Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2019 17:50 - Паричен скейпинг
Автор: lvm Категория: Бизнес   
Прочетен: 435 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.12.2019 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Защо едни хора изкарват добре, а други вечно седят без пари и до уши в кредити? Сега ще разберете каква ключова ключове грешка правите от година на година. Ще минете тест за парично ниво. Ще разберете какво трябва да правите във вашата ситуация, за да излезете на следващото ниво пари и живот.
Ще разберете какво е «безкредитен приход» и ще разберете защо при вас не работят афирмациите, визуализациите, «Тайната» и други техники за решаване на парични проблеми. Аз се занимавам с изучаване на мисленето и как работят парите. Т.е. как правилно да мислиш за да имаш пари. И първото, което забелязах, когато се заех с тази тема беше, че бедните и богатите мислят за парите по абсолютно различен начин.

Навярно вече сте чували тази мисъл «Научи се да мислиш като богат и ще станеш богат». Но просто «мисли като богат» не работи. Вашият собствен мозък се съпротивлява на опитите ви да промените мисленето си. Освен това, на различни етапи от живота, в различни жизнени ситуации са нужни различни инструменти. Трябва да решавате различни задачи. И няма една техника, която да става за всички хора. Често това, което трябва да прави един човек относно парите, за друг е противопоказно.
В тази статия ще разберете, как да заобиколите паричното ограничение на мозъка си и как да определите какво трябва да правите именно вие за да промените своята парична ситауция. На първо място, трябва да разберете: - как правилно да смятате прихода си - какво са паричните нива Как правилно да разберете прихода си: Извадете от заплатата си и другите приходи всички плащания по кредити и тогава сумата, която получихте ще е истинския ви приход. Парите, които плащате по кредита в прихода ви не влизат. Именно безкредитният приход е вашият истински приход. Нито заплатата, нито пенсията, нито парите от мъжа и други, а именно това е истинският ви приход, колко изкарвате. И така, определихте ли какъв е безкредитният ви приход?

Сега, знаейки истинския си приход, трябва да определите паричното си ниво. Сега подробно ще разкажа какво е парично ниво. Общо паричните нива са седем, но ако имате проблем с парите, значи най-вероятно сте или на 1 или на 2 ниво. Да определите нивото си е достатъчно лесно. Първото ниво е на оцеляване. Когато буквално «едва свързвате двата края». А това означава в големите градове до 800 лв на месец безкредитен приход.  
Живот от заплата до заплата. Когато сте потънали в кредити, даже за минимум едва стига, животът е оцеляване. А често парите даже не стигат, вие изкарвате по-малко отколкото плащате за кредити. И не ви е ясно как изобщо да излезете от тези ситуации, не виждате изход, няма възможност да изкарате повече. Ако сте познали себе си в това описание, значи сте на 1 ниво.
Второ ниво е когато минимум пари има, но те постоянно не стигат. Има пари не само за минимум за оцеляване, но и за неголеми удоволствия – понякога си купувате нова дреха, телефонче, веднъж в годината отивате на евтина почивка. И все едно колкото и да изкарвате, толкова харчите. До следващата заплата пари не остават. Сега в по-големите градове на България това са между 800 и 1500 лв на месец. Също така на това ниво хората обикновено потъват в кредити, изплащат един, влизат в следващ. За кредитите парите стигат, но за живот остават малко.
На това ниво – нелюбима работа и офисно робство,  не ви харесва това, с което се занимавате и как изкарвате парите си, но при това не можете да напуснете, трябват ви пари за живот, изплащане на кредити. Иска ви се да се занимавате с нещо интересно и да работите за себе си, но да преминете от наемна работа в тази категория не успявате, и целият живот минава от работа на работа.
На това ниво често има проблеми с парите заради други хора. Когато принципно може би всичко би било наред, но някой постоянно ви разваля живота, или жената ги харчи, или мъжа не иска да изкарва, или децата ви седят на врата, или началникът е идиот. Всички тези ситуации са честа характеристика на второто ниво. Когато излизате от това ниво и дораствате до 3 ниво от 2-3500 лв на месец и няма кредити изобщо, вие се оказвате на 3то ниво.
Пари има и в това отношение е вече по-спокойно. И даже стигат за дрешки, техника, пътувания няколко пъти годишно, но там се появяват други проблеми и задачи, но първо трябва да излезете на това ниво. Всички нива са 7, но за сега са ни достатъчни да знаем първите 3. Защо? Защото през нивата не може да се прескача. Честа грешка е, когато човек се опитва да прескочи през ниво.
Например, човек-бедняк ходи на тренинги и уебинари, чете книги за това, как да изкара милион, но няма да стане веднага да изкара милион. Може би ще стане да изкара 5-10 000 лв, после 20 000, 50 000 лв, после 100 000 лв, 500 000, а чак след това 1 000 000 лв. И вашата задача е да се концентрирате само върху това да преминете на следващото ниво. Забравете за сега за всички далечни мечти, къщи, скъпи коли, разкошни пътувания и други неща, за които ви разказват. Вие първо трябва да се научите просто нормално да имате пари.
Просто достойно да живеете. Цялата схема от нива ще ви разкажа в урок 7. При това даже ако изкарате този милион или случайно спечелите от лотарията, научните изследвания показват, че той няма да ви е от полза – той може да разруши вашия живот. За това трябва да се издигате по паричните нива спокойно, бавно и уверено. И тогава ще живеете стабилно и ще подобрявате качеството на живота си. Определихте ли паричното си ниво?
Ако вие сте на първо или второ ниво, този мини курс е за вас. Целият този курс е посветен на това, как да решите тези проблеми. Ще разберете, как да се издигнете по паричните нива от 1 на 2, от 2 на 3. Често виждам как хората извършват една и съща ключова грешка поради която не успяват да имат пари.
В тази част от статията ще ви разкажа за тази грешка. Точно за това, реших да напиша този курс «Пари: Свали Безплатно» и той е създаден за да помогне на хората да заобиколят тази грешка, да я решат.  Всичко, което ще напиша в този курс има научна основа. Никаква изотерика и мистика, нищо такова, в което трябва да се повярва. Сега да видим тази ключова грешка.
Паричните проблеми не се решават за една нощ. Няма такова нещо, че човек се събужда и вече е богат... но повечето хора, които ходят по тренинги, четат книги – търсят вълшебно решение. Все чакат, че точно на този тренинг, на този уебинар, именно този автор, и най-накрая ще чуя това, най-главното, което търсех през цялото това време. И тази информация изведнъж ще преобрази целия ми живот и всичко в парично отношение ще се промени.
Но това няма да се случи. Вълшебно хапче просто няма. Няма да стане никакво чудо, никакво божествено изобилие, което изведнъж ще падне от небето. И най-голямото препятствие по пътя към парите е да се съпротивлявате срещу този факт. Вие десетилетия тренирахте да бъдете бедни. За това ви тренираха родителите. Не може за един миг да станете  богат. Ще ви се наложи да се учите и за това се изисква време. Откажете се от търсенето на чудо. Колкото по-бързо вътрешно приемете факта, че чудо няма да има – толкова по-бързо ще се появят резултати в паричен план.

Моят метод е система, работеща в дългосрочен план. Средно, за да решите паричните проблеми и да затворите кредитите, отиват от 2 месеца до 2 години. В продължение на това време постепенно ще подобрявате ситуацията си с парите, постепенно ще увеличите прихода, постепенно ще затворите кредитите, и постепенно животът ви ще стане такъв, какъвто искате, с достоен приход, пътувания, без кредити и дългове, с любима работа и без офисно робство. Да, това всичко е реално, но са нужни време и старания. Ако сте готови – добре дошли.

В следващите уроци ще разберете Върху какво се основава методът, Какви подводни камъни има, какво ще ви пречи да приложите този метод  и колко бързо ще получите резултат в паричен еквивалент. Коренната разлика между богатите и бедните е в «паричното мислене». В това как богатите и бедните мислят за парите и се разпореждат с тях. Изучете работата на невролога Пол МакЛин и неговия модел на мозъка. От научна гледна точка ще се основам на неговите научни изследвания. Изучете изследванията на Стив Сиболд, който 30 години интервюира богатите хора по цял свят и сравнете мисленето им с мисленето на бедните хора. С бедно мислене пари няма да може да изкарате. Но ако успеете да «излъжете ума», да заобиколите съпротивлението, то да - всичко ще работи, и вашата парична ситуация ще се подобри.

Моят метод работи именно така: променям мисленето и чрез това решавам паричните проблеми. Но използвайки постиженията на науката, успях да заобиколя съпротивлението на мозъка. За това този метод действително работи. По пътя към парите има един проблем, с който се сблъсква всеки, той се нарича «точка на дъното». Когато се учите да имате пари, неминуемо минавате точката на дъното – когато с парите е толкова зле, че няма на къде. И точно от тази точка започва трансформацията. Как работи? Това е както когато плувате зле, но отивате на малко по-дъбоко, където няма дъно под краката... тогава не трябва да хабите енергия и да се въртите и борите, а да се потопите на дъното и да се отблъснете с крака от него. Същото е и с парите. Когато с парите е зле – не трябва да се борите, а да се потопите до предел и да се отблъснете от дъното. Но вместо това хората с години се борят и потъват в парични проблеми. Ако проблемите ви с парите продължават с години, по-скоро вие просто се страхувате да се отблъснете  от дъното.

Защо едни с годиниседят  така и не намират възможности, а други се измъкват. Работата е там, какво решение вие вземате в точката на дъното. Ако оставате на ниво «Това би било интересно, бих искал да реша паричните си проблеми» - нищо няма да стане. Но когато решите «Повече така не могада живея. Ще се справя с тези проблеми. Това ми е необходимо». Само тогава ще се появят възможности да решите тези проблеми. Когато практикувате някакъв метод за решаване на паричните проблеми, винаги ви е интересно, колко бързо ще се появят парите. От една страна бързо парични проблеми не се решават, прекалено дълго ги създавахте.

Това не е въпрос на седмица. Но от друга страна, не успяваш да се опомниш, и изведнъж животът за който си мечтал се сбъдва. Всички хора са различни. Някой бързо освоява системата, а за други е нужно повече време, най-често това е от 2 месеца до 2 години. Всичко, което си пишете в афирмациите и визуализациите действително може да бъде реалност. Но това изисква работа над себе си и няма да стане за миг. В следващите уроци ще разберете: - Как обществото ви програмира на бедност и как да защитите от това себе си и близките си? - Какво да правите ако сте потънали в кредити и дългове? - Как да престанете да отлагате и да започнете да действате – ако през цялото време планирате, възнамерявате и се учите, а до действие не се стига? - В какво се състои законът на паричния растеж: какво условие трябва да изпълните за да расте приходът от година на година? - Какви алтернативи за наемна работа имате: как да изкарвате без да ходите до офиса 5 дни в седмицата - В какъв случай паричните цели не се сбъдват даже ако правилно сте ги написали, залепили на «плакат на мечтите» и трудолюбиво ги визуализирате?

Днес щепоговорим за това, как обществото ни програмира за бедност и как да  защитите себе си и близките си от това. Също така ще разберете защо за вас  не работят визуализациите, медитациите, афирмациите и други начини за привличане на пари. В миналия урок дадох въвеждаща информация защо на хората им е толкова сложно с парите, какви причини способстват за това и кои основни неща им пречат да изкарват пари.

Сега започвам с по-детайлна информация, която можах да формирам, да обявя, докато решавах този въпрос  за себе си. Първото, за което исках да поговоря е за една от много дълбоките причини, която пречи на модерния човек да изкарва пари, аз я наричам «социален паричен  бъг». 

Какво е това? Ако погледнете внимателно обществото ни,  ще забележите,че внего има две противоположни позиции в главите на хората, които се намират там едновременно. От една страна, ако нямаш пари, значи си неудачник, бедняк, на нищо не способен, «изобщо никой». Но ако пари имаш пари – ти си лош, зъл, безчуствен, користен, примитивен, недуховен. И тези позиции, обърнете внимание, се намират абсолютно едновременно в главата на човек. Точно това наричам «социален паричен бъг». До какво довежда той, какво дава? От една страна, човек иска пари, но от друга страна се приеснява и страхува да ги има. Тогава се получава раздвоение в главата, че и едното е лошо и другото, т.е. ако нама пари човек е лош, ако има пари също е лош.

Поради това раздвоение, такъв човек е много лесно да бъде управляван, понеже съзнанието му не разбира как да действа и всяка команда възприема абсолютно спокойно като заповед за изпълнение. В резултат какво се случва? Човек «не вижда» пари (възможности, избори и  решения, които ще доведат до пари). Не вижда тези варианти, които могат реално да му донесат пари, защото се страхува от тях. А ако вижда пари, той се старае да ги избегне по всякакъв начин, защото дълбоко в себе си не иска да бъде лош, не иска да е недуховен.  За това отвън човек може да прави някакви действия,  да казва, че се стреми към богатство, към успех, към пари, и даже да се опитва нещо да прави, но, това вътрешно притеснение от пари, вътрешния страх да бъде лош, т.е. богат, довежда до това, че човек отблъсква парите, и безсъзнателно в живота прави тези избори, решения, които го отблъскват от парите.

Например това може да се прояви в това как човек  избира работата си, бизнес-идея, деловия си парньор, сътрудници така, че да няма пари. И като следствие, естествено, нищо хубаво на ниво чувства, не се случва. В резултат какво излиза: В нашето общество парите стават тема-табу, понеже ако имаш пари това е лошо, и ако  нямаш пари също е лошо.

И за това човек се притеснява да разглежда тази тема, да я  обсъжда с другите. - Неприлично е да искаш пари - Неприлично е да имаш пари - Неприлично е да говориш за пари - Неприлично е да изискваш пари и т.н. Забелязах, че в днешната култура темата за парите е много по-голямо табу отколкото темата за секса. За пари сега е по-неприлично да се говори, отколкото за секс. Ако внимателно се вслушате в нечий разговор, ще забележите, че за секс говорят много по-лесно отколкото за наличието или отсъствието на пари.

Можете да видите как се проявяват тези две позиции. Спомнете си: «Парите са зло» (от злото трябва да се отървем), «Парите погубват хората», «Парите не са най-важното», «Да броиш пари е лош знак», «Не е прилично да взимаш пари от приятел» и т.н. Най-дълбоко седи «Парите развалят хората» - това е един от най-силните бъгове – «А аз не искам да съм развален, искам да съм добър, мек, пухкав, искам всички да ме обичат, а ако съм развален няма да ме обичат» и заради това подсъзнателно бягаме от парите. Да нямаме пари някъде дълбоко в мозъка ни, в душата си, смятаме, че е благородно. Образът на благороден, добър, духовен човек задължително трябва да е без пари, защото ако има пари, какъв благородник ще е? Това ще значи, че е користен, лош човек, той помага на другите не просто така, той иска пари. Но при това: - Ако нямаш айфон – ти си неудачник - Ако колата ти е евтина, ти си неудачник - Ако малко изкарваш, ти си неудачник - Ако не вечеряш в скъпи ресторанти – ти си неудачник - Ако не се обличаш в скъпи бутици – ти си неудачник Т.е от една страна, ако нямам пари – това е лошо, аз тогава съм неудачник, но ако искам пари, ако имам, тогава съм користен, зъл, лош човек.

Сами помислете, как можете да имате пари, докато имате такива убеждения в главата? Нищо няма да излезе, защото се случва вътрешно раздвоение. Всеки човек се раздвоява в две посоки – от една страна иска пари, мисли, че ако няма пари това е лошо и ужасно, но от друга страна е срамно да имаш пари, неудобно е, и довежда до това, че безсъзнателно човек постъпва така, че пари да няма. Заради този социален бъг човек има много изкривено противоречиво отношение към парите. Т.е. някой превъзнася парите - те са най-голямата сила, а някой, обратното, ненавижда парите. И едното и другото отношение пречи да погледнем реално какво са парите в същността им, да разберем природата им – от къде се взимат, за какво са им нужни.

Да разберем това спокойно и неемоционално. Когато анализирах това как мислят, как се съзнават по отношение на парите хората, при които с парите всичко е наред, обърнах внимание, че имат много спокойно, неутрално отношение към парите. За човек, при когото с парите всичко е наред - те са начин за реализация на намеренията му, целите му, това, което иска.  Те са някаква мяра за енергия и информация. Например, ако ходите на работа, давате някаква полза, по някакъв начин прилагате енергията си, внимание, сила, ресурс и в резултат бивате възнаградени с енергия под формата на пари, т.е. парите са удобна мяра за енергията и информацията, измислена от човечеството просто за удобство. Ако възприемате парите като хартия, която има определен смисъл, вие ще се отнасяте към тях спокойно, уважително, но неутрално. Тогава с тях е много лесно да се работи – да се получат пари, да се дават пари, всички процеси, свързани с парите стават лесно, те престават да бъдат табу, нещо неприлично.

Парите са хартия, на която именно вие  давате смисъл. Парите могат да се харчат за зло - за създаване на бомби и оръжия, или за благо - да се строят нови сгради или други полезности за човечеството. Съответно, за да имаме пари, на първо място трябва да се отнасяме спокойно към тях, парите не са зли и не са добри, това е просто средство за улесняване на живота, това е средство за реализация на намеренията, целите, мечтите ви. Тогава ще започнете да виждате, че парите са навсякъде, те буквално пронизват живота ни. За това, когато човек се опитва да ги игнорира, като някаква област от живота си, естествено, му е много сложно - ние сме постоянно заобиколени с парични процеси.

Една от практичните стъпки е да започнем да ги виждаме навсякъде, да обръщаме внимание на това. Освен това много важна част за изработването на ефективно отношение към парите е да признаете на себе си и на другте, че искате да имате пари. Защото докато дълбоко в душата си се страхувате от парите, срамувате се от парите и не признавате, че ги искате, вие безсъзнателно няма да изкарвате пари, няма да получавате и т.н. това е много важно. Признавайки си, че действително ви трябват пари, за да правите щастливи близките си, правейки им подаръци, за да ги вложите в обучението на детето си, за да може детето ви да бъде успешно, щастливо, когато порасне, нужни са пари за да помагате на възрастние си родители, да правите добро - за това действително са нужни пари.

И когато си разрешите да го разберете и почувствате, тогава ще почувствате уважение към тези хартийки, които се наричат пари, защото те ни помагат да подобрим живота си, отношенията си, всички области от живота. За това можете да ги получите също генерирайки някаква полза, нещо хубаво за другите хора, т.е. вие правите нещо хубаво за някой и за това получавате пари, а после харчите парите за да направите нещо хубаво за себе си или за другите. И обърнете внимание, доколко е извратено разбирането за всички тези процеси, че  да направиш благо и да получиш пари и после да ги изхарчиш за да направиш благо – това е превърнато в табу, неприличен процес, за който не може да се говори, мисли, и изобщо е срамно да се иска всичко това. Тези бъгове се внедряват от социума нарочно, за да могат да се управляват хората, защото зависимите хора, бедните хора, те много лесно се управляват. Хора, за които с парите всичко е наред, сигурно сте забелзявали, че е много трудно да се управляват. Ако сте се освободили от социалния бъг, ще можете спокойно и лесно да правите пари, това е необходимо, защото докато имате такова противоречие в главата, ще е много сложно нещо да се прави с парите. Т.е. вие можете , разбира се, да ги изкарвате, но ще ви се отдава трудно, с пот и кръв. Когато се освободите от бъга, от тази противоположност, ще започвате да забелязвате, че пари правите действително лесно и свободно. И че именно в този момент те започват да идват при вас. И вие ще започнете да забелязвате, че те толкова лесно идват, че самата скорост на постъпване към вас възраства много бързо и лесно. И това, което преди изкарвахте за месец, сега можете да изкарате за седмица или за ден.

На практика, какво е нужно да се направи. Първо, да свикнете с всички парични процеси. Т.е. да свикнете да гледате пари, да държите пари в ръцете си, да давате пари, да получавате пари спокойно.  Да не плащате срамежливо и бързо за нещо и не да хващате и бързо да прибирате при получаване, а без да бързайте, подръжте парите, осъзнайте, че това е процес, че давате на някой пари, че получавате пари.

Премахтете тези процеси от неприличната област, която ви се иска да не забелязвате, в нещо спокойно и осъзнато да участвате в тези процеси. Освен това е необходимо да насочите вниманието си към парите. Т.е. няма да имате пари, ако не обърнете вниманието си към тях, ако смятате, че това е нещо неважно, несъществено. Трябва да наблюдавате паричните процеси във вашия живот и в живота на другите хора. В частност може да се направи упражнението «паричен калкулатор» - внимателно бройте всички пари, които минават през ръцете ви и да виждайте пари във всяко събитие, действие. Даже ако вие, например, помагате на приятел да вдигне маса, която са му докарали от склада за мебели, до осмия етаж, понеже е счупен асансьора, изпълнявате работа, която струва 4 лв за етаж (да речем), и излиза, че му подарявате 32 лв. Т.е. това е паричен процес, даже просто да сте помогнал на приятел. Когато приятелка 40 минути изслушва сълзите ви по повод, че нищо не е излязло от връзката ви, тя изпълнява работата на психотерапевт, който иначе за това би взел да речем, 100 – 200 лв. Всичко това са парични процеси.

Още един косвен момент, няма богат човек,  при който всичко е наред с парите, да се стреми към гратис. Така става, че когато парите се хармонизират,гратисът, безплатното престава да го интересува, т.е. той спокойно плаща пари за получаването на едно или друго благо защото това е просто нормално – той получава някакво благо, а за това дава пари. Стремежът към гратиса, безплатното е типичен за хората, които имат проблем с парите.

За това е много важно да се наблюдават всички парични процеси, спокойно да участвате в тях и да виждате къде и какво се случва с парите. Още един важен детайл, без който също така с парите нищо не работи, е ясното разбиране за какво са ви те, колко пари са ви нужни, защо искате пари. Докато  в главата си нямате ясно разбиране за това – пари няма да имате. Защото мозъкът ви няма да започне да работи за постигане на пари, ако не разбира за какво е нужно това.

Човешката психика е много ефективна и мозъкът няма да помръдне ако не разбира за какво. Парите не идват просто така, незнайно за какво. При това умът ви трябва да повярва, че за това и именно толкова пари ви трябват, само тогава той ще се настрои за процес на търсене на пари. По този начин социалният паричен бъг не е единственият ограничител  на парите в главата и живота ви (има поне още десет), но с нещо трябва да се започне.

За това препоръчвам да се започне точно с този. Това е един от ключовите звена, които ви пречат. Препоръки ви дадох, така че работете, и премахнете паричния бъг от главата си и да правите пари ще ви е много по-лесно. Когато премахнете това противоречие, което е вградено от социума, ще забележите, че парите ще се появяват все по-лесно в живота ви. В следващите уроци ще обясня някои моменти по-подробно и ще дам други техники и нюанси, които ви пречат да правите пари и които помагат да минете през тези усложнения.    Хайде днес да поговорим как да се вдигнем от дивана и да започнем да правим нещо. Ако постоянно нещо мислите, планирате, възнамерявате, а до работа, до пари все не се стига. И как изобщо да успеете и да изкарвате пари, и да прекарвате време с близките си, да се занимавате с хобито, здравето, саморазвитие?

И защо хората, които неочаквано, изведнъж изкарват много пари, в скоро време отново стават бедни? Сега ще поговорим за много важен фактор, който влияе върху това, как получавате пари. В частност  ще разкрием защо някои хора правят малко пари, отделяйки много време, усилия и с пот и кръв, а някой прави пари хабейки за това малко време и го прави лесно. Ако ви интересува как да изкарвате за по-малко време по-голямо количество пари, и с по-малко усилия. То точно тук ще дадем основата, защо се случва така, какво трябва да правите за това?  Много важен фактор, основният, който влияе върху това, доколко бързо получавате пари е скоростта на живота си. Обърнете внимание, някой прави добри пари, работейки само 3-4 часа на ден, а някой бачка от сутрин до вечер. При това, някой бързо расте в кариерата или бизнеса, а някой тъпче на място с години и, помислете, някой изкарва за ден толкова, колкото вие изкарвате за месец.

Представете си сумата  на месечния си приход, и почувствайте, какво би било ако изкарвахте на ден същата сума. Според мен усещането е много приятно. Основният закон, който обявихме в това отношение е в това, че парите обичат скоростта. Скоростта буквално привлича парите. Сега ще обясня какво означава това. При различните хора скоростта на движение в живота е различна. На някои са им нужни няколко години за да направят една проста промяна в живота, например да се научи да получава пари и да не се страхува от тях, или да престане да лежи на дивана, да стане и да започне нещо да прави с живота си. Или да престане да бъде самотен и да започне да общува с хората и да създава отношения. Това е само една промяна, но за много хора са нужни няколко години, за да преодолеят този проблем и да го решат. А някой такива промени прави 5 за година, или за месец или за седмица. Т.е. скоростта на живота много се различава при различните хора. И скоростта пряко влияе върху това, колко пари имате. Защото хората, живеещи на висока скорост, правят повече пари за единица време. И при това им остава много време за всичко останало. И точно това наричаме «притегляне», когато човек живее на висока скорост, и това привлича пари към него.

Тук няма никаква мистика, това е много проста закономерност, която ще поясня сега по-подробно. За начало можете да погледнете скоростта си. Каква е вашата парична скорост в настоящия момент? - Първо сметнете колко пари средно изкарвате на месец. Ако сумата се променя всеки месец, понеже имате соствен бизнес, фриланс или нещо подобно, то сметнете средното значение за изминалата половин година колко средно изкарвате за месец. Ако ходите на работа – това е заплатата ви - След това си спомнете колко работни дни имате в месеца. Обикновено това са 22 дни, средно - Сметнете колко изкарвате за ден. Т.е. месечната си заплата или приход разделяте на количеството работни дни. Например, изкарвате 1000 евро и работите 20 дни на месец. Разделяте 1000 на 20 и излиза, че изкарвате 50 евро на ден. - После си спомнете колко часа наден отделяте за изкарване на пари Да речем в същия пример, 1000 евро на месец с 20 работни дни,  всеки ден изкарвате на работа (и с пътя) по 12 часа. Ако изкарвате 50 евро на ден, разделяйки на 12 часа, получавате около 4 евро – това е сумата която получавате за час в настоящия момент. Пресметнете паричната си скорост на час. Може да се каже, че толкова струва час от времето ви. Сега си отговорете на въпроса – Задоволява ли ви такава скорост? Предвид това, че някой лесно получава за ден толкова, колкото вие изкарвате на месец.

При това някои ги изкарват без да се напрягат. А друг - за ден интересна работа изкарва годишния ви приход... без да се напряга. - Скоростта, за която говорим всъщност повече прилича на тактова честота в живота. Както всеки компютър има тактова честота – доколко бързо работи. - Тактовата честота е способността ви бързо да се превключите от състояние в състояние. - Човек с низка тактова честота е като стар забиващ компютър, който едва едва се справя с една проста задача. И точно тази тактова честота определя паричната ви скорост. - При това когато увеличавате тактовата честота в живота си, възраства плътността и наситеността на живота, т.е. вие преживявате повече събития и мисли за единица време – година, месец, ден, час. При това  вашите идеи, мисли, желания се реализират много по-бързо. И в резултат всеки месец по наситеност заприличва на година за нормален човек. Любопитното е, че когато се повдига тактовата ви честота, вие много по-бързо и лесно получавате пари и в много по-големи количества. Това е много приятно. Говорихме на миналия урок за това, че парите са енергия и информация. Т.е. вие, повишавайки тактовата честота, повишавате скоростта на минаване през вас и на енергията и информацията, а значи и количеството пари, които идват при вас.

В резултат всички ваши идеи се реализират бързо и парите идват много по-бързо. Повечето хора са много бавни по отношение на тактовата честота. Те постоянно възнамеряват да започнат да планират подготовка за това да направят нещо. Т.е. не просто се подготвят нещо да правят, а планират как ще се подготвят за да започнат. Съответно такива хора обикновено имат много малко пари. При високоскоростните хора парите се привличат като към магнит. И ако действително искате да бъдете «магнит» за пари трябва не да седите и да повтаряте афирмации, а да повишите тактовата си честота. Тогава парите действително ще привличате пари като магнит. И това ще е естествено, лесно и просто. И когато  се включи високата тактова честота, напълеността на времето ви силно ще се повиши. - Когато си спомняте, какво се е случило преди два месеца ви се струва, че това се е случило миналата година. - За година човек пътува по количество толкова, колкото средния човек за 10-15 години. При това стига време за всичко – и за бизнес, и творчество, и отношения, време с любимия човек, и хоби, и време за саморазвитие.

Разбирате ли какво се случва? На човек с ниска тактова честота времето му стига само за изкарване на пари с пот и кръв. На пръв поглед това изглежда парадоксално и нереално, но точно така работи този закон. С повишаването на тактовата честота се повишава и количеството време за това, което ви харесва и количеството пари. Когато анализирахме това явление, наблюдавахме различните хора, забелязахме явление, което нарекохме «Парадокс на времето». Т.е. изглежда, че времето за всички е еднакво, по 24 часа на всеки, но, обърнете внимание, че понякога за ден успявате да направите повече, отколкото за седмица. Това означава, че в този ден вие живеете на висока тактова честота.

При това не означава, че задължително в този ден трябва да се изморите, а просто така всичко се подрежда, че успявате много неща. И всъщност се чувствате много по-леко и по-малко изморени, отколкото в обикновен работен ден, когато сте живяли на ниска тактова честота.  Това позволява да забележите, че времето е много поддатливо и вие можете да го управлявате, да го лепите като пластелин за сметка на това, че управлявате скоростта си, тактовата си честота. И по този начин, когато я вдигате вие за същото време успявате много повече и много по-малко се изморявате –  и ви стигат парите, и времето за  бизнес, и хоби, и работа, и творчество, и връзка,  и за всичко, което искате. Това е парадоксът на времето. И има един неочевиден момент, който се крие тук. Това е някаква опасност, която е заложена в бързия растеж на скоростта в парите.

Често, когато хората разбират за тази информация, за която сега пиша, и започват активно да я прилагат, си поставят за задача прекалено бърз паричен растеж. Например, човек изкарва 1000 евро на месец, а иска бързо да скочи на 10 000 евро за месец, т.е. много рязък скок. Такива рязки скокове, могат да «разскъсат» човек, т.е. да се окажат непосилни за него. И често  се случва така че човек си поставя за цел да скочи от 1000 на 10 000, а в резултат прикляка още повече, защото още не е готов за такава скорост. Психиката, тялото, връзката не издържат толкова рязко повишаване на скоростта защото не са свикнали с такава тактова честота. И за това е необходимо да се повдига много плавно, постепенно. Само тогава можете, съблюдавайки техниката  за безопасност постепенно да увеличите тактовата си честота. Но това, което е най-изгодно и прекрасно тук е, че това всичко се случва в геометрична прогресия.

Точно както малка топка сняг постепенно става все по-голяма и по-голяма и преминава в огромна лавина. Защо казвам това? Информацията, която давам позволява значително да увеличите скоростта си. Това изучихме практически, на свой собствен опит. Ако приложите всички тези техники, цялата информация - парите стават повече и се генерират все повече и повече. И много е важна тази техника за безопасност. Как да се избере приемлива, оптимална скорост, за да може и парите да станат повече и да не се «разкъсате на парчета»? Има такова понятие като годишна скорост. Сметнете колко пари сте изкарали за цялата минала година. Съответно знаейки прихода за миналата година, можете да планирате приходите за следващата (настоящата). Т.е. с колко пъти ще се увеличи приходът ви за година. Например, изкарали сте за миналата година 30 000 лв и искате тази година да изкарате 100 000 лв. Скоростта ви ще се повиши с 3.3 пъти. А ако искате да изкарате 45 000 лв тази година, скоростта ви ще нараснане с 1.5 пъти. Необходимо да разберете за себе си каква скорост залагате за себе си, с колко пъти искате да увеличите прихода си. Най-безопасната скорост е 1.3 – за начинаещи, а  напредналите могат да удвоят скоростта си. И постоянно да я увеличавате. При това, обаче, бъдете внимателни - даже удвояването на година е много висока скорост. Защото с промяната на паричната скорост се променят всички области в живота и даже удвояването на прихода за година изисква значителни вътрешни промени в психиката, даже пренастройването на тялото.

Съответно, ако не успеете да постигнете тази скорост, може да започнат психосоматични заболявания, могат да се разрушат ви отношенията с някои хора, връзката или други привични елементи от живота ви. Така се случва обикновено. Ако погледнете внимателно наоколо ще забележите, че хората, които рязко скачат в получаването на пари – задължително нещо им се случва в живота – или се развалят отношенията с хората, връзката, или човек ги харчи бързо или друго, понеже много рязко повишава скоростта  си. За това към скоростта трябва да се отнасяме сериозно. Аз от една страна ви давам инструменти за повишаване на скоростта и увеличаването на количеството пари, които идват при вас, от друга страна имайте предвид техниката за безопасност – бъдете внимателни това да не ви «разкъса». Как да повишите честотата в живота? Има няколко методи, но сега ще ви дам един, който може да приложите още сега. Ще обясня как можете да увеличите скоростта без допълнителна информация.

Ще го покажа върху примера с поглъщането на информация. Ето сега вие четете тази статия. Т.е. четете обучаващ материал. Напълно е възможно да използвате и други обучаващи материали, може би четете книги, може би, може да ходите на семинари, тренинги, конференции и нещо подобно. Много хора, притежаващи бавна тактова честота се обучават неефективно и неефективно използват получаваната информация. Как изглежда това обикновено? Ние го наричаме Стандартен цикъл за обработване на информация. Например, човек отива на тренинг, той получава някаква информация, нещо му разказват, той нещо разбира. След това той трябва да я обмисли. При това за много хора с това всичко завършва. Когато човек прочита книга и това е, обмисля я... до безкрайност. Някои правят нещо на основата на обмислената информация и гледат какво е излязло.

Съответно после този цикъл се повтаря. Получават информация, обмислят, правят, гледат какво излиза. Този цикъл съответства на стандартния начин за получаване на информация, обучение и прилагане в живота за нормалните хора с много ниска тактова честота. Ние дълго тестирахме този цикъл, проверявахме какво може да се направи по друг начин за увеличаване на скоростта и в крайна сметка намерихме ефективен цикъл за обработка на информацията. Сега ще ви разкажа за него. В частност как стигнахме до него. Започнах да забелязвам, че по мяра на ускоряването ми, по мяра на това как тактовата ми честота се увеличаваше, започнах все повече време и пари да хабя за обучение – да купувам повече книги, обучаващи курсове, тренинги и т.н.  и много от тях физически не успявах да обработя. Т.е. купувам курс и ми седи дълго време в компютъра или на рафта. Или го преглеждам набързо, но не успявам да го внедря напълно, да го обработя дълбоко. Но при това след 3-6 месеца започнаха «сами» да се внедряват елементите, които присъстваха в курса, които така и не внедрих както трябва, т.е. просто бегло прегледах курса, оставих го на рафта или на десктопа и направих само 1-2 неща от него, а той се внедри напълно, все едно пълноценно съм работил с него.

Първо това силно ме учуди. Дълго си блъскахме главата как работи това и после намерихме алгоритъм, за който сега ще ви разкажа. Ефективен цикъл за обработка на информация. Вие получавате информация. Слагате я в себе си – от тренинг, от видео-курс, от книга, от семинар, от конференция. След това трябва просто да активирате тази информация с някакво действие. Т.е. взимате каквото и да е от тренинга, от книгата, курса, и внедрявате това, правите го. Произволна една техника. От началото на тренинга или от края - тази техника, която ви е харесала. Просто я взимате и започвате да я внедрявате в живота си.

За да може останалата част от информацията да се внедрява сама, трябва просто да я бутнеме от съзнателния ум в подсъзнателния. Т.е.докато държите информацията в съзнанието, вие активно я обмисляте и трябва да прилагате усилия за да се приложи в живота ви. А ако информацията от тренинга, книгата или курса сложите в подсъзнанието си, тя започва да се внедрява «сама» - т.е. вие я внедрявате безсъзнателно. Информацията, която се залага в подсъзнанието започва да се реализира автоматично, минавайки разума, осъзнатите усилия, които трябваше да приложите ако внедрявахте целенасочено тази информация. Такава е  психиката ни. За да може този процес така да работи, какво е необходимо да се направи? Когато получавате информация и правите някакво действие, трябва да я притиснете отгоре с още  някаква нова информация. Т.е. вие получавате информация, активирате я с действие и веднага получавате следващо парче с информация. В резултат от това, че занимавате съзнанието си с ново парче информация, предишната отива в подсъзнанието.

И тъй като е активирана с действие,  започва да се реализира самостоятелно, без вашето активно участие. Както разбирате, този процес може да се повтаря безкрайно. Т.е. получавате информация, активирате, получавате следваща, притискате предишната, активирате получената нова, получавате трета и т.н. В резултат скоростта на минаването и прилагането в живота на всевъзможни тренинги, курсове, книги и обучаващи курсове възраства с няколко пъти защото го препоръчвате на подсъзнанието си и то само идеално прави всичко за вас вместо сами да се мъчите с това. Когато започвате да обмисляте някаква информация, възникват много въпроси, които ви пречат да я внедрите.

Активират се съмнения, активират се социални бъгове, които казват, че това не е възможно, това не е хубаво, това е лошо, т.е. вие практически заобикаляте огромен пласт вътрешно съпротивление. Това е един от бързите начини да повдигнете скоростта си, той е най-универсален. Това, разбира се, не е единственият и най-ефективен начин за повишаване на тактовата честота, но той гарантирано ще работи за вас и ще ви помогне бързо да получите резултати. Както вече казах, това не е единственият начин за увеличаване на тактовата честота, не е най-бързият, не е най-ефективният, но е прост и действен и можете да го приложите още сега. Това за сега е всичко, до скоро на следващия урок.

Днес ще поговорим в какви случаи е ефективно да използвате кредитите, а кога това изобщо категорично не трябва да се прави? Какво да правите, ако вече до уши сте в дългове и кредити? В какво е опасността да давате на някой на заем и защо даже близки, семейните отношения се рушат заради дълговете? Това е много злободневна тема, която се засилва в обществото ни с всеки изминал месец. Това е темата за дълговете и кредитите. Може би сте забелязали, че за последните няколко години, ако преди беше прието да се вземе на заем, то сега сме пронизани с кредити наблизо и надалеч – хората постоянно взимат кредити – за ипотека, кола, за телефон, за всяка глупост, която им се иска да имат веднага, може да се вземе кредит.

Така че Проблем 1. Какво да правите ако вие дължите пари? Проблем 2. Какво да правите, ако някой ви дължи пари? И за да отговорим на въпросите с кредитите и дълговете, как да постъпиме с тях, как да се държим ефективно в това отношение за да бъде всичко наред, за да имате пари, да нямате дългове и да нямате проблем с това, че на вас не ви връщат дълговете. Първо ще разгледаме понятието паричен поток. В случай, че чувате за това за първи път, ще поясня какво е това. Това е разликата между приходите и разходите.

Това, което сте получили в течение на месеца и това, което сте изхарчили в продължение на месеца. Съответно паричния поток може да бъде положителен, ако сте изкарали 3000 лв и сте изхарчили 2500 лв. Той може да бъде нулов, ако сте изхарчили всичко, което сте получили, и отрицателен, ако сте изкарали 2000 лв, изхарчили сте ги и сте взели на заем още 1000 лв и тях сте изхарчили, т.е. повече отколкото сте изкарали – за това много способстват кредитните карти защото с тях е много лесно да се харчи и незабелязано се събира сума, превишаваща приходите ви, а после се налага да се мъчите, опитвайки се да ги върнете, платите и т.н.

В западното общество, ако сте обръщали внимание, хората по-голямата част от прихода си дават за изплащане на кредитите, дълговете, защото там хората са в дългове просто с главата,целият им живот се състои от кредити. Човек още не се е родил, а за него се взимат кредити. У нас за сега още не е така, но с голяма вероятност може да се твърди, че се движим точно в тази посока, понеже българската икономика приема западната и все по-лесно става да се вземе кредит. Даже могат да ви направят кредитна карта, без да знаете за това, което довежда до известни усложнения.

Точно паричният поток (а не приходът) определя успешността ви с парите. Защото вие можете да имате много голям приход, но много голям, даже превишаващ разход. В резултат може да манипулирате с огромни пари, но да се намирате в състояние на недостиг, ако паричният ви поток е отрицателен. Може да се разграничи понятието «неоптимален паричен поток», създаващ ви проблеми с парите, е нулевия или отрицателния поток, при който възниква усещането, че «парите постоянно не стигат», няма чувство за безопасност, няма свобода (тъй като трябва постоянно да се изплащат дългове, кредити, и от работа става невъзможно да се уволните, или да я смените) и човек влиза във вечна гоненица. Човек влиза в зависимост, в кредитно робство. При това става невъзможно реализирането на големи цели. Оптималният паричен поток се формира, когато паричният поток е положителен.

В идеалния вариант, когато за текущите разходи отиват по-малко от 50% от текущите приходи. Това дава усещането, че пари има винаги, това ви дава финансова безопасност, защото каквото и да се случи вие имате запас от пари и при това ви е лесно да реализирате големи финансови цели. Защото харчите не всичко, което изкарвате и от това, което остава, можете да правите големи покупки без кредит. За да се реализира този принцип е необходимо да се използва принципът на отсроченото възнаграждение. Това означава, че вие получавате някакви жизнени блага в бъдеще, сега съзнателно работите, за да може да получите възнаграждение в бъдеще.

Нищо мистично и сложно в тази идея няма. Тя е очевидна и следва от обикновения здрав смисъл «работи днес за да получиш нещо после». Но повечето хора абсолютно не умеят да живеят по принципа на отсроченото възнаграждение. За повечето хора това не се поддава на практическа реализация защото им се иска колкото може по-скоро, сега, веднага да получат това, което искат, а после каквото ще да става. За да се реализира принципът на отсроченото възнаграждение трябва да можете с максимално удоволствие да живеете «според средствата» днес и да се работи за възнаграждение в бъдеще, увеличавайки прихода и паричния поток. Само в този случай за вас ще бъде възможен оптималния паричен поток, съответно стабилна парична ситуация, която постоянно се подобрява.

Ако не усвоите принципа за отсроченото възнаграждение, животът се превръща в  постоянно консумиране и постоянното потапяне в дългове и кредити. Свободните пари започват да притеглят все повече и повече свободни пари. Както ако с парите отивате на минус, това започва да тегли след себе си същото  - взимате един кредит, после втори, после трети и все по-дълбоко и по-дълбоко. От тази гледна точка кредитите са абсолютно неефективни, защото действат срещу принципа на оптималния паричен поток и отсроченото възнаграждение. И кредитите представляват просто живот не според средствата. Когато разменяте удоволствието за свобода, получавате някакъв кеф сега, но губите свобода в бъдеще. Защото когато харчите вече изкараните пари, продавате миналото си, а когато отивате в магазина и си купувате нов телефон и взимате кредит – вие продавате бъдещето си. И вече продавате живота си, който даже още не е настъпил.

Това представляват кредитите. Сега да видим как парите се разделят на нива енергия. Вие помните от първия урок, че парите представляват някаква мярка за енергия и когато изкарвате пари, вие получавате еквивалент на тази енергия, който може да се изхарчи или вложи в нещо. И когато харчите този еквивалент под вид на пари, получавате някакви блага, които напълно съответстват на това ниво енергия, с което сте свикнали. Съответно това, което купувате напълно ви подхожда по ниво енергия, която имате на днешен ден.

Ако купувате на кредит,  отново харчите енергия. Но харчите енергия, която не сте изкарали. Не сте приложили собствена енергия за да изкарате пари. Правите това назаем. И, съответно, когато купувате нещо на кредит, получавате блага, които не съответстват на нивото на енергия, не ви съответстват. За съжаление става така, че човек иска нещо, взима кредит, но тъй като по енергийните си ресурси не достига до това, то бързо си отива от него. Често се случва, че човек взима на кредит кола и след седмица я разбива, взима на кредит скъп телефон, който не му съответства по  никакъв начин, след две седмици го губи, или се чупи. Това се случва именно защото човек по ниво енергия не съответства на благото, което купува.

Съответно, когато взимате кредит, тези покупки създават изтичане на енергия, защото енергията ви, вниманието, силите, времето ви се харчат за поддържане на този кредит и съответно не можете да вложите същите сили за постигане на нещо ново. Налага ви се да поддържате кредита, който вече съществува. Субективно, можехте да забележите, че кредитите се усещат като тежест, от която ви се иска да се отървете колкото може по-скоро. И когато човек си изплаща кредита, той го усеща като облегчение, сякаш му е паднал камък от плещите, става му леко и свободно, появяват се нови сили и енергия. Съответно, ако взимате кредит, вие закачате допълнителни тежести върху себе си и колкото повече събирате, толкова по-сложно ви е да се движите в живота. За това ефективната стратегия по отношение на кредити и дългове е да не се използват изобщо. Но ако вече имате.

Първо, в никакъв случай не ги събирайте така, че изплащането им да превишава 30% от месечния ви приход. Т.е. ако превишавате 30%, това вече е много тежка ситуация, от която ще е много сложно да излезете. Ако на днешен ден имате кредити, опитайте се да организирате изплащането по такъв начин (освен ако това  противоречи на закона), че да изплащате не повече от 30% от месечния си приход иначе това много силно ще натиска паричната ви ситуация и отново да се развивате в тази ситуация ще е много сложно. Когато харчите парите за погасяване на кредит, вие не получавате радост от това, а отсъствието на радост в живота ви лишава от сили и допълнителна енергия за постигане на това, което искате. Т.е. вие сами закривате пътя  на енергията си за да подобрите паричната си ситуация.

За това задължително трябва да бъде като закон, че не повече от 30% от месечния приход за изплащане на кредитите и ще се учудите от това колко бързо ще погасите кредитите си. Обърнете внимание на това, че когато изкарвате за нещо, а не го купувате на кредит, вие предвкусвате радостта от получаването му, и когато на края го получавате, изпитвате тази радост, а ако взимате нещо на кредит, вие също я изпитвате, но тя бързо свършва, а кредита после трябва да се връща не на кеф. А това усещане «не на кеф», което изпитвате, все повече и повече усложнява по-нататъшното изкарване на пари, и колкото повече кредити събирате, толкова повече «не на кеф» се появява в живота ви.

За това тук вашата задача е принципно лесна – всички кредити и дългове е необходимо да се изплатят и всички кредитни карти да се закрият. Просто не използвайте тези инструменти, ако искате да имате нормална парична ситуация. Ако искате да живеете без дългове, което е действително комфортно и позволява спокойно да се разпореждате с парите си, да имате усещане за безопасност, да живеете с усещането, че пари имате, нужно е да се научите да живеете според средствата и да получавате удоволствие от днешното си ниво на живот. Ако искате да повдигнете нивото си на живот,  трябва да създавате повече пари, а не дългове, не взимайте допълнителни кредити, а работете върху това да получавате повече пари, да увеличите прихода си и паричния си поток. Какво да правите, ако на вас ви дължат? От една страна сме свикнали с това, че на приятел трябва да се даде на заем, на близки хора трябва да се помага, и т.н., но от друга страна, да се дава заем на други хора е много вредно. При това и за вас и за тях. Вредата се разпространява на три нива – върху парите, отношенията и енергията. Сега ще разгледаме по какъв начин.  На ниво пари.

Дълговете много често не биват върнати (даже ваши близки приятели – и особено добрите приятели) и вие губите пари. Това е първото неудобство. Второто е, че даже ако ви връщат парите, те все едно се изяждат от инфлацията за това време докато дългът е съществувал. Например, давате на приятел 1000 лв и той ви ги връща след година и това вече не са същите пари. Вие губите не само пари, а губите и приятели. На ниво отношения, ако искате да си развалите с някой отношенията просто му дайте пари на заем. Обърнете внимание, че на ниво пари и на ниво отношения, вредите и на себе си, и на човека, на когото давате на заем. И на края, на ниво енергия. Вие му давате еквивалент на енергия под вид на пари, съответно той ви дължи тази енергия, а това е много неприятно и той започва подсъзнателно да ви ненавижда. Но никой няма да си го признае. Не стига, че човекът ви ненавижда, и ви тежи това, че той ви дължи, освен това вие оставате отговорни за тази енергия, която му давате под вид на пари. Въпреки че вече не можете да я управлявате. От тази гледна точка, най-неблагополучен за вас и за човек вариант е когато взимат на заем за едно нещо, а харчат тези пари за друго. А такива варианти се случват най-често, защото човек тези пари не ги е изкарал, и за това не носи отговорност за тях, за това му е най-лесно да ги изхарчи за друго.

Тежестта им също не усеща, но после започват проблемите. За това, ако искате да разрешите цялата тази ситуация с парите, вие трябва да връщате парите колкото може по-скоро. А ако дължащия ви пари няма възможност да ви върне дълга веднага, дайте му шанс да ви ги дава на части, и не само се договаряйте, а контролирате това - обаждате се, срещате се, не оставяте човека докато не ви върне дълга. Тук може да има чувство за вина, но си спомнете, че когато давате на заем вредите не само на себе си, но и на човека, на когото ги давате – разрушават се отношенията, влошава се енергията и много други лоши последствия. Това е най-удобното решение за паричната ви ситуация, защото ще ви позволи абсолютно спокойна финансова ситуация, в която  напълно управлявате всичко, което се случва и сте свободни в нея. Докато имате дългове, кредити или някой има дългове към вас, едва ли ситуацията ви може да се нарече свободна.

Това е, което можете да внедрите относно дълговете и кредитите на този момент. В този урок ще поговорим за закона на паричния растеж. Какво условие трябва да изпълните, за да може вашите приходи да растат с всяка година? В какъв случай паричните цели не се сбъдват, даже ако правилно сте ги написали, записали на колажа на мечтите, и трудолюбиво ги визуализирате? Също така ще разберете за ефекта на «изливането». Защо, получавайки голяма сума пари вие задължително бързо ще ги «излеете» (изгубите)? Ще анализираме ключовия момент, без който принципно не е възможно да получавате добри пари, и да се намирате в състояние, когато винаги имате пари. Този момент е достатъчно лесен на вид, и обясняването му няма да заеме много време, но може би това е най-главният елемент в този курс, без който по-нататъшните движения ще са практически невъзможни. Всеки до един човек, който познаваме, който има пари, който има добър приход, паричен поток, е минавал през това в живота си.

За какво става дума? За това, че ако не заете за какво са ви пари, няма да ги имате. Трябва да имате точно разбиране за какво са ви пари. Хората нямат разбирането за това и повечето от тях нямат пари. Три съставящи на паричното НАХУА (за какво ви трябват парите) Първо трябва да отговорите на въпроса «колко пари ви трябват?», защото обикновено хората просто казват «много, трябват ми много пари» - но колко е това много. Ако изкарвате 1000 лв и започнете да изкарвате 1200 лв – това много ли е или не? Или изкарвате 10 000 лв, а започвате да изкарвате 20 000лв Втората съставяща е за колко време трябва да получите тези пари? С други думи човек казва, че е разбрал и са му нужни 10 000 евро, но ще ви удовлетворят ли толкова пари за срок от 20 години. Т.е. това са по 500 евро на година. А това принципно са точно тези 10 000 евро, които искате. Трябва да разберете, в какъв срок искате да получите колко точно пари. Например, може да го озвучите така «Искам да получа 3 000 евро средно месечен приход» или искате за тази година да изкарате сумарно 30 000 евро (или колкото искате) Просто го формулирайте като приход за година, или за друг период и колко точно. И трето, най-важното, без което нищо не работи, за какво, защо ви трябват толкова пари?

Тук работи простата закономерност. Колкото по-точно разбирате за какво са ви парите, колкото по-детайлно напишете за какво са ви нужни тези пари до последния лев, за които молите, толкова по-лесно ще ви е да получите тези пари. Има един много важен момент, който бих искал да ви напомня. Когато «поръчвате» колко пари искате, че не може рязко да повишавате скоростта, иначе това ще ви «разкъса», за това не поръчвайте милиони и милиарди, ако за сега нямате даже половината от тях.

Бъдете внимателни и съблюдавайте техниката за безопасност по отношение на парите. Тогава трябва да имате предвид следните моменти. Както вече споменах, не работят абстракциите от рода «искам много пари», «искам достатъчно пари за поддържане на добър живот», «искам толкова пари че да ми бъде конфортно» - това не работи, колкото и да го заклинате. На ума му е нужна конкретност, изразена в точни цифри, само тогава започва да работи ума за търсене на възможности за да може в живота ви да се появят точно толкова пари. При това е нужно да имате предвид, ефекта на «личния паричен таван» - всеки от нас в главата си, в съзнанието си има някакво ниво за парите, което се явява комфортно за нас. Например, за някои хора паричният таван е 1000 евро. Това означава, че човек не може да притежава по-голямо количество пари от тези 1000 евро. Ако има 1500 евро, той трябва да изхарчи за нещо «излишните» пари, да ги изгуби, по някакъв начин да се отърве от тях. Това е нивото на «паричното изливане», когато в ума на човек се включва мисълта, че с тези пари трябва нещо спешно да се направи. Нагледно това личи, когато тавана на човек е 5000 евро, комфортно му е да ги има, а ако се появят изведнъж 10 000 евро, то нервите му започват да не издържат. Защото му е некомфортно с такъв обем пари. Навярно всеки в живота го е усещал.

Паричният таван се определя лесно. Когато произнасяте в ума си определена сума доколко комфортно се чувствате? Това е нивото, с което можете комфортно да се чувствате, усещате какви са тези пари. Всеки от вас може за себе си да разбере например 100 евро са колко, как усещате тези пари, какво можете да направите с тях, 200 евро, 1000 евро, тези нива за повечето хора са ясни, а 5000 евро за тези, които ги имат са просто и ясно ниво, те разбират какво може да се направи с такива пари, откъде могат да се вземат, и т.н.  

Ако човек не знае какво ще прави със сумата пари, която казва че иска, значи неговият паричен таван е по-нисък от тази сума. А ако мислите за някаква сума пари и лесно, без напрежение разбирате, че това не са големи пари и знаете, какво може да направите с тях, това означава, че те са опредлено комфортни за вас. Ако ви се струва определена сума пари голяма, то явно това е по-висок от вашия паричен таван. Ако си представяте някаква сума и казвате «С тези пари бих си живял добре», то това не е вашият паричен таван. Ако човек добре чувства определена сума пари, тя не му се струва голяма. Един от главните критерии е спокойното отношение към парите. За това вече говорихме. Трябва да имате спокойно отношение към тази сума пари, да се чувствате комфортно с нея, което означава, че тя е в рамките на паричния ви таван. Ако рязко генерирате количество пари, превишаващо паричния ви таван, излишъка спешно някъде се излива чрез психиката ви.

Как може да стане това? Спешно трябва да купите нещо за себе си, съпруга/та си, децата си или кучето ви ражда и това трябва да се организира и т.н. но спешно трябва да се изхарчат «излишните» (над паричния ви таван) пари. Човек често не може да си спомни къде е изхарчил тези пари, при това биват много големи суми. Това са именно парите над комфортния таван. Те също могат да се «изливат» под вид на необходимо лечение, на неприятности, например счупвате си колата, счупва се пералнята и т.н. така или иначе психиката ви намира начин да «излее» тези пари. И възниква достатъчно усетим проблем при хората, които реално изкарват пари, и даже растат по финанси. Много е сложно да се преодолее паричния таван. Как да се избегне паричното «изливане»?

Първият метод е да повишавате тавана си веднага след като сте стигнали до него. Когато работите с пари, вече чувствате, че вече скоро ще стигнете до тавана си, тогава го вдигнете за да се почувствате комфортно с повече пари. Когато се появи това чувство, можете да повдигнете тавана си, т.е. да започвате да свиквате със сума, по-висока от сумата, с която сте чувствали добре преди.

Втората техника, също толкова ефективна и дава резултлат. Когато фактически вече сте на новия таван, т.е. реално сте получили тези пари, с които сте на «вие», за вас са достатъчно големи, трябва да съберете сили, волята си и известно време да не правите нищо с тях. Това е ужас за много хора, защото когато човек получава пари, които за него са големи, вътре започва да го тресе «Трябва спешно нещо да направя с тези пари,  да ги изхарча» А вашата задача е обратната – трябва поне няколко седмици просто нищо да не правите с тях, просто да бъдете с тези пари, забранете си всякакви харчове, излизащи от вскидневните ви разходи за да свикнете, че тази сума се намира с вас, за да придобиете комфорт с тази сума, че е нормално да имате толкова пари, колкото имате.

Следващият въпрос е «Кога» - за какъв период трябва да получите тези пари, които искате? За това, като цяло, необходимата информация вече имате. Вече разказвах за скоростта на паричния растеж, за тактовата честота на живота, и за оптималния коефициент на скоростта.

Ще дам още една препоръка – да мерите парите с годишни приходи, а не месечни. Месечните приходи са достатъчно дребни, това измерване подхожда за наемни работници, които изкарват малко пари, например до 2000 лв на месец, всичко е стабилно от месец на месец. Ако искате сериозни пари, да хармонизирате финансовата ситуация, трябва да мерите годишния приход, а не месечния, защото в продължение на годината приходът може да плува и да се променя, но годишният приход е достатъчно весомо число за да се измерва и следи. И третият въпрос, много, критично важен е «За какво ви трябват пари?»

И даже ако това е единственото, което вземете от курса, вие ще компенсирате напълно отделеното време. Необходимо е ясно за себе си да разбирате колко точно ви трябват пари за какво конкретно? Съставящата е следната: - разходен минимум – това са разходите, от които не можете да се откажете, освен ако раздикално променяте живота си, например наем на апартамент, хранителни продукти - разходен оптимум – редовни разходи, които при това не са необходими - това са разходите за кафе, ресторанти, забавления, кино, покупка на дрехи - финансови цели  - това са големи покупки, които извършвате не всеки месец, да речем, ако днешния ви месечен приход е 1500 лв, то покупката на лаптоп за 2000 лв е финансова цел, защото едва ли го купувате всеки месец - парична възглавница – възглавница за безопасност, запас от пари, който ви осигурява безопасност.  С други думи, ако харчите 1000 лв за разходи на месец, то ако имате 6000 лв на сметката, това означава, че даже ако нещо се случи, и не можете да ходите на работа или са ви уволнили, то за половин година ще имате пари при това без да понижавате нивото, стандарта си на живот.

Съответно, паричната възглавница може да има различни размери – за 3 месеца, за 6 месеца, за 3 години, а се смята като вашият месечен приход умножен на количеството месеци, за които я залагате - инвестиционен капитал – пари, които сте събрали за инвестиции и приумножаване Това са основните съставящи, които трябва да имате предвид. При това не просто съставящи, а тяхна детайлизация. Колко ви трябват за храна, за наем, за транспорт, за кафета, за забавления, за дрехи, за финансови цели, какви конкретно, какво възнамерявате да купите в продължение на годината, подаръци и т.н. колко пари за какво ще отидат. На пръв поглед това ще изглежда трудно, сложно, но се компенсира в пъти.

Ако този курс се продаваше за пари, а това би било нормално, понеже залагаме в него голям обем от информация, ако бяхте платили за него 150-300 лв, то даже само за отговора на въпроса «За какво?»  би компенсирал вложението многократно, защото даже само тази техника, ако я приложите ще върне всичките ви вложения, тя действително работи ефективно.

Още един нюанс, за който исках да спомена, е разглеждането на годишните и месечните интервали. Много често, когато хората планират разходите си и отговарят на въпроса «колко пари им трябват?» разглеждат само месечния интервал, т.е. какво им трябва в рамките на месеца. И забравят за това, че в рамките на годината ще им се наложи да купуват някаква битова техника, понякога е необходим малък ремонт, за стоматолог, просто някакви разходи се налагат, които не се налагат всеки месец, но в рамките на годината харчите определено количество пари за това. Трябва да го имате предвид.

По този начин, ако имате точно разбиране за паричното НАХУА, тогава ще можете да получавате желания обем  пари. Но докато не поработите върху това, стабилна постепенно подобряваща се ситуация в живота няма да имате. За това внедрете материала от този урок колкото може по-скоро.      



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 942198
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963