Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 21:14 - Как да организираме себе си
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1241 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 19:07


 

Когато организираш себе си за някаква работа, се опитваш да си поставиш цели и да ги достигнеш, в една или друга степен биваш обсаден от странични желания и мисли, често се налага да правиш това, което не искаш. Всяка работа, даже най-творческата по своята същност така или иначе е свързана и с рутина.

 

Или иначе. Има желание да се прави нещо (упражнения, да се води дневник, да се учи чужд език – и още не малка редица стандартни примери), но това желание скоро изчезва, на човек му липсва регулярност. Седмица-друга се държи – а след това…

Имах подобна ситуация с личния си дневник. Няколко пъти започвах да го водя – и това продължи няколко седмици, а след това оставях всичко (нямаше бързи резултати и обратна връзка от читателите, както в случая с блога). Натъквайки се след година-две на стари записки, получавах цял вагон и малка тележка ценна храна за ума, множество възможности да разбера и да анализирам себе си.
(Дневникът изобщо е отличен инструмент за саморазвитие).
Исках да си водя дневник – даже не винаги имаше какво да се записва. С мотивацията всичко беше наред (говорейки на човешки език: това  беше моето истинско желание). Аз можех да се накарам да правя записки всеки ден – но от такъв дневник, както разбирам, има малко полза.
Решението се оказа много просто. При това даже не гениално-просто, а именно просто и логично, до него беше лесно да се стигне, ако правилно се постави задачата.
Често записвам свои работни размисли на чернова. Така по-удобно се мисли, чертаейки схема или изписвайки в колонка списък с нещата, които в това време заемат съзнанието, е много по-лесно да се вземе решение. Аз просто започнах да правя тези записки в ежедневника, последнователно запълвайки страниците му. В крайна сметка получих това, което исках – материал за самоанализ за в бъдеще. Излезе не точно дневник, но в дадения случай няма никаква разлика.
Защо разказвам това?

За да демонстрирам на прост пример механизъма на самоорганизацията – по-точно, способа, който може да помогне да организираме себе си за изпълняването на работата, която по някакви причини се извършва със скърцане.

Механизъмът е такъв:

1. Да разберем, какво конкретно ви е нужно. (В моя случай- субективни записки, набелязани с дати)

2. Да си повъртим главата наляво-надясно и да намерим работата, която правим просто така, редовно. (В моя случай – скици за приемане на решения, работни размисли).

3. Да съвместим това, което е нужно, с това, какво и как се прави.

4.
PROFIT!!!

В качеството на работата, която правите просто така, може също да е:

- проблем, изискващ решение
- работа, която може да се направи иначе
- хоби, което може леко да се модифицира
- хоби на приятел, което може леко да се модифицира ;)

На кратко. Главния съвет в този пост, който може да ви помогне да станете малко по-организирани в живота:

 

 

За да организирате самия себе си за изпълняване на някаква работа, постарайте се да намерите друга работа, така, че да могат да се убият два заека.

(Въпреки че повече ми харесва такава формулировка: Имате проблем? Насъскайте друг проблем против него!)))
Подобни «лайфхаквания» често се наричат тайни на успеха. Аз бих нарекла днешния съвет малко по-честно. Например, така: «принцип на ефективното мислене». Малко дългичко се получава…

Е добре. Минаваме към втората половина от статията. Всичко горенаписано – също е важно и полезно в плана за себеорганизацията, но само заради този съвет не бих писала пост.
Върху разгледания пример отлично се отразяват някои други закономерности, за които вече бе писано по-рано. Разбирайки това, аз още веднъж осъзнах доколко всичко в живота е взаимосвързано, колко сходни причини имат най-разнообразни проблеми и неприятности. От неумението да организираме себе си – до увлеченията по психология и проблемите с увереността, мотивацията, самодисциплината.
Съдете сами:
- моят изначален проблем (неумението да организирам себе си за водене на дневник) бе предизвикан от неточната представа за това, какво всъщност искам. Съзнанието на това просто се изплъзна в привичната, шаблонна страна – дневник? Дневник!
(а все пак всяко развитие може да произтича само ако разума е свободен от шаблони – или поне усилено се бори с тях)
- може да се каже и по друг начин: проблема произтичаше от неумението (нежеланието?) да се анализират успехите и неуспехите;
- а може и така: аз се опитах да правя нещо, което всъщност не исках. Когато става дума за организираност и самодисциплина – значи, работата не се връзва с вашитежелания. Обаче аз продължавах с опитите (мишките плакаха, давеха се, но продължаваха да ядат кактуса…), вместо това, да се спра и да помисля.
Мога дълго да продължавам да се ровя в нюансите и следствията. Сами по себе си те не са важни. Важно е друго.
Какъвто и да проблем в живота или препятствие по пътя на саморазвитието и успеха да разглеждаме, практически винаги може да се проследи,  че неговите корени са в недостатъчно ефективния способ на мислене, малката степен на осъзнатост на живота и слабото влияние на разума в живота.
И обратното: много проблеми просто се снемат, само ако човек може да действа осъзнато и рационално (наистина рационално!), както се очаква от Разумния Човек.

За това не се изморявам да повтарям, че пътят на саморазвитието започва с пълното осъзнаване на себе си като личност.

Успехи!

image




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 942314
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963