Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 19:31 - Етеричните масла
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 21:21


 
 

imageЕтеричните масла, наред с растителните масла, сa много известни натурални продукти, широко използвани в козметологията.
Разбира се, спектъра за прилагане на етеричните масла е достатъчно широк: това е и ароматизацията на помещения и приемане на вани, също промяна на психоемоционалното състояние, като например, повишаване на бодростта, умствената активност, или сексуалното желание, премахване на апатия, отпускане и успокояване.
Освен това етеричните масла имат лечебни свойства, и нерядко се използват за профилактика и лечение на много заболявания. А благодарение на високата проникваща способност и своите многообразни козметични действия, етеричните масла с успех се прилагат и за подобряване на състоянието на кожата на лицето.
За разлика от растителните масла, етеричните масла в козметиката практически никога не се прилагат в чист вид, тъй като могат да предизвикат силно раздразнение на кожата.
Изключение правят само тези моменти, когато неразреденото масло се нанася точково на неголеми и проблемни участъци на кожената покривка (пъпки, херпес, някои кожни заполязания, порязвания, рани и т.н).
Обикновено етеричните масла се разреждат с базови растителни масла или се добавят в натурални кремове и домашно приготвени маски.
Също може да се отбележи, че добавянето на етерчни масла в готовите кремове и други козметични средства не се препоръчва. Kакто бе описано по-горе, етеричните масла имат способността да проникват в най-дълбоките слоеве на кожата, и могат да изтеглят след себе си цялата "химия" влизаща в състава на крема.

Постарайте се да не допускате попадане на масло в очите, но ако това все пак е станало, веднага измийте очите си с леко топла вода. Нищо страшно няма, ако след нанасянето на средството, в състава на който влизат етерични масла, на кожата се появи леко зачервяване - това е напълно нормална реакция. Но ако това зачервяване е съпроводено със сърбеж, или някакъв друг дискомфорт, най-вероятно използваното масло не ви подхожда, или сте превишили дозировката му.
Когато вие първоначално прилагате определено етерично масло, обърнете внимание, как ви действа този аромат. Може маслото идеално да подхожда на кожата ви, но от аромата му настроението ви да са влошава, или просто да не понасяте дадения аромат.
Също така обърнете внимание на инструкцията към маслото, какво състояние може да предизвика. Така, например, ако то способства бодрост и активност, не е желателно да го използвате върху кожата преди сън. И обратното, ако маслото ви въздейства успокояващо и отпускащо, не го прилагайте в тези часове, когато не ви е нужно.
При бременност, или за хора, страдащи от епилепсия, етеричните масла за лице, впрочем, както и за други цели, най-добре да не се използват.
Отново, много внимателно четете прилаганите инструкции към маслото преди неговото прилагане, така както например, някои масла не се препоръчват за хора с понижено артериално налягане, или при някакво друго заболяване.
Някои етерични масла могат да бъдат фототоксични (особено цитрусовите - портокалови, лимонови и др.), и да предизвикат раздразнение на кожата, при въздействие на ултравиолетови лъчи. За това те не трябва да се нанасят на кожата по-малко от 2 часа преди излизане навън, когато времето е слънчево. И, естествено, не трябва да ги използвате преди приемане на слънчеви бани или солариум.
И, както обещахме, ще приведем списък на най-известните етерични масла в козметиката, прилагани в грижата за кожата.
 

imageМасло от чаено дърво - това етерично масло е особено добре да се използва при грижата за мазна и проблемна кожа на лицето. Благодарение на своето антисептично и противовъзпалително свойство, маслото от чаено дърво е ефективно в борбата против пъпки, и други гнойни обриви по кожата.

image Масло от бяла ела - това етерично масло в козметиката основно се прилага при излишно омазняване на кожата, пъпки на лицето, и друг род гнойни обриви, а също така в качеството на подмладяващо и тонизиращо средство при увяхваща кожа.
То има добро противовъзпалително, антисептично, изглаждащо и подмладяващо въздействие.

imageКамфорно масло - етеричното бяло камфорно масло е много ефективно при грижата за проблемна и мазна кожа на лицето. Това се обуславя с мощно противовъзпалително и антибактериално действие на маслото, което помага да се отървете от пъпките, а също така със способността да нормализира изработването на кожна мазнина, и да отстрани излишното изпотяване на кожата на лицето.
В частност камфорното масло може да се прилага за избелване на кожата, изсветляване на лунички, а също при грижата за миглите.

image Масло от лимон - даденото етерично масло за лицето може да се прилага за всеки тип кожа. Има подмладяващи свойства, и помага да се забавят процесите на стареене на кожената покривка. При мазна кожа маслото на лимона нормализира изработката на кожната мазнина, свива и почиства порите. Може също така да се използва в качеството на избелващо средство за лице.

imageПортокалово масло - етеричното масло, както от сладък, така и от горчив портокал добре подхожда както при суха, грапава, загрубяла и увяхваща кожа на лицето.
Също така маслото от сладък портокал може да се прилага и при мазна и проблемна кожа, тъй като способства за нормализацията на работата на мастните жлези и има противовъзпалителни свойства.
Както и маслото от лимон, маслото от портокал има нелошо избелващо действие.

image Розово масло - то има способността да стимулира регенерацията (възстановяването) на клетките на кожата, благодарение на което то ефективно се използва при грижата за вече зрялата и увяхваща кожа на лицето. Редовното прилагане на даденото масло помага да изгладите недълбоки бръчици, да стегнете овала на лицето, и да повишите еластичността на кожената покривка.
Освен това маслото от роза може с успех да се използва при суха и чувствителна кожа на лицето, също при грижата за кожата около очите.

imageМасло от розмарин - прилагането на етеричното масло от розмарин особено се препоръчва при мазна и нечиста кожа на лицето, склонна към пъпки и комедони. Също така маслото има изравняващо въздействие, и помага да отстраните грапавините, неравностите, белезите и петната от пъпки. Прекрасно подхожда при грижата за суха и увяхваща кожа на лицето.

imageМасло от иланг-иланг - това универсално масло е подходящо за всеки тип кожа на лицето. Може да се прилага както при мазна, проблемна кожа, така и при суха, чувствителна и вече увяхваща кожа. Нормализира работата на мастните жлези, свива порите, помага да се отървете от пъпките, увлажнява, омекотява, успокоява и подмладява кожата.

imageМасло от карамфил - Карамфиловото масло  се препоръчва при проблемна кожа, поразена от акне и друг гнойно-възпалителен обрив. Също така маслото от карамфил способства скоростното заздравяване на рани, порязвания, ожулвания, и други повреждане на кожената покривка. Освен всичко друго, може да се използва като освежаващо и тонизиращо средство при увяхваща кожа на лицето.

imageMасло от пачули - прилагането на това етерично масло добре подхожда, както при суха, изморена, увяхваща кожа, така и при мазна, и проблемна кожа на лицето. Увлажнява, тонизира, и възстановява кожата, помага нормализирането на работата на мастните жлези, и да свие разширените пори на лицето. Освен това маслото от пачули е ефективно в борбата против пъпки, а също неравности, петна и белези, останали след тях.

imageМасло от лавандула - етеричното масло от лавандула също може да се прилага практически за всеки тип кожа на лицето. При чувствителна кожа то помага да се премахне раздразнението, а при проблемна кожа - да се отстранят пъпките по лицето, и други гнойни обриви.
Освен това маслото от лавандула ефективно заздравява изгарянията, раните, ожулвания, порязвания, и други повреждания на кожата.

imageМасло от евкалипт - то е известно със своето мощно противовъзпалително, бактерицидно, антибактериално действие, и прекрасно подхожда за грижата за проблемна и мазна кожа на лицето.
Етеричното масло от евкалипт - това е добър помощник в борбата с пъпки, херпеси и други противовъзпалителни процеси на кожата. В това число неговото редовно прилагане способства нормализацията на работата на мастните жлези, и леко избелва на кожата на лицето.

imageМасло от мента - етеричното масло от мента се препоръчва за грижата за възпалена мазна кожа на лицето, а също за изморена и увяхваща кожа. Неговото прилагане подпомага премахването на възпаления по кожата, нормализира изработването на кожна мазнина, свиването на разширени пори, а също забележимо да освежите и подобрите цвета на лицето.
Освен това ментовото масло може да се прилага за отстраняване на акне, и за лечение на някои кожни болести.

imageМасло от бергамот - това масло, получавано от кожата на плодове от бергамот се препоръчва при изпотяване,  омазняване и проблемна кожа на лицето.
Основни действия: нормализира активността на мастните и потни жлези на лицето; свива разширените пори; помага да отстраните пъпките, акнето, и друг гнойно-възпалителен обрив; освежава, тонизира, и малко изсветлява кожата на лицето.

imageМасло от нероли - това етерично масло от цветя на горчив портокал прекрасно подхожда за всеки тип кожа на лицето, но особено ефективно е неговото прилагане при зряла, изморена и вече увяхваща кожа, а също при суха и чувствителна кожа на лицето.
С помощта на маслото от нероли може забележимо да освежите и подмладите кожата, да подобрите цвета на лицето, да нормализирате работата на мастните жлези, да успокоите раздразнената и възпалена кожа, а също да се отървете от акне и обриви.

imageМасло от мушкато - етеричното масло от мушкато има множество полезни свойства, и може да се прилага за всеки тип кожа.
Добре успокоява раздразнената и чувствителна кожа на лицето; увлажнява и омекотява сухата и лющеща се кожа; подмладява и прекрасно тонизира увяхващата кожа на лицето; нормализира отделянето на кожната мазнина, способства отстраняването на акнето, и отстраняването действието на кожата при различни заболявания.

imageСандалово масло - прилагането на сандаловото етерично масло за кожата на лицето първоначално е предназначено за възпалена и проблемна, страдаща от акне кожа. Това се обуславя с мощните противовъзпалителни и антисептични свойства на маслото.
Също така то с успех може да се използва и при различни други типове кожа, тъй като неговото действие е доста разнообразно.

imageМасло от грейпфрут - това натурално етерично масло е прекрасно тонизиращо средство за мазна, а също така зряла и вече увяхваща кожа. То ще помогне да свиете порите, нормализира изработката на кожната мазнина, да отстрани пъпките, и да възпрепятства появяването на черни точки на лицето. Също така грейпфрутовото масло в някаква степен предотвратява стареенето и изсъхването на кожата на лицето.

imageМасло от лайка - маслото от лайка особено подхожда при чувствителна и проблемна кожа на лицето. Има мощно противовъзпалително, и добро успокояващо действие, то помага да премахнете раздразнението и различен род възпалението на лицето, отстраняване на зачервяването, сърбежите, и даже алергичните реакции на кожата.
В частност, маслото от лайка се отличава с увлажняващо свойство, което го прави прекрасно средство за грижа за сухата и раздразнена кожа на лицето.
За други козметични действия етеричното масло от лайка може да послужи отстраняване на гнойни (в това число акне) пъпки, обриви, херпес, а също подмладяване на зрялата, и вече увяхваща кожа.

imageАнисиво масло - етеричното масло от анис се смята за едно от най-препоръчваните етерични масла за грижа за стареещата и увяхваща кожа на лицето. Прилагането му способства за нормализиране на водно-мастния баланс на кожата, и с това повишаването на нейното увлажняване, тонус, гъвкавост и еластичност.

imageМасло от жасмин - жасминовото етерично масло особено добре въздейства практически на всяка кожа. Особено се препоръчва при грижата за обезводнена, суха и чувствителна кожа, склонна към различен вид раздразнения.
В частност, маслото от жасмин е ефективно при грижата за зряла, и остаряваща кожа на лицето, помага тя да е по-жива и свежа на вид, а също за възпалена мазна кожа.
 

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945264
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963