Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 19:27 - Херпеси - народни средства за лечение
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5105 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 23.03.2012 21:23



imageИма няколко типа  вируса херпес, но в тази статия става дума само за един от тях, а именно за 1 тип, който най-често се появява на устните.
Херпесът на устните, или както още го наричат в народа "простуда на устните", е вирусно заболяване, на което се подложени повече от 90% от населението на Земята. Точно такъв процент хора имат този вирус, който може с години да съществува в организма без да се проявява, сдържан от имунната система.
Но рано или късно настъпват такива моменти, когато вируса на херпеса казва за себе си. Това се проявява под вид на появяване на устните на няколко, близко разположени едно до друго мехурчета, които дават неприятно усещане за сърбеж и парене.
За това може да способстват цял ред причини:
Понижаване на имунитета на организма, както в студеното, така и в топлото време на годината;
Обикновена простуда и такива заболявания като ангина и грип, при които също значително се понижава имунитета;
Преохлаждане или прегряване;
Силен стрес или други емоционални растройства;
Различен род отравяния на организма;
Активно употребяване на кафе и алкохол, прекомерно пушене, всички тези вредни навици също могат да съдействат за появяването на херпес на устните.
Какво още може в известен смисъл да послужи като причина за възникване на простуда върху устните - това е началото на месечния цикъл при жените, достатъчно дългото седене на слънце, лошо хранене и изтощаване на организма от всякакъв род диети,  и даже преумора на организма, например от големи физически натоварвания.
Херпеса на устните е достатъчно заразен, и лесно може да се предава чрез целувки, прибори, кърпи, червило, и други, които могат да взаимодействат чрез докосване с тази болежка.
Първият тип от вируса на херпеса може да се появи на лицето не само под вид на простуда на устните, той може да поражда и други участъци по кожата на лицето, и даже окото.
За това, ако в един прекрасен ден вие забележите симптоми на пощипване, побождане, парене и сърбеж на устните, заедно с образуването на група мехурчета, което директно свидетелства за появата на херпес на устните, постарайте се да предприемете някои мерки за предпазване, каквито са описани по-долу:
Тъй като простудата на устните е много заразна, постарайте се да не се докосвате до ная, или ако все пак се докоснете, например нанасяйки лечебната маз, веднага измийте със сапун ръцете си, за да не разнесете вируса на херпеса на другите участъци на кожата.
Съответно не се опитвайте да "откъснете" с ръце мехурчетата на устните или образуваната след тях коричка, иначе има риск още повече да разнесем тази инфекция.

imageЗа да избегнем поражението на вируса на херпеса в областта на очите. За избягване на вируса на херпеса в областта на очите, бъдете внимателни при нанасянето на грима. Желателно е изобщо да се откажете от грим на очите в периода на появяване на херпес на очите, но ако за вас това е неприемливо, следете за това, вашите ръце да бъдат добре измити, а четчиците и другите принадлежности за грим да са дизенфицирани. И важното е, в никакъв случай с нищо да не докосвате самата слизеста обвивка на очите. И ако използвате контактни лещи, естествено не ги мокрете със слюнка.
За да не заразите с вируса на херпеса членовете на семейството или други хора, използвайте за храна и пиене отделни прибори, които ще използвате само вие. Същото се отнася за кърпите, четката за зъби, козметиката и други неща, които, както бе написано по-горе, могат да взаимодействат с докосване до приборите до устните. След това, когато херпеса на устните премине, препоръчва се много внимателно да ги дезинфицирате, или още по-добре да ги смените с нови.
Старайте се да не излагате поразените от херпес участъци на устните под слънце, това може да способства още по-голямо размножаване на инфекция, а също да се усили усещането за сърбеж и парене.
Народни средства при херпес на устните

При лечението на херпес на устните ефективно народно средство е елховото масло. Препоръчва се  да мажете поразените участъци на устните всеки 2 часа, също така преди сън. При нанасянето му има вероятност да се усили паренето, което впрочем ще продължи недълго.
Също така в народното лечение на херпеса за лечение на мехурчетата на устните може да използва настойка от прополис.  10-15 минути след процедурата нанесете на това място някакъв омекотяващ крем на основата на лайка, или маз от лавандула.


* * * * *

Има още едно народно лечение на херпес, което в известна степен е болезнено, но дава добър резултат: Потопете в горещ и свежосварен силен чай обикновена чаена лъжичка, и когато тя се нагрее достатъчно се нагрее, приложете я към това място, където имате херпес. Препоръчва се да правите тази процедура няколко пъти на ден.

* * * * *

Лечението на херпеса на устните може да става с помощта на 70% спирт, одеколон или такова лекарство като велокардин. Добре напоете памук в лекарството или в спирта, и приложете към простудата.  Най-вероятно ще ви боли, но херпеса след такава процедура значително се изсушава.

* * * * *

Ако херпеса на устните се появи във връзка с преохлаждане на организма, то в този случай може да помогне обикновена готварска сол. Достатъчно е няколко пъти на ден да прилагате към херпеса няколко зрънца сол, и зарастването на херпеса ще стане много по-бързо. Също така се препоръчва всеки час да се слага на езика малка щипка сол, и когато се разтопи, да я глътнете.

* * * * *

Добре изсушава не само пъпките, а и простудата на устните обикновената паста за зъби. Следва да се нанася на устните, ако още не са се появили мехурчета, а вече се усеща сърбежа, предшестващ тяхното появяване. Но ако мехурчетата са вече на лице, мажете и тях.

* * * * *

Още едно народно средство, което помага, както при пъпки, така и от херпес, това е ципата от яйчена черупка. Внимателно я разделете от вътрешната страна на черупката, и залепете поразеното място на устните.

* * * * *

Лечението на херпеса на устните при помоща на чесън:
Чесънът е отлично народно средство при херпес, впрочем, както и при много други болести. Ако имате херпес на устните, редовно го протривайте със срязана скилидка чесън, или я намажете със свеж чеснов сок. Тази процедура правете и преди сън. След протриване на раничката с чесън, мажете я с мед, смесен на равни пропорции с ябълков оцет.

* * * * *

Още една рецепта на народно средство против херпес от чесън: Вземете 2 с.л йогурт, добавете 2 дребнонарязани скилидки чесън (може и натрити на ренде), 1 ч.л произволно разтворимо кафе, и толкова мед и пшенично брашно. Добре разбъркайте, и приложете неголямо количество смес на участъка на устните, където имате херпес. След като тази народна маз изсъхне и се отдели, сложете я отново.

* * * * *

Народната рецепта за маз за лекуване на херпес: Разбъркайте поливин с.л мед с 1 с.л. пепел (просто запалете парче хартия и когато тя напълно изгори, използвайте останалата след нея пепел), и с 3 рендосани на дребно скилидки чесън. Между другото, може даже само пепелта да се слага на излезлия херпес.

* * * * *

Или ето още една рецепта за народно лечение на херпес на устните: Изцедете сок от свежи листенца от лавандула, и 1 с.л от получения сок разтрийте с 1 ч.л вазелин. Или разтрийте 1 ч.л вазелин със същото количество прах от лавандула (сухи цветове от лаавндула добре разтрийте на прах).

* * * * *

За лечение на херпеса на устните се препоръчва да мажете поразените участъци по няколко пъти на ден с масло от морски зърнастец, масло от горчив бадем, а също с масло от чаено дърво. Всички тези масла можете да намерите в аптеката. Също за скоростно зарастване на херпеса добре подхожда смазване със сок, изтискан от свежи листа от трепетлика, лимонов сок, и прилагане към него още горещи използвани чаени пакетчета.

* * * * *

Алоето също се счита ефективно народно средство против херпеси: Просто мажете раничката със сок, изтискан от листа от това растение. Също така се препоръчва за лекуване и профилактика при херпес да пиете по 1 ч.л сок от алое всеки ден преди храна. Разбира се този сок е много горчив, за това може да го разбъркате, например с мед.

* * * * *

Народни средства от херпес с използване на сода:
Поставете на огън около половин чаша вода. Когато тя закипи, добавете 1 с.л сода, веднага махнете от огъня и разбъркайте. След това, или нагрейте в този състав чаената лъжичка, и приложете към херпеса, или, което е още по-добре, правете компрес с помощта на парче памук. Необходимо е да се прави тази процедура постоянно мокрейки лъжичката или памука, напоен в содовата вода, докато не изстине. Този процес е болезнен, но се препоръчва да потърпите. След като завършите, устните могат да се покрият със содова коричка, не я махайте. След 2-3 часа може отново да повторите напълно цялата процедура.
Също така може просто да посипете със сода поразените с херпес участъци от устните.

* * * * *

Ако почуствате сърбеж на устните, но самия херпес още не е излязъл, необходимо е колкото може по-често да прилагате към мястото кубчета лед, завити в салфетка.

* * * * *

Има още една добра рецепта, приготвена от домашен ябълков оцет, който прекрасно може да помогне при лекуване на херпес на устните. Разбира се неговото приготвяне отнема половин месец, но ако сте склонни към чести простуди на устните, този оцет за вас е незаменимо средство.
Ще ви потрябват добри зрели ябълки. Те трябва да се разрежат на парченца, и ако вътре има гнили части, задължително ги отстранете.
След това минете тези ябълкови парчета през месомелачка, заедно със семките и обелките.
Сега състава на ингредиентите и рецептата за приготвяне:
На 1 литър варена и топла вода (не по-малко от 30 градуса) трябват 800 гр ябълкова маса, 10 гр мая, и 100 гр захар.
Сложете всички ингредиенти (ябълки, захар и мая) в стъклена бутилка и ги залейте с вода. Гърлото на буркана покрийте с марля, сгъната на 4, а отгоре завържете с ластик.
Тази бутилка поставете на такова място, където температурата няма да е по-ниска от 20 градуса. Два пъти на ден отваряйте бутилката, и разбъркайте съдържанието му, желателно с дървена лъжица или лопатка.
  След 9 дена изцедете състава през марля, утайката добре изтискайте, след това изхвърлете, а в течността добавете още 50 гр захар (на 1 литър течност).
Отново покрийте буркана с марля, и оставете на мястото, където той стоеше до сега за 40-45 дена.
След това готовият вече оцет разлейте в отделни шишенца/бутилки, и плътно ги затворете с тапи.
С този оцет може да се произвежда не само за лечение на херпес на устните, редовно мокрейки с него раничката, но и мажете всички пъпки или рани по кожата.
Също за профилактика при херпес, и за поддържане на имунинета на организма се препоръчва ежедневно, всяка сутрин преди хранене да пиете 1 чаша вода, с добавен 1 с.л ябълков оцет, и 1 с.л мед.

Народни средства при простуда на устните с използване на лекарствени билки

imageНародни знахари съветват да провеждате лечението на простудата на устните при помощта на лекарствени билки. Лечението на херпеса с билки за много случаи е не по-малко ефективен, от използването на много други  средства.
Тук ще разберете, какви отвари, настойки и други рецепти с билки се препоръчва да прилагате не само външно, за компреси и мазане на херпес, но и за вътрешно приемане, което способства укрепването на организма като цяло.

Отварата от свежи или сухи листа от мента широко се използва както народното средство при херпес. За да я приготвите, залейте 1 с.л сухи или 2 с.л свежи листа с 1 чаша гореща вода, затворете с капачка и поставете съда  във вряла вода за 15 минути. След това извадете, изцедете, и след като отварата малко изстине, мокрете тези места на устните по възможност всеки час.
* * * * *

Също така за лечение на простуда на устните добре подхожда лимоновата мента, под названието лекарствена маточина. В този случай се прилага не самата трава, а етеричното масло от маточина. Достатъчно е да се нанесе капка от маслото на първите, появили се на устните мехурчета от херпеса, и това ще спре по-нататъшното прогресиране на вируса.

* * * * *

В качеството на билка против херпес също подхожда и лайката. От нея може да приготвите настойка, която се препоръчва да пиете в периода на лечение на херпеса, и да мажете с нея самия херпес.
1 с.л сухи цветове от лайка залейте с 1 чаша вряла вода, плътно покрийте, и добавете в него 1 с.л настойка от прополис, с 10 процентово съдържание на спирт. Получената настойка е нужно да приемате по 1 с.л 2-3 пъти на ден, и редовно прилагайте към поразените участъци на устните.

* * * * *

Народни средства при херпес от брезови пъпки:
Прекрасно помага при лекуване на простуда на устните спиртовата настойка от брезови пъпки. Да се приготви не е сложно, просто залейте 1.5-2 с.л брезови пъпки (стават, както аптечнии пъпки, така и събраните през пролетта, след което изсушени) с 1 чаша 70 % спирт, или просто с водка. Плътно затворете съда и поставете в някакво тъмно място за 14-15 дена. След това изцедете настойката, и използвайте  за външно прилагане.

* * * * *

Или ето още една рецепта от брезови пъпки при простуда на устните: залейте с 1 чаша току що завряло мляко с 1 с.л брезови пъпки, затворете с капачка, и оставете за 15-20 минути. След това изцедете пъпките, завийте ги в марля, и ги прилагайте към мехурчетата на херпеса. Колкото по-дълго правите тази процедура, толкова ще е по-силен ефекта.

* * * * *

Освен билки, за народно лечение на херпес на устните може да използвате и свежи малинови клонки. Нужно е внимателно да се измият, след това да се направи от тях кашичка, например, чрез кълцане или рязане надребно по друг начин. Получената кашица прилагайте към устните, там, където имате херпес за 25-30 минути, няколко пъти на ден.

* * * * *

Нелошо средство при херпес на устните е калината, от плодовете на която може да приготвите добра общоукрепваща настойка: нарежете на прах, например, с помощта на кафемелачка 3 с.л изсушени ягоди калина, и залейте полученото "брашно" с 2 чаши вряла вода. Тази настойка трябва да оставите за не по-малко от 4 часа, и след това пийте по половин чаша 4 пъти седмично. Да я изцеждате не е нужно.

* * * * *

Това, което може още да помогне при лекуване на простуда на устните, това са плодове на хвойна, настояни във водка. Накълцайте на брашно (с помощта на кафемелачка) 2 с.л сухи плодове и залейте получения прах с неголямо количество водка, но така че водката напълно да покрива прашеца. Оставете за едно денонощие, и след това, без да изцеждате, прилагайте към херпеса.

* * * * *

Лечение на херпес с помощта на сок от жълтиче: Свежата билка жълтиче, заедно с корените пуснете през месомелачка или по друг начин така, че да се образува сок. Този сок излейте в неголям съд, но така че между тапата и сока да остава малко празно пространство.  Поставете този съд на тъмно място за 1 седмица. След този период ще започне ферментиране на сока, и тогава е нужно редовно да отваряте тапата за да пускате насъбралите се газове. Този настоял сок се препоръчва да прилагате ежедневно и редовно да мажете херпеса.

* * * * *

Рецепта за общоукрепящ чай, който се препоръчва да се пие в периода на появата на херпес на устните:image
Вземете 1 с.л свежи с смляни плодове от обикновено жълтиче, 2 с.л свежи листа от лекарствена маточнина (лимонова мента).
Получената смес използвайте в качество на заварка за чай (1-2 чаени лъжички на 1 ч.л чай). Заварете този състав като обикновен чай и пийте по 3-4 пъти на ден.






Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946536
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963