Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 17:01 - Забравени истини 1 част
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.05.2011 17:02


Живеем в свят, изпълнен с митове и илюзии , и този митичен илюзионен свят управлява нашия живот, а ние покорно следваме изискванията му, без да си правим труда да се замислим: а правдиви ли са тези митове? И задължени ли сме да ги следваме?

Ето ви един прост пример: известната фраза за това, че «геният и злодейството са две несъвместими неща». Спомнете си, колко пъти вашите учители са я цитирали, давали са я за пример, внушавайки ви, че злодеят не може да е гений, а геният, съответно – злодей. Не си ли спомняте? Спомнете си тогава всички свои училищни учебници. Нима поне за един виден учен или писател е била написана поне една лоша дума? Не, всички те са ангели в плът, чудесни, добри,  порядъчни, обичали своите близки и никому не правели зло. Е, а как може да бъде иначе, все пак те са гении. Просто гениите – те са също такива хора, както и ние с вас, и точно така могат да постъпват и добре, и зле. И не следва да си мислим, че гениите могат да постъпват само на «шест плюс».

Спрете се, приятели мои, спрете се за секунда и помислете: кой ви каза, че гениите казват само истината? Кой ви внуши, че геният може да бъде не прав? Да, може да не се съгласим с това, че гениалният математик едва ли греши, разсъждавайки за математически материи, но нима той не може да сбърка, изказвайки се на теми за музиката, литературата, биологията или живота изобщо? Разбира се! И гениалният математик, нямайки предвид нещо лошо, публично заявява, че накой си роман на някой автор – е книга на всички времена и народи. И какво? В наше време – почти нищо. А във времената, когато ние сме расли и учили, това изказване вдигали като знаме, цитирали и се ръководили от него като безспорна истина. Е как, геният е казал, а гениите не бъркат.

Та защо позволяваме на дилетантските изказвания да управляват живота ни, да формират мисленето ни? Замислете се за това.

Да минем напред и да вземем още по-прост пример. Главното предназначение на жената е майчинството. Позната фраза, нали? И не само позната, а вбита в главите ни още от ранно детство. И какво в резултат имат жените? Страшен комплекс за собствена ненужност, непълноценност, безполезност в тези случаи, ако майчинството по някакви причини не се е състояло. Е как иначе, казали са ни, че това е главното предназначение, а щом ние не сме го изпълнили, значи, напразно сме живяли. И се започва! Депресии, опити да се забременее по всякакъв начин, многолетно мъчително и нерядко опасно за здравето лечение от безплодие, стремеж да се омъжиш за който и да е, само и само да имаш дете, осиновяване, изкуствено оплождане. Всичко това е прекрасно, ако жената наистина иска дете и е готова заради това, то да се роди да мине през всякакви жертви. А ако тя не го иска? Е, просто не го иска – и това е? Тогава в нея се заражда комплекс за непълноценност и собствена вина за това, че тя не съответства на идеала, нормата. В нормата всяка жена трябва да се стреми към майчинство, а идеала – това е жената-майка.  Така са ни внушили. А ние сме позволили да ни го внушат, и за това ако жената не съответства на нормата или идеала, тя се смята за ущърбна със всички изтичащи оттук последствия, чак до психични разтройства.

А сега си предствете, какво чудесно, добро, уравновесено, обичащо живота и хората дете ще порасне при майка, която, всъщност, не го е искала и го е родила само за това, никой да не я упрекне в несъотвествие с идеала, която е родила детето не за да му даде живот, а изключително за решаване на собствените си  проблеми за адаптация в социума, диктуващ й определени норми на поведение в живота. Но, позволете, а кой е казал, че майчинството е главно предназначение и следва непременно да се изпълни? Покажете ми този човек, и аз с удоволствие ще поспоря с него. Природата е създала човека – същество прекалено сложно. Човешкият организъм е творение с наистина висока степен на точност, тънкост, организираност. Тези, които не са запознати с анатомията и физиологията, до край не могат да разберат това. Човешкият мозък – това е просто нещо невероятно! Над тайните на човешкия организъм учените си удрят главите хилядолетия наред, и до сега множество от тези тайни така и остават неразгадани, а това означава, че съвременното ниво на науката и познанията все още не е на тази висота, на която се намира природата, създала човешките същества. Можем ли ние, имайки предвид казаното, да утвърждаваме, че природата е глупава и постоянно прави грешки? Възможно е, но за всеки случай, на днешен ден ние с вас не сме по-умни от нея. А именно природата създава достатъчно голямо число жени безплодни. Как може да става това, ако майчинството е главното предназначение? Природата нищо не прави «просто така», за всяко нейно проявление има смисъл, и ако на света се появяват безплодни жени – това също има смисъл, това е нужно за нещо. И тези жени са нужни на света за нещо друго, а не за продължаване на рода. По този начин, ние стигаме до извода, че жените са предназначени и за други цели, освен за раждане на деца и тези цели са не по-малко важни както за природата, така и за цивилизацията. А думите за задължителното майчинство – са просто мит, с който векове ни мътят главите, но той, за огромно съжаление, кара много жени, а и мъже, да действат въпреки собствените си желания и възможности, той ги задушава, не ни оставя свободно да дишаме, довежда ни до психически травми, депресии, а в най-тежките случаи – до самоубийство. Вие само се замислете, колко чудовищно звучи това: митът управлява човека дотолкова, че може да го накара да се лиши от живота си.

И накрая, най-обикновен и познат за всички пример. Имам предвид модата за определен тип външност. Прави широки рамене, тесни бедра, дълги крака. Позната картинка? Разбира се, мечтата за всяка жена, образа на модел. Богатите или желаещи да иглеждат успешни мъже се стараят именно с такива «модели» да се показват на публични места. Ние искренно смятаме, че тази външност е нещо красиво. Но, замислете се, какво означава този еталон на красота, който нашите нещастни жени гонят, изтощавайки организма си с всякакви диети, хапчета за отслабване и изморявайки тялото си във фитнес залите? Нека да повторя: прави широки рамене, тесни бедра, дълги крака. Не ви ли напомня за нещо? Е, разбира се, това е мъжкото телосложение. Абсолютно мъжко и съвършено не женско. И, между другото, не предназначено за раждане на деца. И така, на кой му дойде наум да ни накара да смятаме за красива жена, приличаща на мъж и не приспособена (тесни бедра!) за продължаване на рода? Отговорът е прост: на моделиерите. Както е известно, дрехите най-добре изглеждат на закачалка, а правите рамене и отсътствето на бедра най-много доближават фигурата именно до нея. Не искам да засягам такава деликатна тема, като сексуалната ориентация, водеща в света на моделиерите, но аналогиите се налагат сами. Те разработват модели, които най-добре седят на жени, съответстващи на техните, моделиерите, представи за прекрасното. За демонстрация на тези модели се избират момичета от съответния тип, и този типаж става за всички нас еталон за красота. Ние трябва да станем такива, иначе няма да можем да носим рокли на Версаче или дънки на Карден. Митът за това, че красиви са само дългокраките, теснобедри, широкоплещи момичета, съвършено ни обърка главите и ни накара да унищожим собственото си здраве. Спрете се! Природата ни е създала по определен начин, вие сте такива каквито сте и не сте задължени да приличате на който и да е или да съответсвате на наложените идеали, защото идеали няма изобщо, все пак това е мит, това е измислица. Това, което ви се приподнася като идеал, е нещо не по-различно като проявяването на нечий личен вкис, не повече. Лични вкусове има всеки човек, и какво, вие ще се стремите да съотстветствате на милиардите различни идеали в съотстветсвие с числото на жителите на планетата? Абсурд! Вдигнете се над митовете, с които е изпълнен нашият повседневен живот, отърсете тези митове от раменете си, не им позволявайте да висят на вас като тежки гири и да ви диктуват, как да живеете, какво да носите и как да изглеждате…




Гласувай:
3



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 943486
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963