Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 22:58 - Производство на текстови МР3-записи в интернет
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.03.2012 18:31


 Най-плодотворни ми изглеждат идеите, които са актуални не сега, а ще са актуални малко по-късно. Ако сега се прогнозира движение и се подготвите първи, то ще излезе, че можно напълно прилично да се конкурирате, без да влагате в работата големи средства. Ето и аз пробвах  за малко да погледна напред. 

Сигурно вече никой не трябва да се убеждава, че аудио-записите в формат МР3 са достатъчно перспективна вещ, този пазар вече сега се развива доста стремително. 

В частта с дисковете с музива всичко вече ще е разхванато, тъй като и сега в този бизнес се въртят много хора и пари. 
А различните лекции, курсове и книги в МР3 формат сега са представени прекалено оскъдно. Мисля, че това ще е много популярно, защото времето, прекарано в задръствания, постоянно расте, а радиото вече доскуча. 

Та защо да не правим дискове с диктувани книги, лекции и вицове в края на краищата? Да се правят не е много сложно - трябва текст, микрофон и компютър. И да се продават може през интернет. 
 
Но уловката е в това, че авторското право на вашата запис няма да можете да защитите.  А пирати на пазара има достатъчно. Да се борим с това ние все едно няма да можем, но можем да направим така, че потребителите за дискове да не ги търсят на пазара, а в нашия сайт в Интернет. 


Да постигнем това, можем само по един начин - с широко представен асортимент. Т.е. ако вие имате 20 диска или 50, то пиратите спокойно ще ги копират и ще ги продават на пазара, а ако имате 2000 или 5000 варианта, тогава на да се слагат на пазара изобщо е безполезно - те трябва да се избират в интернет, където има търсачка, избров и възможност спокойно да прочетем анотацията - основната част от клиенти ще е с вас. 
 
Напълно логичен въпрос: колко години ще ни трябват за подготовката на такова количество дискове? Тук започва идеята за домашен бизнес.
 
Самостоятелно да се поставят задачи с подобни размери е безполезно. Но ние можем да действаме в общоност - за това трябва да изработим система. Нужен ни е централен сайт и човек - администратор, който ще обработва информацията, заявките и ще осъществява продажбите. 
 
По-натам, всеки желаещ може да изпрати текстове, които, както смята, ще са интересни на публиката за прослушване. Част от този текст, може да бъде излоена в сайта за запознаване. 
 
След това, друг произволен желаещ, четейки началото на текста и решавайки, че той заслужава внимание, може да предложи да го озвучи. Той прави проба за 10-15 минути и я изпраща на сайт със заявка с пример за озвучаване във формат МР3. 

След това авторът и администраторът избират от заявките най-малко противния глас и подтвърждават поръчката за озвучаване. Човекът изговаря целия текст, записва го на диск във формат МР3 и го изпраща по пощата на администратора. 
 
Администраторът предлага диска за продажба в сайта. При постъпване на заявка за покупка (а при наличието на статистика на поръчките може и по-рано) записва диск или поръчва запис при записваща органиация, и изпраща диска на  купуващия. 

И сега трябва да се уредят сметките с автора на текста и автора на озвучаването. За повече доверие в сайта трябва да се сложат работещи броячо за продажбите на всеки вид диск. Например, ако предлагаме диски за продажба (без стойността на доставката) по 1.50 лв, 0.40 лв - диска, 0.60 лв - стойността на записа, 0.50 лв за автора на текста и озвучаването, диспейчъра на сайта, рекламата на сайта, и 0.10 лв - за автора на идеята (т.е. за мен). 

По този начин, за всеки е възможен малък домашен бизнес - изпратил си текст и си получаваш паричките, озвучил си го и също получаваш. Администратора, смятам, няма смисъл да лъже, по-добре да се привличат автори и да се увеличава асортимента, отчисленията за реклама ще позволят всичко да се направи добра реклама и да се продава по-ефективно, отколкото да прави всичко сам. 
 
Остана само да конкретизираме някои неща, напримре администратора, имащ опит с интернет-продажбите и известен в своя кръг. Авторите на текстове и озвучаващите ь това са всички уважаеми посетители на този сайт. Желаещите да осъществят запис и да изпращат поръчките може да се съберат няколко, в различни региони и градове (за по-бърза доставка). 

 P.S.  На всички въпроси относно авторското право на текста трябва да отговаря автора, изпращащ текста (той може да е написан не от него) - не случайно той получава пари. 

Кочато идеята се популяризира, към звуковите учебни материали може да се прилагат печатни - илюстрации, схеми, графици - за по-добро усвояване и запомняне на материала.  
 


image 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946008
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963