Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 19:35 - Чаена козметика
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 20:03


 
 

image Чаят, както е известно - е един от предметите от първа необходимост.
Понижава вредното действие на радиоактивни вещества в нашия организъм, повишава здравината и еластичността  на кръвоносните съдове, способства задържането в организма и по-доброто усвояване на витамин С. Благодарение на присъствието на дъбилни вещества
в чая, той притежава противовъзпалително свойство и способства за повишаването на еластичността на кожата.
Благодарение на тези своиства, чаят е широко използван в козметичната практика. Обаче, имайте предвид, че зеленият чай е много по-полезен от черния. Препоръчва се мазната коса с тъмен цвят
да се оплакне след измиване с топла силна настойка от чай. Това намалява омазняването на кожата и космената покривка на главата и придава на косата красив оттенък и блясък.

Мазната, пореста и груба кожа на лицето, а също така, склонната към раздразнение (например от водопроводната вода), съветваме да мият сутрин с охладен настой от чай (желателно зелен).

Ако кожата на лицето е зачервена и са изразени дребни кръвоносни съдове, подходящи са козметични маски от охладена заварка чай. Нанесете утайката на предварително почистена с лосион кожа на лицето и покрийте отгоре с напоена в студен чай марля (може отделно да се отрежат дупки за очите и носа). Дръжте маската 15-20 минути.

Тази маска от чаена заварка може да се използва и при увяхваща и старееща суха кожа. Обаче в този случай след премахването на заварката се препоръчва да омекотите все още влажната кожа с мазен крем.

Доста полезно е да използвате лед от настойка от силен чай (напълнете 3/4 чаша с настойка от чай и оставете за една нощ във фризера). С леда следва да се протрива един или два пъти подред кожата на лицето след измиване сутрин. Това е особено полезно за мазна пориста кожа, при склонност на лицето към зачервяване, при старееща, отпусната кожа, при  възпаления на кожата и слънчеви изгаряния на лицето. В последния случай са полезни торбички от студена чаена заварка. За усилване на действието на леда от чаена настойка, прилаган при грижа за мазна пореста кожа, може да се добави за 1 чаша настойка 1 ч.л сол, 1 с.л. ябълков оцет или лимонов сок.

При зачервяване на клепачите при раздразнение от слънце и солена морска вода, при умора е полезно да се прави промивка с охладена настойка от чай, компреси от този чай и протриване на клепачите  с лед от него.
Силната настойка от чай може да добавите в лосион за мазна и пореста кожа (1/4 част от настойката и 3/4 от лосиона).

Може сами да направите лосион за мазна кожа: в половин чаша силно сварен горещ чай сложете 3 резанчета лимон, покрийте чашата за 30-40 минути. След това изтискайте лимона, филтрирайте, добавете 2 с.л водка. С този лосион може да протриване мазната и потлива пориста кожа на лицето сутрин и вечер.

В слънчево време, за да не се изгорите преди излизане на въздух е полезно да се измиете или да протриете с настой от силен чай лицето и откритите части на тялото.

За да придадете на кожата мургав оттенък: 1 ч.л. чай сварете в 50 мл вода 2-3 минути, топлия разтвор прецедете през тъкан. Оставете този "авто-тен" при стайна температура не повече от едно денонощие, а в хладилника - не повече от 2. Протривайте лицето сутрин и вечер, разклатете преди употреба.
При изморени и възпалени очи, отоци на клепачите, кръгове и торбички под очите, незаменима е следната рецепта: 1 ч.л чай залейте  с 50 мл вряла вода, оставете за 30 минути, охладете и изцедете.  Памучните тампони, напоени с чай се слагат на очите и се държат 1-2 минути, сменяйки ги 3-4 пъти. След това направете компрес със студена вода и нанасете подхранващ крем.

Чаят ще послужи и за профилактика при бръчки: в гореща настойка потопете слой памук или марля и сложете на лицето и шията, покривайки с кърпа. Такъв компрес се препоръчва да държите 15-20 минути при суха, отпусната кожа, 20-30 минути - при нормална кожа. Този курс трябва да провеждате 1-2 пъти седмично, общо се препоръчват 15-20 процедури.

С чаената заварка може даже да приемате тонизиращи вани.
За това 4 десертни лъжички от черен чай сварете в 200 мл вода и оставете 10 минути, вливайте във ваната изцедения разтвор. След приемането на чаена вана, вашата кожа ще придобие леко златист оттенък. Само имайте предвид, че такъв оттенък ще има и вашата вана!


image   



Тагове:   Чаена козметика,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945288
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963