Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2012 11:41 - Изготвяне на мозаечни панели и масички
Автор: lvm Категория: Хоби   
Прочетен: 2862 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.03.2012 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дойде ми в главата идея да опитам от останалите малки остатъци от стъкло да направя мозаечно пано. Хареса ми. И процесът, и резултатът. Направих си справки. Мозайката, разбира се, струва по-евтино от витража, но се прави много по-бързо. Като цяло се получава по-изгодно. А и търсенето на мозаечните работи като цяло е повече, от витражните. Така стана моето превключвате на мозайка. 
Понеже мащабни работи не харесвам, а и основната ми работа е друга, а първоначално витражите, а сега и мозайката станаха моите именно домашни бизнеси (а по съвместителство и интересно доходоностно хоби), то аз реших да се концентрирам само на "малометражната" мозайка - изготвяне на мозаечни пано и масички. 

Сега малко "аритметика": квадратен метър китайска мозаечна стъклена плочка струва около 30-60 лв за квадратен метър (средна цена 50 лв за сметка на преобладаващите по-евтини разцветки на плочките в колекцията). 

Площ с размер на средна масичка около 0,5 кв.м, т.е. стойността на материала на масичка - 20 лв. Основа на маса, направена от лепена дървесина (бор) - около 10-15 лв ( в зависимост от качеството). Комплект крачета за масичка - 25-40 лв. Общо: 55-75 лв - стойността на материала. Плюс три осемчасови за вашата работа. Стойността на мозаечната масичка, не особено тънка работа, без художествено-историческа ценност се колебае от 300-750 лв. Прихода можете да сметнете сами предвид времето и усидчивостта ви. 

 
image
 
Площта на мозаечното пано е около 1-2 кв.м. Стойността на шмалта за него съответно - 400-800 лв. Времето за изготвяне - 5 работни дни. Стойността на основата (стъкло) - около 10-15 лв. Стоймост на багета - 50-100 лв. Общо: стойност на материалите за даденото пано с площ 1 кв м - 900-1000 лв + 5 работни дни. Търговската стойност на не "исторически ценното" пано е около 350-1200 лв. Печалбата не е сложно да се сметне индивидуално, правейки поправки за количеството свободно време и трудолюбие. 
 

image image
 
Но с това не се ограничавам. Изобретателската натура ми подсказа добра идея: сам да приготвям добър аналог на стъклен шмалт в домашни условия с нужните характеристики и нужните цветове и оттенъци (а количеството се ограничава само от фантазията!) Новият материал изготвям по "студения" начин, без привличане на високи температури. Този материал нарекох "литошмалта". Повече от това! Понеже парчетата от новата "литошмалта" мога да приготвям в произволен нужен ми размер и форма, аз измислих начин, как да избегна разлагането на мозайката "по пърче", плочка по плочка. Сега може на един път да се правят цели участъци от мозайка! И още: малкият размер на плочките на литошмалта позволи без излишни усилия (рязане на плочките шмалта в стандартен размер) да се създават мозаечни рисунки с високо разширение, и, съответно, изглеждащи така, все едно са били правени цяла година! Между другото да се направи с помощта на литошмалт мозаечно пано с площ 2 кв м. може за 1-1.5 дена! 
 



image



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946877
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963