Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 16:26 - "Собственоръчен" хенд мейд бизнес
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3274 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.03.2012 18:59


Темата "собственоръчно" или хенд-мейд е една от най-разпространените в обществото и съответно в бг-нета. Изготвянето на нещо собственоръчно, ръкоделието, традиционно се смята за хоби, т.е. за почивка от работа, занимание, донасящо не приход, а просто удоволствие.
Обаче същото това ръкоделие напълно може абсолютно да стане бизнес и при това успешен. За да докажем тази мисъл, ние се постарахме да съберем за вас няколко характерни хенд-мейд примери от съвременната световна бизнес-среда, примери, доказващи възможността да се изхраниш, да се прочуеш и даже да спечелиш кръгла сумичка, занимавайки се с любимата работа или просто рядко и ненадейно "креативствайки". 
Даже ако Вие не умеете много добре да шиете - Вие също можете да влезете в списъка на щастливците, отличили се в сферата на хендмейда....

Ето и първият хенд-мейд пример.

Как самостоятелно да направиш оригинална подаръчна опаковка?
   image
Оригиналното изобретение на предприемачката Лих Мрофка й донесе не лош приход и едновременно слава.
Както е известно, на запад е прието с повод и без, да се подаряват малки подаръци, при това упаковайки ги задължително в кутийка от червена хартия и връзвайки красиво с хартиена лента. 
На изкуството на опаковането на подаръка там от малки. (При нас, за съжаление, тази традиция изобщо не е получила разпространение).
Обаче, колкото и да се учи човек да се опакова красиво, а някои хора така и не могат да усвоят тази премъдрост. Сложно им е достойно да връзват хартиената панделка на кутийката с презента. В това число хора се отнасяше и нашата героиня - предприемателката Лиз Мрофка. И ето, за да не се измъчва, те изобретява в една прекрасна вечер малък хендмейд гаджет - таково своеобразно копченце с четири дупки, в което само остава да се промуши лентата и упакованият красиво подарък е готов.
Погледнете на снимката - наистина нениално и просто?
Освен всичко останало същто това хенд-мейд копче, бидейки махната от подаръка може да се използва като пълноценен сувенир и в някои "модели" като магнит за хладилник.
И всичко това направено за една вечер - със собствени ръце, както се оказа, не бяха толкова умели (първоначално), за да опаковат подаръци по традиционен начин.
Виж, Читателю - за да направиш бизнес от ръкоделие или  "умели ръце", не е нужно да имаше наистина "умели ръце". Това прекрасно ни доказа героинята на предходния разказ Лиз Мрофка, но това не е всичко... За да откриеш свой бизнес, казват, нужни са сили, здраве, а най-вече мъдрост? Та ето - нищо подобно! 
Потресаващият пример за смелост, мъжественост и позитивно отношение към света и своите възможности в него.
 
image
   
Баба на възраст 80 години започнала свой бизнес и се занимава с това, което умее най-добре - ръкоделие. Погледнете как тя обшива с тъкан копчета. И всички тези малки изделия й донасят (между другото) приход. Въпреки, че може би, не толкова солиден доход, колкото голяма слава? Но вие прекрасно знаете за това, че славата за бизнесмена е много по-важна от първите приходи. Именно славата, вниманието на обществеността донасят пари. 

Капан за бръмпари - собственоръчно.
 
image 
Тази история напомня ми напомня за романа на Джералд Дарел "Моето семейство и другите зверове". Само че героят на този сюжет заминал не за остров Корфу и не по своя воля. А иначе - по всичко си прилича. Търпението и наблюдателността донесли на човека слава и пари.
Енди Стрюб, 36 годишен, загубил работата си и бил принуден да смени местожителството си. Семейството се преместило на ново място и намерило в къщата пълчища бръмбари.
Никакви химични средства за борба с насекоми против бръмбарите не помагали, и тогава новоизпеченият безработел включил това свойство на ума като наблюдателността. Той започнал да наблюдава бръмбарите и изяснил, че повече от всичко ги привличат три неща: ярката светлина в нощта, разлагащите се тиквички и пиперът.
От подръчни средства той построил "фенер, напоен с лакомство". Стойността на такъв хенд мейд капан е (той може да се купи от сайта на Енди)  50 долара; сменяем кртридж с миризма на пипер - 20 долара.  Един пълнител стига за месец и той е способен да унищожи стотици бръмбари, казва Енди Стрюб.
Защо да не направите всичко това собственоръчно, а какво да харчите пари? Отговорът е прост: до тогава, докато съществуват хора, на които им е по-лесно да купят нещо в магазина, любителите да работят със собствените си ръце (и с главата разбира се) ще процъфтяваи и ще имат своя печалба.
Към какъв извод може да ни подтикте това? Пробвайте и творете по маниер на Енди, когато вече нищо друго не ви остава. 
Освен вече изобретеният хенд-мейд капан за бръмбари има също капани за мухи  (известни на човечеството още от неолита!), но до сега още не станали печеливш бизнес.
Прави се този хенд мейд капан примитивно, а приходът може да ви донесе, ако се постави производството на потока.
Има също много идеи за туристи и за хора, живеещи зад града - как да направят капак за свещ, горяща "на улицата", за да не я изгаси вятърът, например.
Виждате, че даже животът по принуда "сред природата", извън комфортните условия може да стане начало на вашата предприемателска дейност. 

Продължаваме темата "да не би имало щастие, нещастието ще помогне".
Ето поредната хенд-мейд идея за бизнес - как се печели слава и пари, работейки собственоръчно.
  Авторски часовник от всякакви дреболии - по-просто не можеш да измислиш. 
Купуваш си евтин китайски часовников механизъм (кварцов) и го пристройваш към произволна креативна повърхност. Само остава да измислиш от какво да си направиш стрелки - и медерната тенденция - хендмейд товарът е готов. Хендмейд - това изобщо е вълшебна дума. На хората до толкова им е омръзнало да купуват безлични товари, че те ще си купят и ще пазят всеки, даже - кичозен, само и само да бъде направен от весел и добър човек, собственоръчно, и желателно - адресно.

А ето абсолютно необикновен подход към идеята "как да си направиш "собственоръчен" бизнес.
Завой на 180 градуса, дръжте си шапките.
 
image 
Тук, на примера, който ще последва, собственоръчно работят не бизнесмените, а ...техните клиенти. А защо? Всичко защото, на всички е известно едно от най-увлекателните занимания на възрастния човек - да се потопи в детството.
А какво му трябва за това? А за да се потопи в детството, трябва просто да да задества своите празни ръчички, да седне, да избере време и без да бърза и с вкус да направи нещо собственоръчно, да се повози, да покопае, а в резултат-да се измаже. Даже само да вземе клонка, ножче и за един час безцелно седене на сянка да изстърже от тази клонка...пръчица.
Всичко се свежда в това, че именно в детството ние познаваме света - с ръце-така се развива нашата дребна моторика, а с нея и чрез нея - мозъкът.
Но ние порастваме и все по-малко използваме ръцете си по назначение. Ръцете вече не са нужни за труд, за ръкодели, за творчество, за радост, за общуване, за възприятие на света.
Сега те са ни нужни само за успешно ръкостискане, за това, да държим с тях цигара, чаша... Колко скучно!
Как скучаят нашите ръце от безделие! А по-рано нашите ръце се "здрависваха" с всяко камъче и клонка, с всяка тревичка и галили всяка срещната котка. 
Именно тъската по пълноценното използване на ръцете  води съвременния възрастен човек към уорк шопове. 

 Какво е "уорк шоп"?

 Това е такова своеобразно хенд-мейд шоу (напомнящо на урок по труда в училище с добър учител по трудово), което  се организира не от министерството на образованието, а от търговска фирма (например ресторант), което иска да привлече към себе си лоялни бодри клиенти. А ги привлича тя с това, че дава (разбира се, срещу пари) малко да поработи в "производствения" отдел. Например, те учи да правиш пица и т.н.
 Изобщо, ако се замисли човек, уорк-шопът бил изобретен още от Том Сойер, който, както помните,  давал на своите приятели...да боядисват оградата му - няколко пъти да мазнат по нея с четка. Всички пищели от удоволствие и се редяли на опашка - същото се наблюдава и в съвременните уорк-шопове.
Най-оригинално подходи към този въпрос една мебелна компания -фирмата 
ShackletonThomas от Вермонт.

Участниците от техните уоркшопове извършват екскурзия в гората. Ръководи ги местният лесничар, който със знание за дърветата, които се използват за производството на мебели. Мероприятието продължава два дена, в първия ден участниците всички заедно изработват столове, а втория - отбелязват успехите си в мебелния занаят с празнична маса, сядайки на столовете собствено производство.

А ето още една историят за това, как хендмейдът става успешен фиш на съвременния бизнес.
 Как на съвременният човек не му стига уюта на Мумми-дола, а по-конкретно, вещите, направени собственоръчно, в негламурното, но здраво и сито натурално стопанство на собствената си ферма. 
Както казваше Мумми-бащата, "в моя дом аз никога няма да прекарам електричество, на мен ми харесва светлината от керосиновата лампа". 
Ето и всички ние, след героите на Туве Ансън, скучаем по нещата, които ни даряват енергия, а не я отнемат от нас.
Например, по топлите вълнени плетени неща, направени за нас с любов от нашите майки и баби.
Но не всички имаме майки и баби, които могат да плетат. А толкова ни се иска да получим за подарък чорапи, пуловер или шапка, сплетена лично за вас, собственоръчно, от човек, който можеш да видиш и с който можеш да говориш.
Тази ниша запълниха бизнесмените, които си наеха най-приятните и умели френски баби за да  "изплитат" с топли неща всички тези, на които не им стига обикновената човешка топлина, всички изморено от отвратителните синтетични косо пошити китайско-турски, запълнили нашите молове и търговски центрове.
Как ни се иска да вземем в ръце хендмейд нещото без пластмасова добавга в магазина...Как ни омръзна датичаме по разпродажби..

Продължаваме темата за творчеството и ръкоделите, тези изконни занятия на човечеството, станали оригинален бизнес.

image 
Тук става дума не за баби, а за тези млади, които искат сами да създват неща (въпреки че в конкретния случай не собственоръчко), да ги излагат във виртуална галерия и да разменят шедьоври с други такива фенове на самоделни ексклузивни нещица. 
Материалът е със заглавие "Ексклузивни плетени неща на сайта на съвместното творчесто" трабва да заинтересува тези, който както и ние се е изморил от широкоупотребата, обезличаваща и обезценяваща конкретната човешка личност, превръщаща я в "лелка със среден приход, обличаща се в зара".

 Нашата находка - френски "сайт на съвместно творчество, който се казва Trendy Workshop.
Потребителите на сайта Custom & Co"s Trendy Workshop могат да създават различни ексклузивни модели плетени неща от кашмир и памук. Именно модели, а те ще ви отвържат от вашите модели на евтиното производство в Китай и ще ви докарат обратно в Европа след три седмици.
 Така че в дадения случай може съвсем да не можете да плетете, а само да имате желание да творите, измисляте, експериментирате.  
Е, кой иска да се усети като Кира Плочова?
 
Идеи хенд мейд в строителството.
  image 
Но защо говорим само за дрехи и за дрехи? Дрехите - това е повече за жени, а пък мъцете, те повече харесват (или поне мечтаят) да строят къщи. Та ето, идеите хенд-мейд дошли и в архитектурата. Ако вие мечтаете да строите...е поне селска къщичка собственоръчно, получавайки от това удоволствие, то слушайте, внимание - ето ви уникална техника.
 Освоявайки я, вие ще можете да предложите това на други и възможно даже да спечелите някакви пари.
 А ако не? Все пак, използвайки на практика тази техника, за която сека ще ви разкажа, вие много ще спестите, а, както е известно, спестил ли си, значи си спечелил. 
  И така, американския архитект Майкъл Рейндолс създаде много успешен бизнес: Earthship - "Строителство на къщи от  гума и боклук". Основният му приход му донася не само строителството, а продажбада на техниката хенд мейд строителство и организирането на семинари.
 Носещите стени се строят от стари гуми, напълнени със земя. Вътрешните прегради - от стари бутилки, кутии и други подобни . В този вид стената става образец за идеална топлоизолация, което (в съвкупност със специално разработената конструкция на прозорците) довежда до минимум потребността за отопление. Изобщо, трите прасенца, и не само...

Сайт за фенове на хенд-мейд.
  image 

Отново хенд-мейд... Напоследък ние искаме да се обърнем към потребителите на бг-нета. Когато и който от вас първи ще създаде български национален аналог на известния в цял свят американски сайт Etsy.com, където продават  САМО вещи хенд-мейд?

В материала познахте собственичката на този американски сайт. Кой иска да си измери успеха с нея?
   

image
 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946848
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963