Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2011 18:26 - Зехтинът. Здраве и козметика.
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1845 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 22:59



image
Почистеният зехтин може да защити черния дроб от окислителния стрес
(oxidative stress),  процеса повреждащ клетките в резултат на окисляването.
Изследватели публикували в списание с открит достъп "Хранене и метаболизъм" сведения за това, как по време на експеримент лабораторни плъхове били подложени на умерено въздействие на токсичен хербицид.
Изследователи, публикували в списание с отворен достъп "Хранене и Метаболизъм" сведения за това, как по време на експеримент с лабораторни плъхове бяха подложени в умерено колчество на въздествие на токсичен хербицид, известен със свойствата си да изтощава и да предизвика окислителен стрес. В резултат бе открито, че плъховете, в рациона на които добавяли зехтин, частично били защитени от последственото поразяване на черния дроб.

Мохамед Хамами (Mohamed Hammami) от Манастирския Университет в Тунис съвместно с група изследователи от Саудитска Арабия, работили над изпълнението на експеримента с използването на 80 плъха. Професор Хамами, отбелязал следното: "Зехтинът е основен и най-разпространен компонент в средиземноморския рацион. Съществува растяща очевидност за това ,че той може да има големи преимущества за здравето, включвайки съкращаване на риска за възникването на заболявания на сърцето, предотвратява някои видове ракови заболявания и модифицирани имунни и възпалителни реакции. В своето изследване ние показахме, че употребяването на почистен зехтин и негови екстракти, защитава тъканите на черния дроб от окислителния стрес".

Изследвателите разделили плъховете на контролни групи: една група животни, в храната на които добавяли зехтин, и шест групи, в които животните били подложени на въздействието на хирбицид тип
"2,4-киселина Dichlorophenoxyacetic" с или без добавянето на зехтин в чист вид или един от двата вида екстракта от маслото - хидрофлофилическа фракция (hydrophilic) или липофилическа фракция (lipophilic). Всички плъхове, подложени на въздействието на хибрицидите се наблюдавали признаци за значително повреждане на черния дроб. Въпреи това, добавките на почистения зехтин и хидрофлическата фракция оказали значително увеличеване в противоокислителната дейност на ензима и намаляването на признаците за повреждане на черния дроб.
Говорейки за резултатите, професор Хамами отбелязал, че "хидрогилическата фракция на зехтина се оказа напълно ефективна в съкращаването на изработката на токсини, предизвикващи окислителен стрес, посочвайки, че хидрофилическия екстракт може да окаже пряко противоокислителен ефект на клетките на черния дроб. Освен това , по-подробни изследвания за ефекта на противоокислителните съставки отделно и/или тяхното взаимодействие са необходими за обосноваването на тези наблюдения".

А също

Зехтинът е полезен за здравето! Продуктите, съдържащи зехтин са способни да понижават риска за развитието на коронарна болест на сърцето. Доказано е, че зехтинът понижава в кръвта концентрацията на вредната фракция на холестерина и повишава полезната.
Зехтинът може да помогне да съкратите дозата на лекарствени средства от хипертония.

imageЗехтинът увеличава чувствителността на клетките към инсулина. Именно за това зехтинът, както лененото и рапичното масло, може да служи като ефективно средство за предотвратяване на диабет от 2ри тип, понижаване на риска на сърдечносъдовите заболявания и затлъстяването. Зехтинът способства понижаването на инсулинорезистентността.

Зехтинът понижава риска  за развитие на болестта на Алцхаймер - проблем на лицата в напреднала възраст. Профилактично значение има приемането на зехтин и орехи.

Препоръчва се ежедневното употребяване на 1 с.л зехтин и 1 с.л мед сутрин нагладно.

Капки за трезвеност:

Ако ви предстои парти, може просто да изпиете лъжица зехтин
Extra Verginе (това е зехтин от първото хладно изцеждане, цялата полза на зехтина, за която говорят и пишат, се съдържа именно в него!). А може да се направи коктейл от 1 с.л зехтин, 1 с.л лимонов сок и 5 капки етерично розмариново масло. Приемайте два пъти на гладно.



Ако ко имате проблем с червата:

Натурално разхлабително. Сутрин изпийте 1 с.л зехтин на гладно. Изпийте чаша леко топла вода с няколко капки лимонов сок. Полежете.

При мускулни болки:
Обикновено масажно масло (150-200 мл) поставете на водна баня, добавете 100 г сухи цветя лайка и 1 с.л зехтин. Загрейте на слаб огън. Изцедете. Изстиналото масло втривайте в болните участъци.

При ревматизъм
Смесете зехтин с прах от размляни лаврови листа. Получената смес сложете на болното място, направете протриване.

При спазми и свиване на мускулите
Завийте болното място с кърпичка, напоена с маслото. Колкото може по-често сменяйте компреса.

При тяжест в краката
Ако ви измъчва усещането за умора в краката след тежкия ден, пробвайте да подържите стъпалата в гореща ваничка, а после ги протрийте със смес от зехтин и лимонов сок в пропорция 1:1

От зехтина трябва да се откажете при хранително отравяне, чревна инфекция, разтройство на стомаха - той има разхлабителен ефект. Не си струва да го приемата при индивидуална непоносимост към продукта.

Зехтинът в козметиката:
В Гърция се смята, че за правилното развитие на костите и мускулите, веднага след раждането на детето, трябва да му се направи протриване със
нагрят зехтин, с листа от фаскомил (така се нарича растяща в Крит билка, близка роднина на босилека).
Зехтинът се смята за отлично средство за профилактика и отстраняване на кожни заболявания, на които често са подложени новородените. За това, започвайки от първите дни на живота на детето, родителите задължително мажат младенеца със зехтин от главата до петите.
Впрочем, разтриването със зехтин е полезно не само за деца, но и за възрастни. Капка от разгрято пюре от маслини оказва благотворно въздествие при остри болки в ушите. А при заболявания на жлезите помагат накълцани зелени маслини, приложени към болното място.

Краставичен почистващ крем

  Той може да се използва не само за почистване на кожата от прах и мазнина, но и за премахване на грим. Краставичния сок бързо се разваля, за това е най-добре
приготвената смес да се съхранява  в хладилник в течение на 2-3 дена.
Ще са ви необходими: 3 с.л зехтин, 4 с.л краставичен сок, щипка готварска сода, 1 ч.л розова вода (по желание).
Смесете всички ингредиенти. Нанесете средството на лицето с леки движения, оставете за половин минута. След това измийте с топла вода (при нормална/мазна кожа) или протрийте лицето с влажен памучен тампон (при суха/чувствителна кожа).

Лимонов почистващ крем за мазна кожа

Ще са ви нужни: 3 с.л зехтин, 1 с.л лимонов сок, 1/2 ч.л готварска сол, 1 ч.л розова вода (по желание).
Смесете всички ингредиенти. Нанесете средството с леки движения, оставяйки за половин минута. След това измийте с топла вода.

Собственоръчен душ-гел

Ще ви потрябват: 1/2 чаша зехтин, 1 с.л мед, 1 яйце, 1/3 чаша водка, 1 с.л течен сапун, 1/2 чаша мляко.
Смесете зехтина с яйцето и меда, добавете течния сапун, което ще направи състава по-гъст. Добавете водката, която способства равномерното разпределяне на сместа по тялото и почистването на кожата. Разбивайки сместа, добавете млякото. Това средство е по-добро от всеки закупен в магазин душ-гел, почиства и подхранва кожата на тялото, прави я гладка, блестяща и нежна.

Най-напред зехтина може да се прилага като домашно средство за почистване на кожата на лицето сутрин и вечер.
За това той трябва леко да се затопли, слагайки в съд маслото за няколко минути в гореща вода, след това обилно напоете памучен тампон, внимателно протрийте кожата.
При почистване по този начин по-суха кожа на лицето, то ако процедурата се изпълнява преди сън, маслото останало по лицето може да не измивате до сутринта. В случай на сутрешно почистване, оставете маслото на лицето за още 20-30 минути, след което измийте с топла вода, или добре овлажнете лицето със салфетка.
Ако почиствате със зехтин по-мазна кожа на лицето, препоръчва се да оплакнете лицето с прохладна вода след 5-10 минути след прпоцедурата.
Всъщност, топлият зехтин също отлично премахва от лицето декоративната козметика, той може даже да се използва вместо млечице за премахване на грима от очите.
Не по-малко широко се прилага зехтинът и при грижата за кожата около очите. Той позволява добре да се увлажни тънката кожа под очите и да изгладите малките бръчици. Достатъчно е просто да намажете областта на кожата около очите с леко топъл зехтин, внимателно вбивайки го с възглавничките на пръстите в кожата, и оставете за нощта, или за 30-40 минути, след това премахнете излишъка на масло с хартиена салфетка.

Няколко маски:

Тонизираща маска за лице:

Тази маска подхожда за всички типове кожа. Особено ефективна е при изморена, отпусната, увяхнала кожа.
Ще ви потрябват: 1 ч.л  зехтин, 1 ч.л сметана или йогурт, 1 с.л суха мая, 1 ч.л лимонов сок, 1 ч.л морковен сок (или краставичен, картофен или ябълков).
Смесете всички компоненти нанесете на лицето за 10-15 минути. след това измийте с хладка вода.

Подхранваща маска за лице

Подхожда за суха и вяла кожа

Ще ви потрябва: 1 яйчен жълтък, 2 ч.л зехтин и 1 ч.л мед. Нанесете сместа на почистено лице за 15-20 минути, а след това измийте с топла вода. Кожата ще стане нежна, като на младенец.

Почистваща и избелваща маска

image

Тази маска подхожда за всеки тип кожа, тя прекрасно стяга порите и тонизира кожата.

Ще са винеобходими: 2 с.л бяла глина, 2 с.л зехтин, 1 с.л лимонов сок, няколко капки ментово масло, няколко капки ментово масло или екстракт от мента (или 1 ч.л сок от магданоз).
Смесете глината със зехтина до състояние на паста, добавете лимонов сок и ментово масло. Нанесете на почистена кожа на лицето за 15-20 минути, след това измийте с топла вода.

При изветряване на кожата на лицето и ръцете:
вмасажирайте около 1/2 с.л в почистена кожа на лицето, след това завийте лицето с топла платнена салфетка или кърпа и полежете така за 2-3 минути. След това оплакнете лицето с вода или намокрете със салфетка.
Много известно козметично средство за коса на Изток е използването на зехтин с добавянето на няколко капки ароматни етерични масла. Например, може да се направи гореща парна баня за косата.
Маслото леко се загрява (без да се вари!), по желание се добавят няколко капки ароматно масло и още горещо се втрива в косата и кожата на главата или за това се използва гореща влажна кърпа.
След това кърпата се оставя на главата като тюрбан, за да усилва горещата пара въздествието на зехтина. Тази процедура лекува пърхота, а на косата придава жизнена сила и блясък. Полезна е и за чупливост или обилно окапване на косата. След час-два може да измиете. Тази процедура следва да се прави поне веднъж седмично.

Средство за бързо подобряване на вида на косата
Ще ви потрябват: 2 с.л зехтин, 1 яйце, 1 ч.л натурален (ябълков или гроздов) оцет или 1 ч.л мед.
Смесете всички ингредиенти и добре разбийте. Нанесете сместа на кожата на главата и косата. Покрийте главата с топла кърпа и оставете за 10-15 минути. След това измийте главата с топла вода. Косата ще стане мека, гъста, ще бъде по-лесно да си правите прическа.
Автор: Марина Ал-Рабаки

Копринена кожа:
За да остава кожата на тялото нежна и еластична, протрийте със зехтин, след това приемете вана. Може също да смесете 400 г розови листенца с 1/2 литър зехтин. Оставете за 1 седмица, след което изцедете. Добавяйте в ваната по 3 с.л.

Маска за свежест:
За да не се замътни цвета на лицето дълги години, правете 1-2 пъти в седмицата маска със зехтин. 1 ч.л глина разтворете в чиста вода, след това смесете с 1 с.л зехтин. След 15 минути измийте с топла вода.

Лекарство против бръчки:
2 пъти седмично мажете лицето със смес от зехтин и лимонов сок на равни части.
За нежна кожа на ръцете и краката:
Периодично втривайте в кожата на краката смес от зехтин и едро смляна сол . Измийте с вода. Ако поне веднъж седмично за 30 минути държите ръцете в затоплен зехтин, ще се отървете от сухостта на кожата. След такава ваничка много лесно се прави маникюр.

Против чупливост на ноктите
Всяка вечер правете 5-10 минутна ваничка със загрян зехтин. Изсушавайки ноктите ги обработете с йодосъдържаща спиртова настойка (не с йод!).

Блестяща коса
Шампоан за  коса: 1 жълтък, 2 с.л лимонов сок, 1 с.л зехтин, 0,5 л бира. Всичко добре разбийте. Получената смес нанесете на косата, подръжте 30 минути, изплакнете с подкислена вода.

При сухост и чупливост на косата:

Направете смес от 70 г зехтин, 150 г ром, 5 капки лавандулово масло. Втрийте това в кожата на главата и оставете за една нощ. Сутрин измийте с топла вода.

Здрави зъби
Най-простата рецепта. Потопете пръст в зехтин и масажирайте венците, докато се изморите.

Домашен сапун от зехтинimage
Съотношение на ингредиентите
3 части зехтин
1 част поташ*
2 части вода

Производство:

1. В голяма тенджера разбъркайте поташа и водата. Оставете тенджерата на среден огън
2. Нагрейте до кипене, но не варете. Намалете огъня до минимум. Неголеми порции, смевайки с дървена лъжица или лопатка, добавете зехтин.
3. Когато сместа стане еднородна,  лепкава и кремообразна, и сапуна започне да се отделя, вдигайки се на повърхността, свалете тенджерата от огъня.
4. Отделете сапуна от водата, изцеждайки през лъжица с отверстия.
5. Излейте сапуна във форма за охлаждане (може да използвате произволни съдове).
6. Когато сапунът се сгъсти, разделете на отделни парчета. Оставете да изстине до стайна температура. Завийте в хартия или лента.

*Поташ — калиев карбонат, една от най-древните соли, известни на хората. Лесно се получава от луга или излужване с вода пепел от билки или водорасли: калият се съдържа най-много в частиците от растителни остатъци (бялата "пепел" от огън - в основата си е поташ). Поташа е регистриран като хранителна добавка Е501.


 image






Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946134
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963