Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 19:34 - Как да си направим парфюм в домашни условия?
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3305 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 20:07


 
 

image

За хармоничното съчетаване на различни ухания, пълното разкриване на всички ноти на аромата е необходимо специално оборудване, което ще помогне не само да създадете нов парфюм, но също да го тестирате. Но от това не следва, че приготвянето на парфюм в домашни условия е невъзможно и нецелесъобразно.  За хората, страдащи от алергия или, например, мигрена, приготвянето на аромати самостоятелно - това е единствената възможност да използват парфюмерията.Предлагаме неголям обзор, посветен на въпроса, как да си направите модерен парфюм собственоръчно.

Как сами да си направите парфюм
За да си направите парфюм вкъщи, ще ви е необходим спирт или масло от жожоба, комплект ефирни масла, лентички хартия за провеждане на проби и затварящи се съсъди.
Обема на съсъдите трябва да се избира така, че смесването на компонентите да бъде удобно. При това следва да се има предвид, че при затварянето на съсъда вътре ще остане въздух, количеството на който трябва да се сведе до минимум. В противен случай процеса на съзряване на аромата ще се наруши и вие няма да получите желания резултат.
След това застава въпроса за избора на носещата субстанция. Каква ще е тя - спирт или масло от жожоба? Разликата между двете основи е във времето на съзряване на аромата и, всъщност, на самото ухание, което ще получите накрая.
Маслото от жожоба се използва за основа, понеже то почти няма ухание. Парфюмната композиция съзрява за около 14 дена и има повече ароматни оттенъци. Композицията на спирта съзрява в течение на 4 седмици и не е толкова наситена. Но преимуществото на спиртовата субстанция е възможността в по-нататъшното нанасяне на парфюма върху дрехи, коса, за разлика от парфюма, основан на маслото.
Хартията за пробите е необходима при смесването на композициите за тестиране в периода на съзряване на аромата. Ефирните масла са скъпо удоволствие, затова започващите парфюмери следва да изпълняват своите първи експерименти на върху маслата от иланг-иланг, мушкато и мирт. Те са много по-евтини, от маслото от жасмин, роза и тубероза.

Структура на парфюмните композиции
Всяка композиция се състои от три постепенно разкриващи се  ноти аромат. Началната нота парфюмерите наричат главна, също професионалистите я обозначават като топ на парфюма.  Средната нота се нарича сърцевиба, или централна нота. Крайната нота - това е базова или основна нота, още наричана фон.
Всичките три ноти се разкриват по различно време, този процес се нарича период на живота на парфюмната нота. Ефирните масла за бъдещия аромат се съставят в следното съотношение 1:2:3. Съответно, следва да се вземе една част от топа на парфюма, за нотата на сърцето две части и три части за фона.

Последователност на компонентите.
•  Смесването на ефирни масла става в последователността: маслo на главната нота + масло на централната нота + масло на базовата нота
• Добавяне на носещата субстанция: спирт или масло от жожоба.
  Упаковане във флакони, период на съзряване, съхранение.
Обърнете внимание, че за всяка нота вие можете да използвате 2-3 ефирни масла. Опитните парфюмери прилагат за приготвянето на домашен парфюм до двадесетина вида масла. Носещата субстанция следва да се добавя на малки порции, тъй като голям обем на основата ще направи уханието прекалено слабо. Ако сте решили да приготвите състава за ароматни лампи, приготвянето на ароматен сапун  или искате да използвате сместа от маслата  за ароматизиране на бельо или въздуха в помещение, не е нужно да добавяте носеща субстанция. Домашния парфюм се сипва в красиви флакони и се оставя да съзрее на затъмнено място при стайна температура.
Парфюма в домашни условия - това е процес на творчество, доставящ удоволствие, даряващ спокойствие и душевна хармония. С времето вие, несъмнено ще имате собствени парфюмни рецепти и тайни на истинския парфюмер.
За новаторите по-долу са описани класически съчетания на ефирни масла, с които може да се започне пътешествието в света на тънките аромати и удивителните открития. На тяхна основа вие можете да съставите разнообразни ухания, увеличавайки количеството комбинации в композицията.

Парфюм за активни и енергични жени
Главна нота: смес от 1 капка мента в съчетание с 1 капка лимон.
Централна нота: смес от 2 капки мирт и същото количество кипарис.
Основна нота: смес от 5 капки сандалово дърво, 3 капки мускатов босилек и 3 капки бергамот.

Чувствен парфюм с топли и пикантни нотки
Головна нота: състои се от 2 капки иланг-иланг.
Централна нота: смес от 3 капки портокал в съчетание с 3 капки ладан.
Основна нота: смес от 10 капки сандалово дърво и 5 капки  бензой  (разрежда се в същото количество спирт).

Аромат за романтична вечер
Главна нота: състои се от 1 капка роза
Централна нота: смес от 3 капки  върбинка и същото количество капки от иланг-иланг, жасмин и пачула.
Основна нота: състои се от 8 капки сандалово дърво .

Аромат за творчески натури
Главна нота: състои се от 1 капка роза.
Централна нота: състав от 3 капки ирис в комбинация с 2 капки  бял равнец и 2 капки канела.
Основна нота: смес от 10 капки сандалово дърво в съчетание с 5 капки лимонова трева.

Мъжки аромат
Главна нота: съчетание от 1 капка лимон и 1 капка  ветиверия.
Централна нота: състав от 2 капки лавандула в съчетание с  хвойна в същия обем.
Основна нота: състав от 4 капки бергамот, 3 капки сандалово дърво и същото количество мирт.


image   



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946125
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963