Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2013 21:09 - Как да станеш по-гъвкъв и да се научиш да намираш изход от всякакви сложни ситуации?
Автор: lvm Категория: Бизнес   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
1




1.     Отсъствието на гъвкавост - отсъствие на шансове да преуспееш

 
Не е трудно да се досетиш, че без гъвкавост всяка врата ще остане затворена, а старите убеждения и мнения така и няма да се променят.  Цялата работа е в това, че в неочакван момент, когато плановете се променят и обстановката не е такава, каквато сме планирали, може много бързо да се разочароваш, че са станали непланирани отклонения. Във връзка с промените се появява смущение и зза да се адаптираме с новите обстоятелства се налага да проявим гъвкавост и да се подстроим под ситуацията, за да се съхранят изначалните планове и да бъдат реализирани.

В моментите, когато стават неочаквани промени, човек, който не притежава гъвкавост, най-вероятно ще започне да се паникьосва и да проявява неуверенност защото сеа вече не всичко е така идеално, както му се е искало. 

Но за разлика от негъвкавия ум, умън на гъвкавия човек веднага ще започне да търси алтернативни варианти, как може да се разбере със ситуацията така, че да постигне най-добри резултати при същите условия и колкото и да е странно, винаги намира най-доброто решение. На човек, който не проявява гъвкавост изглежда, че предишния модел на поведение и неговите правила са съвършенни и ако нещо се промени ситуацията ще се влоши. 
В гъвкавостта също така уставства елемент на позитивно мислене. То ест вместо да се разстройваш, ти с усмивка и ентусиазъм спокойто възприемаш ставащото, защото знаеш, че има решение и с надежда го търсиш, даже ако от първия път не успееш да го намериш, все пак продължаваш търсенето и го намираш. 

                                                                                    Който търси - винаги намира! 

Ако не проявяваш гъвкавост, когато се променят плановете, може с пълна сигурност да се каже, че нито един план няма да е 100% реализиран.
Гъвкавостта е отчет на условията, които ни диктува вселената и други хора с общи или противоположни цели, които ние трябва да съблюдаваме, за да ни върви на среща вселената и да одобри глобалния ни план. То ест ние се подстройваме или подстройваме събитията под себе си по такъв удобен начин, за да получим желаните резултати. 

Понеже днес животът и хората бързо се променят, то и стратегиите на успешните хора също също толкова бързо се пренастройват под новите вкусове и интереси на другите хора. 

Всяка промяна в компанията или подобряване на товара и продукта се прави с цел товара или услугата да стане по-гъвкава и удобна за клиента. Този, който не се променя, бързо остарява и става ненужен. 

Гъвкавостта е постоянно подобряване на несъвършенствата с цел да станеш по-добър. 

 

2.     От къде се появява гъвкавостта у талантливите хора?

 image


Има хора, които по природа им е дадено да бъдат гъвкави и винаги лесно се договарят с другите хора, намират благоприятен изход от всяка ситуация и при това винаги постигат своето. Прието е да се смята, че такива хора имат късмет и сред тях често се срещат хора, които живеят лесно. Това е мит, защото животът е постоянна борба, това е съревнование за правото да бъдеш по-добър. Възможно  лесно е само на този, който се е научил лесно да решава проблемите, свикнал е с тях и се радва на тяхната поява, като на възможност да се научи на нещо ново и да стане по-добър. 
Често гъвкавостта се предава от родителите към детето в момента на възпитание, а след това в ход на използването й се съвършенства много по-бързо отколкото при другите. Учените още не са намерили в наследствеността на човешкия ДНК такъв ген като гъвкавост. 

Случва се, че човек развива гъвкавост, защото го принуждават обстоятелствата, в които е вкаран. 
Някои доброволно развиват гъвкавостта си с цел да се научат по-добре да управляват себе си, да намират по-добри изходи от различни ситуации, за да не изпитват разочарования и безпомощност. 

Струва си да се има предвид, че голяма част от гъвкавите хора са особена група от преуспяващи хора.

 Гъвкавостта може да се нарече добрата подготовка към ситуация, която може да бъде непредсказуема, но благодарение на предугаждането на изхода, може да се състави последователност от действия за правилно поведение в момента на появата на тази ситуация. С други думи да се подготви към неизвестното дотолкова добре и да се предвидят всичко възможно и невъзможно, което може да се случи и с пълна увереност да се направи крачка напред и след като ситуацията се появи, смело да се използва всичко от най-доброто, което си подготвил. 

Човек, който се е подготвил предварително за проблема, има повече шансове да бъде гъвкав, когато проблема се появи и по-бързо да го разреши, отколкото човек, който се надява на късмета и се постарае да се ориентира без предварителна подготовка. 

Причина за всички неуспехи е отсъствието на планиране. Отсъствието на внимателна подготовка, винаги довежда до непредсказуеми препятствия. Ако вие нищо не планирате, обстоятелствата планират вместо вас и често - това е неуспех.  

 

3.     Как да развием гъвкавост, ако природата не ни е надарила?

 image

 

imageГъвкавостта е навик, който може да се направи привичен, ако постоянно се обръщаме за помощ към него. 
Гъвкавостта е мигновенно търсене на решения в момент, когато виждаш, че е необходим друг подход. В джоба си имаш огромна връзка ключове и какъв ще е твоят избор?
 Ти ще избереш а останеш да нощуваш на стъплбите или в топлото легло, но за това ти е нужно да проявиш търпение и гъвкавост, ти ще пробваш всеки ключ и ще отвориш вратата?

  • За да развиеш гъвкавост  на първо място никога не си губи главата в ситуации, когато ти великолепно си се подготвил, но твоята подготовка не подхожда за този изпит и сега за да издържиш изпита трябва да се постараеш да разрешиш ситуацията по нов начин, който би помогнал да постигнеш подобен удовлетворителен резултат. 
  • Преди да вземеш решение как да реагираш на ставащото, задай си въпросите: "Какво мога да направя в тази ситуация, за да п;олуча най-добрия резултат? Какво е решението на тази ситуация? Кое е решението на проблема? Какво ще ми помогне да постигна своето?". Въпросите, които си задаваш трябва да са позитивни и фокусирани върху решението.
  • Гъвкавостта е умението обективно да оценяваш и спокойно да приемаш създалата се ситуация, все едно тя не се явява за теб неочаквана и не е потресение. 
  • Преди да пристъпиш към работа, която може да изисква проява на гъвкавост, най-добре да не мързелуваш и да го обмислиш предварително и в главата ти ще дойдат всички възможни варианти за решение на ситуацията. За това си задавай въпроси по време на планирането: "Какво може да се провали? Какви действия ще предприема, ако изведнъж планът ми бъде нарушен с непредвидени обстоятелства?" Ако започнеш качественно и гъвкаво да се готвиш за следващия ден, той ще мине отлично.
  • Случва се, че ситуацията, която сме възнамерявали да разрешим бързо се протегля за по-дълго време и за да я завършим успешно ще ни трябва повече търпение. 
  • Случва се, че не можем веднага да получим желаните резултати, какво да правим в такъв случай? Да продължим да търсим нови методи на решение, да експериментираме, тестираме, анализираме и да се движим напред без да се отчайваме. Това много добре развива гъвкавостта, когато продължаваш да постигаш целите и ако нещо не успяваш, търсиш нови методи и подходи как да получиш желаното. 
  • Не си позволявай да изпаднеш в отчаяние, ако след няколко опита си претърпял неуспех, това не е много успешен метод за решение на проблема, това е само съгласие със своята безпомоност и безсилие в дадената ситуация. Запомни, че няма неуспех, има само неправилно действие, което те учи на нещо ново, как трябва да го правиш и как не трябва.

 

4.     Преимуществата на гъвкавите подходи.

 image

Всеки подход към ситуацията се отличава само с това, какво решение човек ще вземе и какво вътрешно състояние ще изпитва в този момент. Най-вероятно ти не веднъж си забелязвал колко бързо се е променяло отношението ти към ситуация, която неотдавна е била неразрешима и много сложна, но изведнъж се  променя настроението и ситуацията се възприема съвсем по друг начин и от това става по-лесно да проявяваш гъвкавост. 
Как да постъпиш в ситуации, когато имаш запланирано изпълнение на някаква важна работа в някакво конкретно време, но изведнъж в плановете ни се натрапва скъп ни човек и ни моли за помощ или да му отделим време. В този момент ценностите определят, какво решение ще вземеш, кое е по-важно за теб. И тук е най-добре а избереш човека, защото работата никъде няма да избяга и ще се появят стотици други моменти, когато може да се свърши, а отношенята с човека могат да се развалят и това ще остане в паметта. И последствията от развалените отношения ще бъдат много по-лоши, отколкото неизпълнената работа. 

Как да постъпиш в момент, когато имаш кодекс от принципи и си си обещал независимо от обстоятелствата да го следваш, и който е най-добре да не бъде нарушаван, за да се намираш в хармония със себе си, но ситуацията изисква да отстъпиш от правилата си и да проявиш гъвкавост. Все пак нашата задача е да постигнем целта си и да останем удовлетворени, но не винаги нашите твърди правила помагат да получим най-добрите резултати, често се изисква по-гъвкав подход към всичко. 
Има моменти, когато е необходимо да следваш правилата и в никакъв случай да не ги нарушаваш, каквито и обстоятелства да се стараят да те изкарат от релси. 
Например, гъвкавостта е незаменима и се използва без твоя избор, автоматично, когато ти се намираш зад волана на автомобила и бързаш за някъде, т.е. караш с по-всока скорост от обикновено. И има моменти, когато си принуден да пропускаш другите коли или пешеходците. И ти не можеш да нарушиш тези правила, иначе последствията ще са необратими. Отсъствието на проява на гъвкавост ще доведе до последствия, които трябва да се избягват, за това, колкото и да бързаш се налага да използваш гъвкавостта си.
Ако имаш добре развита гъвкавост, рязката промяна на ситуацията ил;и нарушените планове няма да те доведат до разстройство или стрес, защото мозъкът допуска възможността за това, че нещо няма да върви по план и с това се отличава гъвкавият човек. Човек, който не е гъвкав, обикновено бързо си разваля настроението, отпуска се и той изпада в детска противоречивост и хода на мислите му е такъв: "Ако вие не искате, то и на мен не ми е нужно. Или ще правим така, както аз кажа, или изобщо няма да правим.  Или ще изпълниш моите услоия и ти ще получиш своето, или ти няма да получиш нищо. Ако не ви харесвам, няма да се старая да ви се харесам занапред".
Всяка появяваща се промяна се съпровожда с изход от зоната на комфорта, а това в свой ред е готовност да пребиваваш необходимото количество време  в ситуации, когато нямаш още имунитет към новите условия и нямаш увереност и никакви гаранции за успех. 

Гъвкавостта не винаги означава моментален успех, но тя повишава шанса да го постигнеш. Непроявяването на гъвкавост понижава шансовете до минимум. Защото ситуацията изисква промени, а човека не е готов за тях  той остава на старото стъпало. Гъвкавостта ни позволява да се променим бързо, до толкова, колкото това изискват  условията и да постигнеш успех. 
Гъвкавостта е способност на време да признаеш,че не си прав, когато чувстваш, че постъпваш в ситуацията неправилно и не се боиш да направиш крачка назад, за да преразгледаш резултатите на своите действия. Ако ставаш гъвкав, ти повече се оповаваш на интуицията, а също включваш творческо въображение, което ти помага да намериш най-доброто решение, в изглежда най-безизходните ситуации.

Много е важно, когато чувстваш, че твоя план няма да проработи веднага да проявиш гъвкавост и да преразгледаш съмнителните моменти, а след това да внесеш промените и да усъвършенстваш плана. Има момент, когато заради отсъствието на гъвкавост човек постоянно прави едно и също и се надява да получи други резултати. Той променя само интензивността, но получава винаги едни и същи резултати. 

Ако искаш да бъдеш по-гъвкав и да намираш изход от всяка ситуация, ако искаш винаги да намираш общ език с другите хора, ако искаш бързо а се промениш, то не бъди прекалено рязък и забрави желанието бързо да се отчайваш и отпускаш в моментите, които не успяваш. Помни, че в много ситуации за да постигнеш целите трябва само търпение и желание да пробваш нещо ново, да експериментираш, да научаваш и бързо да встройваш получаваната информация в живота си. 
Много е важно да се отървеш от противоречията и да се научиш бързо да отстъпваш от старите си правила, когато новите условия и обстоятелства изискват промяна. Ти не можеш навсякъде и във всичко да използваш една и съща стратегия на поведение. Защото тя не е безупречна абсолютно за всичко, но ти можеш бързо да я адаптираш според различните ситуации ако развиеш в себе си гъвкавост.
 Тази информация всъщност я има навсякъде, но ако 100 човека я прочетат на различни места, то шансове да стане по-гъвкав няма да са у този, койтое прочел по-интересна статия, или статия на по-опитен автор, а този, който се е възползвал от ценните съвети, когато се появи ситуация, където се изисква гъвкавост и въпреки своите стари правила и страха от изходао т зоната на комфорта, започнеш да си задаваш въпроси, насочени към решение: "Какво ще ми помогне? Как да променя поведението и отношението си? Какво мога да направя сега за да променя ситуацията към по-добро?"
Ти със сигурност ще влезеш в 1-3 % от хората, за които тази статия ще бъде полезна. 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945416
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963