Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2012 11:50 - Най-ефективните принципи за възпитание на тийнейджър
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5246 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.12.2016 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тийнейджърът. Упътване за родители.

 

Възрастта 11-15 години се смята за «трудна», и в същото време на децата особено много са им нужни любовта и разбирането на родителите. Все пак колкото и отговорен и внимателен баща или грижовна и нежна майка да сте - няма предел за съвършенството!

Тази книга ще ви даде възможност по-ефективно да използвате своя уникален опит за възпитание, да коректирате неговите възможни грешки и да станете истински приятел на вашето дете.

Вие ще разберете, как да се справите с пубертетските страхове и комплекси, как да подбудите детето да учи по-добре и осмислено да избере професията си, как коректно да му помогнете по въпроса с приятелството и любовта, как да го предпазите от «лоши компании» и наркотици и много други.

 

Едно поколение си отива, а друго поколение идва…

              … и нищо ново под слънцето.

Всеки читател с лекота ще се съгласи с мен, че да бъдеш родител е тежка работа. Някой даже ще въздъхне: ужасно жалко е, че  предварително не ни предупреждават за трудностите на родителската мисия. Предупреждават ни, ще кажа аз. Само че ние не вярваме. Със сигурност знаем, че при нас ще е по-различно, не така както при родителите ни…

Да, родителската работа не е лесна. И ако вие не сте готови да се заемете с тази тежка работа - не ставайте родители. Но какво да се прави, ако вече сте баща или майка?

Ако не сте доволни от работата си като програмист, можете да се преквалифицирате на мениджър. Ако ви е омръзнало да сте фризьор, може да отидете на курс по шиене и да смените работата си. Може изобщо да се уволните и да живеете от спестявания, парите на мъжа или неочаквано наследство. Но за един час да престанете да бъдете родител - не можете. Родител – това е за винаги. Това не е просто работа – това е ново качество на живот. Ставайки родител, човек престава да принадлежи на себе си. Сега той принадлежи на детето. Но младите майки и бащи толкова рядко се замислят над това… Хората просто стават родители, без да знаят какво правят.

Но, раждайки нов живот, трябва да се помни: на вас ще ви потрябва цялата любов, която съществува на света. Любовта е единственият начин да се направи родителската работа удивително приятна. Други тайни няма.

 

Новите по-добри родители

На мен ми се струва, че най-важните въпроси за нас са тези, за които ние изобщо не се замисляме. Какво е възпитанието? Нужно ли е то на някого? Как със същото това възпитание да не навредим? И кой изобщо трябва да се възпитава? Децата или родителите? А трябва ли? И ако трябва, то кога да се започва? И къде да се спре?

Вие някога замисляли ли сте се за това?

Повечето родители възпитават децата си както им е по душа. По-точно, както това са правили родителите с тях. Защо? Защото ние, родителите, сме впили определени методи на възпитание с млякото на майките си. Получили сме опит, който започваме да използваме съвършенно безсъзнателно. Или осъзнато. Даже ако разбираме, че всички тези методи не са били ефективни, ние все едно настойчиво ги внедряваме в живота, защото да получим друг опит ни мързи. И  маскираме мързела си с думи за това, че нямаме време, трябва да печелим пари, за да нахраним децата, защото това е базова потребност, най-важната…

И докато ние храним децата си, децата ни подхранват с идеите си, примери от живота, въпроси и критика, обратна връзка и, преди всичко, с любов и вдъхновение. Но забелязваме ли това? Откриваме ли се на децата си? Вървим ли им насреща.

Надявам се тази книга да ви помогне да станете по-открити по отношение на света, към своите собствени деца, да ви помогне не да учите, а да се учите от своите деца, да се учите заедно с децата си…

Моята задача е проста. Аз искам след прочитането на тази книжка, вашите любими деца, вашите безпокойни подрастващи, трудните момчета и непослушните момичета, да кажат:

- Отлично! Сега вече имам Нови По-добри Родители. Не разбирам, как стана това, но е факт!

- Само това? – ще попитате вие.

- Само това е нужно на вашите деца, - ще ви кажа аз.

 

Връзка между времената

Ние днес сме Сократи. Особено във възпитанието и отношението към децата. Не вярвате? Искате ли да знаете, какво, още преди 400 години до нашата ера, казваше Сократ за подрастващото поколение?

«Те (подрастващите) днес обожават разкоша, имат лоши маниери и нямат никакво уважение към авторитета, изказват неуважение към възрастните, носят се без работа и постоянно сплетничат. Те постоянно спорят с родителите,  постоянно се намсеват в разговорите и се опитват да привлекат внимание към себе си, те са лакоми и тиранстват с учителите…»

Да-да, това са думите на мъдрия древногръцки философ Сократ, когото ние така обичаме да цитираме и да даваме за пример.

И знаете ли какво? Аз не съм съгласна! Аз споря! На мен ми се струва, че ние приписваме на децата нашите собствени пороци. А ако това, за което говори Сократ, го има в децата ни, то преди да се караме на детето си струва да се замислим: няма ли ги в нас тези качества - все пак това са нашите деца… И да ги научим можем само на това, което с успех владеем самите ние. Но не искаме да признаваме даже на себе си, че неуспехите на нашето дете  са плодовете от нашето възпитание. Вземаме в ръце колана и започваме да «влагаме в детето душа» (като правило разчитайки на високи проценти).

Но, когато родителите влагат в детето своята душа, не му остава място за неговата собствена.

Често си спомням думите на Януш Корчак…

«Вие казвате:

- Децата ни изморяват.

Вие сте прави.

Вие пояснявате:

- Трябва да се спускаме до техните разбирания.

Да се спускаме, да се накланяме, огъваме, свиваме.

Бъркате!

Не от това се изморяваме. А от това, че трябва да се издигаме до техните чувства.

Да се вдигаме, да заставаме на пръсти, да се протягаме.

За да не ги обидим».

 

 

Какво е НЛП?

НЛП ще ви предостави начини за плодотворно и по-ефективно използване на своя уникален опит и ще му придаде конкретна ценност, което ще ви позволи да бъдете далеч по-естествен във взаимооношенията със своите деца.

Нейролоингвистичното програмиране е процес на моделиране на уникалните възможности на всеки човек, възможности, насочени към това – постоянно да се движим за развитие на потенциала си.  Нима не за това мечтае всеки родител за детето си?

НЛП ще ви помогне да построите своя собствен максимално ефективен модел на възпитание. Защото НЛП обучава на моделиране на успешните стратегии.

Нейро

Ключът към успеха на всеки човек се намира на първо място в него самия. И изучаването на това, как мислим, как мислят нашите деца, ще ни позволи да разкрием вътрешните си ресурси. Колкото и да е парадоксално, но нашите възможности са ограничени само с нашите собствени убеждения за това, че нашите възможности са ограничени. НЛП ни помага да формираме позитивни, ефективни нови убеждения.

Лингвистично

Нашият език е нашият живот. Ние можем да кажем само това, което можем да си помислим и което можем да направим. Обучението за разбиране и управление на структурана на нашия език играе ключова роля в този свят, където все повече и повече се ценят способностите за общуване. Само езика може да научи нас и нашите деца открито да изразяваме своите мисли и желания, вярно и ясно да ги формулираме. С помощта на езиковите патерни (шаблони, модели) ние планираме и предопределяме живота си.

Програмиране

Ние управляваме живота с помощта на ефективни и неефективни стратегии така, както компютърът използва програма за постигане на конкретни резултати. Когато осъзнаем моделите и стратегиите на поведение, ние ще имаме избор: да продължаваме да действаме както и преди или да вземем на въоръжение нещо по-ефективно.

По същността си НЛП е изследване на мисленето, поведението и речевите патерни, с помощта на които може да се построи набор от ефективни стратегии за взаимоотнешения с околните хора и света като цяло.

Крайната цел на НЛП се състои в това, да породим в човек желание да се развива и да учи. Много хора не разбират това – в особеност тези, които търсят готови отговори на своите въпроси.

За мен е важно да ви обясня, че това не е учебник по НЛП. Това е разговор за родителите и децата, това е опит за доближаване на родителите към децата, да се съкрати разстоянието, което лежи между поколенията. И с помощта на определени методи и техники на НЛП да се позволи на бащите и децата да избегнат конфликти и да се стигне до разбиране, а в резултат до нов, по-хармоничен и щастлив живот.

При написването на тази книга аз исках вие, които възможно никога сериозне не занимавали се с НЛП, нито на сериозно, нито на шега да го приемете в живота си с любов. Надявам се, вие ще четете тази книга преди сън, в маршрутката, когато отивате на работа, на плаша по време на отпуската, - на всяко място и по всяко удобно за вас време. Надявам се да почерпите от нея вдъхновение за качествено ново общуване не само с децата си, но и със себе си, с целия свят.

И после, когато приятелите, колегите от работа, забелязвайки тази книга на масата ви, попитат,, помага ли ви да възпитавате децата си, вие да отговорите:

- Обратното. Моите деца възпитават мен.

Аз искам НЛП да ви научи да уважавате и приемате хората (на първо място собствените си деца!) такива, каквито са.

 

 Цялата книга тук

goodparents-happychildren.blogspot.com

 






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945891
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963