Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 19:33 - Да запазим красотата си с помощта на прости рецепти
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 20:08


 
 
 
image 



Нашите притеснения за това, че в кремовете има прекалено много консерванти, оцветители и други добавки често са оправдани. И бъркайки при избора на шампоан или лосион, вредата за кожата може да е непоправима.

Но не всичко е толкова лошо, все пак повечето проблеми през този период просто се решават със собствени сили. А козметичните препарати, направени със собственоръчно, са най-безвредни за кожата, при това тяхната ефективност е по-висока отколкото крема от флакончето.

Лицето

При понижаване на температурата, нашата кожа може да реагира с появяване на възпалителни елементи, да стане суха или да започне да се лющи. Ако времето е хладно и ветровито, да върнете на кожата красотата и еластичността ще помогне маската от банани, витамините, съдържащи се в тях, омекотяват кожата и я разглаждат.

  • Маска от  банани

Направете пюре от неголямо количество банан и за 20 минути го нанесете на почистената кожа на лицето и шията.

Бирената пяна, нанасяна няколко пъти с малки прекъсвания, също дава добър резултат.

  • Маска за всяка кожа

1 с.л сок от алое смесете с 2 с.л разтопен мед, сместа нанесете на почистена кожа на лицето и шията, а след 15 минути измийте с вода.

  • Маска за суха и нормална кожа

Вземете 100 г мед и го смесете със сок от един лимон. В сместа може да добавите картофено нишесте, за да придадете гъстота. Нанесете на лицето за 10-15 минути, след това измийте с хладка вода.

  • Витаминна маска

Вземете половин чаша горещо мляко, разредено наполовина с вода и залейте 1 с.л овесено брашно. В сместа добавете произволно масло, най-добре зехтин, нанесете на кожата за 20-30 минути, след това измийте с хладка вода.

  • Скраб

Вземете по 75 г ситно нарязан фъстък, трици и овесени ядки. Всички компоненти разбъркайте и съхранявайте на тъмно и сухо място при стайна температура. За едно прилагане ще ви е необходима 1 с.л от сместа, която трябва да разтворите с мляко или вода до състояние на паста. Нанесете скраба на кожата с кръгови движения, следвайки масажните линии, след процедурата измийте с хладка вода.

  • Помощ при сухи и цепнати устни

Ябълка без обелка и семки сварете в мляко, след това направете от тази маса пюре. Няколко пъти седмично нанасяйте дебел слой от тази маса на устните за 20-30 минути, след това ги намажете с балзам.

Деколте без недостатък

Грейпфрутът най-често се използва в домашни условия в качество на добавка заради неговата достъпност и уникални свойства - той подхранва кожата с витамини, предотвратява появяването на пъпки и прави бръчките по-малко забележими.

  • Маска от грейпфрут

За да направите маска от грейпфрут, разтрийте един яйчен жълтък  и го разбъркайте с 1 с.л грейпфрутов сок и ч.л олио. Получената маса добре разбийте и добавете 1 с.л сметана. Ако маската е прекалено водниста, за гъстота може да добавите меката част от черен хляб, напоен с мляко. Дадената смес нанасяйте на шията и областта на деколтето за 10-15 минути, след това измийте с прохладна вода, и нанесете дебел слой подхранващ крем за 15 минути, излишъците от крема може да попиете със салфетка.

  • Портокалово-изварова маска

2 с.л мазна извара смесете със сок от половин портокал,  към масата добавете малко олио и маската е готова. За удобство се препоръчва да нанасяте маската първо на салфетка с която после се прилага към шията и областта на деколтето за 20 минути. Маската може да се прави няколко пъти седмично.

  • Ленена маска

Пригответе кашица от отвара от ленено семе, за което 2 с.л от семето залейте с 400 мл. вода и варете до получаване на еднородна маса. Нанесете маста на шията и областта на деколтето, покрийте тези зони с пергаментна хартия и кърпа.
Кожата след тази маска трябва да изплакнете с хладка вода и да нанесете подхранващ крем. Тази маска прави кожата нежна, предотвратява стареенето.

  • Сметанов лосион

Ежедневно за почистване на кожата използвайте сметанов лосион. Той защитава от неблагоприятни условия на околната среда и предотвратява стареенето на кожата.
За неговото приготвяне вземете половин чаша сметана и добавете в нея разтрит жълтък, при постоянно разбъркване налейте 1 с.л водка и сок от цял портокал или половин лимон, след което разбъркайте масата до еднородна консистенция. С този лосион се препоръчва да обработвате кожата до използване на крем, съхранявайте го в хладилника в произволен стъклен съд.

Ръце на кралица

Ръцете през студеното и ветровито време имат нужда от двойна грижа, иначе кожата на тях бързо ще изсъхне и ще започне да се зачервява, лющи и напуква. Ако ръцето често се зачервяват - това говори за нарушено кръвообращение, да се възстанови което може чрез контрастни ванички с морска сол или отвара от дъбова кора.

  • Ваничка за ръце

За да приготвите подобна ваничка вземете 200 г морска сол и я сварете с литър вода. След като малко се охлади, потопете ръцете си в соления разтвор за 15 минути, след това ги подръжте в хладка вода за 5 минути. Редувайте в течение на седмица соловия разтвор и отвара от дъбова кора - резултата няма да ви остави да чакате.

  • Омекотяваща маска за ръце.

Разтворете един жълтък, 1 с.л мед и чаена лъжица овесено брашно до еднородна консистенция. Масата втрийте с масажни движения в кожата на ръцете, сложете си памучни ръкавици и оставете до сутринта. След това измийте ръцете както обикновено.

  • Компрес за ръце

Суров жълтък смесете с чаена лъжичка мед, добавете малко брашно и сложете компреса на измити ръце, отгоре замотайте с целофан и сложете ръкавици. Оставете компреса до сутринта.
Сутринта внимателно махнете компреса, за загрубялата кожа премахнете с пемза, след това намажете ръцете с любимия мазен крем. Ако в крема добавите сок от лимон, ефекта ще е по-забележим.

Накрая съвет от козметиците: често мийте ръцете си с мляко, а преди излизане навън втривайте в тях глицерино-водна смес до пълното попиване. През нощта разтривайте ръцете със сухи трици и се старайте да не излизате навън без ръкавици.

Подарете красота на краката

Плътните чорапогащи и неудобните обувки усугубяват състояниято на краката, тъй като пречат на нормалната циркулация на кръвта. За това зимата кожата на краката загрубява и бързо започва да се напуква. Погрижете се за краката си по-отрано, може да съхраните красотата и здравето им за дълги години.

Ваничка с бадемово масло или екстракт от червен пипер бързо ще сгрее измръзналите крака и ще възстанови нарушеното кръвообръщение. Но ако краката много силно са измръзнали и чувствителността на кожата е понижена, най-добре използвайте контрастната ваничка.

  • Контрастна ваничка

За това ще са необходими два легена с гореща и студена вода. Дръжте стъпалата за няколко минути първо в студената, после в горещата вода. Повторете процедурата 3-5 пъти, завършвайки със студената вода. По време на контрасната ваничка се възстановява кръвообръщението и се премахва умората на краката. Ако я правите редовно, ще усетите ефект на каляване.

  • Ваничка с повишаване на температурата.

Ако вашите крака често са студени без видими причини, тук ще ви помогне вана за крака с постепенно повишаване на температурата. Налейте в леген топла вода, потопете стъпалата и добавяйте гореща вода, докато можете да търпите. Общото време на процедурата е не повече от 15 минути.
Изобщо, след всяка водна процедура, препоръчва се да протривате влажната кожа на краката с готварска сол. Това сгрява краката и предотвратява простудните заболявания.

Идеално тяло

През студеното време ваната с аромамасла е още по-прятна. Освен това топлите водни процедури подмладяват тялото, помагат да се подобри състоянието на кожата и даряват здраве, а банята и сауната са най-добри приятели в борбата с излишните килограми.

Намирайки се в парна баня, обърнете внимание на проблемните зони - първо минете по тях с дъбови или брезови клонки (метла), след това с елхови или хвойни.

Вероятно, няколко дни ще имате зачервяване на кожата под вид на малки червени точки, но те ще минат без следа, а резултата от такава баня ще остане за дълго. Въпроса е в това, че хвойните масла проникват дълбоко в кожата, а иглите действат като акупунктура.

След такава баня полезно е да се направи антицелулитно разтриване или масаж със специални препарати - ефекта от тях ще е много по-осезаем.

  • Обтриване за тяло

Сиво-синя или произволна козметична глина полейте с варена или минерална вода. След няколко часа глината ще е готова, масата не се препоръчва да разклащате, за това, ако има такава вероятност - направете глината направо в банята предварително.
Преди нанасяне на глината направете масаж на проблемните зони с твърда четка, а също е полезно да се прави пилинг. Намокерте бинтове или нарязана памучна тъкан в глината и внимателно без да затягате се забинтовайте. Отгоре си сложете вълнени чорапогащи и полежете отпускайки се за 40 минути. След махане на маската е полезно да направите контрастен душ и да намажете кожата с кремове, богати на цитрусови масла, или простто антицелулитен крем.

  • Вани с масла

Полезна е ваната с канела, за това разбъркайте 5 капки канелово масло в половин чаша топло мляко или течна сметана и вливайте в топла вана. Такава вана не се препоръчва да приемате повече от 5 минути.
Може да направите вана със смес от масла. За това разтворете по 2 капки масло от портокал, грейпфрут, кипарис и 6 капки хвойно масло в половин чаша течна сметана. Получената смес вливайте във вода и приемайте вана около 5 минути.
Може да направите смес от масла, с които ще приемате вана 2 пъти седмично. Вземете по 50 мл масло от жожоба и арника, и добавете по 15 капки масло от хвоя и шалфей, по 10 капки масло от лимон и портокал. Получената смес по 5 капки добавяйте във вода с температура не по-висока от 38 градуса по Целзий.

Красота на косата

Грижейки се за кожата и тялото, не забравяйте за косата. През студените месеци съдовете на кожата на главата се смаляват, което може да стане причина за безжизнена и чуплива коса, пърхот и даже загуба на коса. Важно за настъпването на студове да носите шапки, при това под защита трябва да е цялата коса, а не само главата, иначе косата е заплашена от обезводняване.

При това в помещението косата се сблъсква с друг проблем - със сухия въздух. Но съвсем не е задължително да сменяте линията за грижа за косата, причинявайки им допълнителен стрес. Достатъчно е да добавите в шампоана при измиване на главата добавка.

Вземете обикновения обем от шампоан, достатъчен за миене на косата ви, прибавете към него маса от едно яйце и с.л разпуснат желатин. Разбъркайте и получената еднородна маса втрийте в кожата на главата. Разпределяйки остатъците по косата.

Протеина и белтъка, които се съдържат в голямо количество в желатина и яйцата ще укрепят и подхранят косата в този сложен период. И те отново ще заблестят, радвайки ви с красив блясък и сила..

  • Компрес при  окапване на косата

Ако в студения период вашата коса е започнала да опада, то този проблем може да решите с помощта на компрес от настойка на липа и семена от горчица.
Вземете 2 части листа на липа и 3 части семена горчица, разбъркайте и използвайте тази смес по необходимост. 1 с.л от сместа залейте с 0,5 л вряла вода, затворете с капачка и след половин час настойката е готова.

Добре намокрете косата и кожата на главата от тази отвара, а с остатъците напоете памучна тъкан и овийте с нея главата. За по-добър ефект се препоръчва да се затопли главата с шал или кърпа, предварително слагайки си полиетиленова шапка. 40 минути за една процедура ще са достатъчни, резултатът ще е забележим при редовни процедури.

И накрая рецепта от грог, който ще помогне да се справите с простудата. След произволна от гореизброените вани, излейте свежоприготвения грог. За това вземете малко канела, карамфил и ги варете в чаша вода няколко минути. След махане от огъня добавете половин лимон с обелката и малко мед. След половин час настоялия грог е готов.
image







Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946826
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963