да се оставят на бюрото, излизайки от офиса. Кой поне веднъж не е взимал работата за вкъщи? Не, аз говоря не за документите, не за папката с кварталния отчет. Аз говоря за идеите, които безкрайно роят в главата на кариериста и му пречат да се наслаждава на пролетта, храната, спорта, общуването с приятели…
Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но неотдавна се изясни, че 80% от хората смятат, че те влизат в тези 20%.
Излиза, че животът – това е постоянна работа, но важното е в това, че работата далеч не е целия живот.
Може много дълго да се пише статията «Сто и четири начина да побъркаш мъж» за лъскаво списание. Особено ако на хоризонта няма перспектива за среща със същия този мъж след два часа. А ако ви чакат в уютно ресторантче, то статията по незнайно какъв вълшебен начин ще се напише за двадесет и пет минути, още за петнадесет взимате душ, слагате си вечерната рокля, малко грим и летите на среща. Ах да, на вас даже не ви стигнаха тридесет секунди за да си сложите френското бельо. То така и остана в шкафа с бельото.
Може много дълго да се съвещавате със сътруниците, активно стимулирайки ги, ако на хоризонта не се очертава лов на диво прасе с приятели. И тогава вие бързо и самостоятелно вземате необходимите решения, подписвате необходимите документи и с леко сърце тичате към интересуващото ви мероприятие.
За какво говори това? За това, че често сте решителни, остроумни, мълниеносни и непобедими. А това значи, че вътре във вас съществуват всички слагаеми за оглушителен успех… както впрочем и провал. Остана само да се доведе интуицията до инсайт и да се осъзнае, че животът не е само работа… Въпреки че е налага да се ходи на работа, от живота може да се получи удоволствие.
 
Бизнесът – това е комбинация от война и спорт
Така казваше Андре Моруа. И беше прав. В бизнеса, като на война, са важни стратегията и техниката, хладна глава и железна логика. Искаш ли да си подчиниш обстоятелствата, подчини на себе си разума. А още в бизнеса е важна скоростта на приемане на правилни решения. Но за да не се получи като във вица за Сашо, аз слагам ударение на думата правилни.
Учителката пита Сашо:
- Сашо, кажи ми бързо, колко е 8+5?
- 24, госпожо.
- Сядай, Сашо, невярно!
- Но вие казахте да отговоря бързо, а не правилно!
Решението трябва не да е приблизително вярно, не почти правилно, а съвършено правилно! Колкото повече решения взимате, толкова по-лесно ще ви е да го правите. Всичко е като в спорта. Мускулите стават по-силни от постоянното натоварване по време на тренировки, същото става и с процеса на вземане на решения. Други тайни няма.
За да вземем решение, информацията винаги е недостатъчно. А когато тя не стига, да се прави верният извод вече е късно. Така че често ще ви се наложи да се полагате не само на колеги и бизнес-аналитик, но и на интуицията.
При това помнете, че началникът е по-бърз от вас. Докато обмисляте доброто решение, той вече е взел лошото. Така че изходът е един: да станете началници на самите себе си… и на другите, ако пожелаете.
Аз знам, колко непросто е да се направи избор. Често това е най-сложното в бизнеса. Но без правилни решения успехът не идва.

Повярвай в мечтата 
Нейролингвистичното програмиране (НЛП) е универсален инструмент за създаване на ефективни модели. На всякъде, където хората общуват един с друг, то позволява да се постигнат резултати, изглеждащи неправдоподобни, докато не видиш и не пробваш. Звучи като реклама на прах за пране. Въпреки това с методите на НЛП всичко действително може да се прави значително по-добре и лесно. А значи и ефективно.  «Победа с всякакви средства» - е лош девиз за НЛПьора. Истинският НЛПьор знае: «Победа. Бързо и нескъпо». Каква е цената на такава победа? Не висока? А ценността е огромна. Защото икономисаното благодарение на умелото използване на техниките на НЛП време може прекрасно да се използва за освояване на други области на живота и покоряване на нови висоти. Чудо? Само технология.
Всеки човек в една или друга област е постигнал ако не издадени, то доста прилични успехи. Някой добре управлява автомобил, някой прекрасно говори пред публика, някой прави сериозни операции, някой пише книги. Но малко хора са способни ясно да обяснят, как всичко става при тях.
Моделите на НЛП пошагово описват последователността на действията, позволяващи да се постигне необходимия резултат. Кои навици са необходими на успешния бизнесмен? Далновидността, за да предугадаеш хода на събитията, издържливостта, за да не се суетиш (все пак успехът не харесва нетърпеливи), авантюризъм, за да рискуваме, воля, за да се движим от неуспех към неуспех, без да губим оптимизъм, ораторски способености, за да донасяме адекватно до слушателите своите идеи, харизматичност, за да увличаме всички със собствената си мечта. Какво може да научи НЛП бизнесмена? Харизматично лидерство и организирането на отбор. Успешно целеполагане и ефективно постигане. Воденето на преговори и изкуството за говорене пред публика. Използването на всякакви средства и различия в своите интереси и в интересите на своя бизнес.
НЛП майсторите и НЛП треньорите  разработват собствени модели на НЛП. Но на вас – моите читатели – аз ще предложа готови модели. Мои собствени модели от издадени психотерапевти, модели на отличните продавачи (между другото, даже модела на Бил Гейтс) и блестящите производители на реклама, издадени оратори и известни политици.
Тази книга не е панацея от кризата или недалновидното управление. Тази книга е за тези, който е готов да се промени, за да промени света. Тя е за тези, които разбират: прекалено добре още не е началото на истинско подобрение. Все пак на пътя към успеха да си максималист е полезно!
НЛП е наука за личното майсторство. Това е практическо искуство, окриляващо и позволяващо да се постигнат всякакви резултати – такива, за които вчера бе страшно да се помисли. Това е изследване на причините и различията между издаденото и обикновеното. Това са ефективни техники в областта на успешното моделиране на себе си, бизнеса, като важна част от живота и околния свят. Това е завладяващо интересно… и това е истина.
Класическата психология учи, че личностния растеж  е тежка работа, която продължава години. Посредством НЛП всичко става просто и бързо, играейки. Нима така не бива? Става! Важното е да си позволиш да се учиш, да се доверяваш на треньора, като на лекар и, да практикуваш. Практикуваш. Практикуваш, с увлечение да практикуваш различните техники и модели на НЛП.
Знаете ли, че има различни видове масаж? Общ, класически и точков, иглотерапия. Кой е по-ефективен – решавате вие. Аз ви каня на увлекателно пътешествие!

Възможности
Тези класове са предназначени за всички, за които е важно да излязат от пределите на ежедневната рутина, да почувстване своите най-заветни мечти, желания и цели и да действате ефективно.
Това е възможност да погледнете от страна всички свои успехи и неуспехи, убежденията, определящи отношението към себе си, хората, резултатите, да осъзнае своите метапрограми и формули на провалите и, използвайки инструментите на НЛП, да ги трансформирате в програми и формули за успех.
Това е възможност да създадете нова жизнена позиция, да формирате нови установки и да приемете лична отговорност за постигане на успех в живота изхождайки от собственото авторство и благодарение на това да трансформирате отношение към себе си, бизнеса и към целия свят.
Това е възможност да преминете от разбиране и осъзнаване към съзидание и да определите личните критерии за успех и да създадете себе си ефективен и компетентен във всички взаимодействия, т.е. във всякакви взаимоотношения, включвайки взаимоотношенията със самите себе си, своите мечти, думи, пари, с подчинените, любимите, родителите, с приятелите, с града, екологията, с каквото и да е. Целта е създаване на навик за максимална ефективност във взаимодействието със света.
Тези майсторски класове са избор на лидертвото като начин на живот.
Това е особена книга, която ще помогне да създадете конкретни резултати, да научите да прилагате в живота категориите на лидерство и работа в екип.
Аз нищо няма да обещавам. И няма да ви кажа: «О, вие със сигурност ще постигнете потресаващи резултати». Аз не мога да направя това. И на вашия въпрос: «А може би тази книга нищо няма да ми даде?» аз не знам тоговра. По-скоро знам, че във всяка книга не може да има нищо толкова съществено, че непременно да преобърне вашия живот. Но ако някакви мисли ви захванат, някакви техники добросъвестно проработите, някакви вътрешни резерви – разкриете, то вие ще имате шанс нещо да направите, а това вече променя света. Какво да се прави? Може да си промените прическата, да напишете нова автобиография и да я разпратите по интересуващите ви обяви за работа! Или да поискате повишаване на заплатата! Да постигнете растеж на обема продажби! Или да си поставите нова цел, тази, която е по-висико от главата ви, да подскочите до нея, за да разберете, какво се намира зад хоризонта.

Предупреждения и противопоказания
В НЛП има прости и действени техники. Но те все още изискват от вас вътрешни и външни усилия за да ги осъществите на практика. Те ще ви вдигнат от дивана и нееднократно ще ви накарат по нов начин да погледнете на живота и на работата.
Често ме обвиняват в това, че в своите книги съм прекалено рязка в съжденията и прекалено откровена. Първо, това е «приложна» литература, а не художествена. Тук много повече се безпокоя за достоверността, отколкото за красотата. За мен е важно да съм правдива, а това значи, да бъда по-близко до живота. Още Е.Берн казваше, че по-ясно ще е, ако кажа «тя е кучка», отколкото да казвам, че в нея се наблюдават явления на анална регресия.
Второ, аз смятам, че прекалена откровеност няма. Има откровеност и фалш – двата полюса на една права. Аз ще ви разкажа за това, какво и как чувствам и защо това работи. Моят хумор може да бъде рязък, често циничен. Но ще го има! И това е важното! Защото от сухи факти и техники ми се доспива.
Много пъти със своите съждения аз ще разкъсам шаблоните на вашето възприятие. И не за да започнете усърдно да се молите, изгонвайки «дявола на инакомислието» от главата си. А само за да разширите границите на вашата карта на реалността.
Знаете ли, с какво психоанализът се отличава от НЛП? По време на психоанализа пациентът трябва да лежи на кушетката и да разказва неща, за които никога не е приятно да се говори. А в НЛП вие можете по време на четене да останете в креслото, но трябва да изслушвате неща, които понякога е много неприятно да чувате.
Не виждам смисъл да ви лъжа. Искате ли сладко – яжте сладолед. Искате ли да се промените? Ще ви се наложи да излушате много неприятни неща, да разберете нови начини за зоната на вашия «дискомфорт» и да започнете да тренирате… тренирате… тренирате ежедневно.
 
Следва продължение...

www.ideiky.eu





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 942894
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963