Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2013 15:46 - Как да не изпадаме в подтиснато състояние/депресия?
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4917 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.10.2013 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
За да се научиш да прекъсваш неправилното поведение, последствие на което може да е депресия или отчаяние, трябва да се научиш да си отговорен за всичко, което се случва.

Отговорност може да се поеме абсолютно за всичко. За мислите, настроението, състоянието, поведението, резултатите, действията, грешките или неуспехите, за отношението с хората, за щастието. 

Една от главните причини, защо човек изпада в депресия и дълго време не може да излезе от нея е в модела му на поведение, който е следвам в този момент. Неправилният модел на поведение довежда до подтиснатост, след това за по-тежкото състояние като депресия. Ето за това, за да се избегне трябва не само да си отговорен за всичко, което се случва с теб, но също е необходимо да се научиш да управляваш мислите си, своята физиология и да си задаваш правилните въпроси.  

 

Как предварително да се определят последствията на поведението си за да не се изпадне в депресия?

 image

Една от причините за поведение, довеждащо до подтиснато състояние това е неуспех, който се е случил с човек и му е трудно да се справи с мислите, които възникват по този повод. Много хора много болезнено приемат своя неуспех, а след това дълго време мисля за него като проблем, който няма решение. Мозъкът се зацикля на това и във връзка с този неупех на човека му пада самооценката, той започва да мисли, все едно е неудачник във всичко. Струва му се, че щастливия живот е свършил, че скоро ще настъпи края на света. И всички тези разрушителни мисли довеждат човек до такова негативно състояние, при което животът става болезнено явление, където всичко ставащо го раздражава. 
 За да се определят последствията на неправилното поведение и предварително да се прекъсне, трябва да се разбере, че продължителното размишляване за неуспеха или преувеличаването на проблемите си, винаги довежда до още по-угнетено състояние, което не решава проблема, а обратното - влошава го. Човек трябва да се научи да казва стоп на такъв модел поведение, който не го вдъхновява да решава проблема. И бързо да избере нов правилен модел на поведение, вдъхновяващ го за намиране на решения. 

Всичко е много просто, ако ти не искаш да се чувстваш подтиснат, не си позволявай дълго време да размишляваш за неуспеха си, а вместо това се постарай колкото може по-скоро да превключиш вниманието си от проблема към решението. Твоят мозък няма да започне да се съпротивнява на желанието да се чувстваш позитивно в момента на неуспеха. Когато си казваш, че всичко е наред, ти показваш на съзнанието си, че проблема има решение, а това значи, че ти лесно можеш да се справиш с него. Единственото, което ти трябва да се научиш да правиш е да си задаваш правилни въпроси, които ще те настройват на позитивна вълна и бързо ще ти помогнат да избягаш от постадствията на негативното състояние. 

Какво е правилен и неправилен въпрос:

Правили вопроси: Кои 3 действия мога да предприема сега, за да реша ситуацията? Какво трябва да направя за да променя резултатите следващия път? Кое е ценното за мен в тази ситуация и какво се научих от нея? 
Както виждаш, тези въпроси ти помагат да търсиш решение и те вдъхновяват да действаш.

Неправилни вопроси: Защо това се случи отново с мен? Защо не успях да се справя? Защо не ми върви?

Задавайки си въпроси от този план, ти караш съзнанието си да се фокусира на неуспеха и на всичко негативно, което те е довело до него. 


Осъзнай много важно нещо: Каквито въпроси си задаваш, такива отговори получаваш. 


Задай си позитивен въпрос и ще получиш позитивен отговор, задай си негативен въпрос и познай, какво ще получиш?

На мозъка ти му е безразлично, какъв въпрос си задаваш и той ще изпълни произволна твоя команда, ако вярваш, че това е така. 

 

Как да се отнасяме към причините, които довеждат до подтиснато състояние?

 image

До подтиснато състояние довеждат човека мислите. Мислите се появяват в главата в зависимост от отношението му към нещо. Да кажем към ситуация, която не му харесва отношението ще е негативно, а към ситуация, която му харесва - позитивно.
Единственият въпрос: Как да се научим да променяме отношението си към всякакви ситуации, които са неблагоприятни?

Всяка причина може да се възприема така, както искаш ти. Ако ти си отговорен за всичко, което ти се случва, то си способен да избираш реакцията си за всичко случващо се. 

Както казват, отнасяй се към всичко по-просто или се отнасяй към живота по-философски.  Или проблема има решение, или трябва да се приеме като факт и да се примири с него. 

Запомни едно: Ако проблема няма решение, то това изобщо не е проблем, това е факт, който не можеш да оспориш и следователно няма смисъл да се разстройваш заради нещо, което не подлежи на промяна. 
Няма смисъл да се разстроиваш за нещо, което не може да се промени. Това е като дъска, която плува по повърхността на водата или лодка или нещо, което е по-леко от водата изплува на повърхността й или всичко тежко и плътно, което потъва. 

Никога не се разстройвай заради проблем, защото всеки проблем има решение. 

Как мислиш, може ли да се реши проблем в дълбоко депресивно състояние? Не, това не е възможно, но може да се реши лесно в позитивно състояние и ако ти разбираш тази проста истина, то ще пожелаеш винаги да я използваш, за да прекъснеш бързо разрушителния модел на поведение с позитивни въпроси, които ще насочът съзнанието ти към търсене на решения. И като резултат ти вместо да се гневиш бързо ще настроиш своя мозък на позитивна вълна и благодарение на това ще намериш отговор на задаваните си въпроси.

Правилното поведение, което позволява да станеш неуязвим пред депресии, отчаяние, подтиснатост image

  1.  
  2. Веднага си спомни за това, че ти си отговорен за висчко, което се случва с теб.
  3. Спомни си за това, че всеки проблем има решение и избери за това позитивно състояние. 
  4. За да помогнеш на мозъка си да го направи по-бързо, задай му правилни позитивни въпроси.
  5. Ако ти е нужна помощ от лист хартия, запиши си всички идващи наум идеи как може да се справиш с проблема. Ако ти можеш бързо да решиш проблема в глават и да избереш правилните действия - направи го. 
  6. След като си намерил отговори, веднага избери най-добрия от всички и вземи решение да почнеш да действаш, ако в дадения момент има възможност веднага да се поправи ситуацията. Ако веднага не става, обещай си следващия път да използваш най-доброто решение, а след това дочакай тази ситуация и действай. 
  7. За да можеш винаги с лекота да излизаш от всякакви ситуации, развивай в себе си гъвкаво мислене. То ест ако не работи нещо веднага, търсив нов начин, който ще проработи и продължавай да експериментираш докато получиш желания резултат. Нивото на гъвкавостта ти зависи от нивото на развитие на личността. За това колкото си по-гъвкъв, толкова повече проблеми си способен да решиш. Защото всеки проблем изисква проява на гъвкавост. Да речем, ако имаш план за действие и го следваш, но във някакъв момент обстоятелствата могат да изискат отклонение от плана и ще се наложи да проявиш гъвкавост за да постигнеш желания резултат.

 

  Прични, които неизбежно довеждат към подтиснато състояние, ако…

image

  1. Ти си много изморен понеже дълго време безпрестанно работиш и се стараеш да не забелязваш умората, въпреки, че усещаш, че не си далеч от срив. В такъв случай по-добре планирай няколко дни да починеш. Ако много си работил, заеми се с напълно противоположна дейност. 
  2. Ти дълго време се занимаваш с дейност, която не ти донася удоволствие. Възможно имаш основателна причина, за да го правиш заради парите, но във всеки момент може да се намери нещо друго, което повече ти харесваи също ще ти донася приличен доход. Не си позволявай да мислиш, че това, с което се занимаваш сега -  това е единственото и най-добро предложение от работодателя и никой друг няма да ти предложи повече. Винаги можеш да намериш по-добри предложения. 
  3. Ако си свикнал ежедневно да извършваш едни и същи грешки, които не ти позволяват да се придвижваш напред или създават усещане за затворен кръг, от който не е лесно да се измъкнеш, единственият начин да прекъснеш подтиснатото състояние е да вземеш и да спукаш този кръг с нови действия, които ще те доведат до желаните промени. 
  4.  От цялата статия може да се каже, че всяка причина, довеждаща до подтиснато състояние има решение, ако ти си отговорен за всичко, което се случва с теб и бързо прекъсваш своето неправилно поведение с правилно отношение към ситуацията. Всеки проблем или има решение, и ти веднага започваш да се занимаваш с търсенето му, или не се разстройваш заради това, че ситуацията не може да бъде промениена и приемаш това със спокойна душа. 

 И още много важно! Бъди колкото може по-често осъзнат и следи състоянието си. Не се лъжи, занмавайки се с това, което не ти харесва или постоянно правейки едно и също, което довежда до един и същи резултат. Ако чувстваш, че си изморен, не се бори с умората си и не се надявай да победиш организма си, а вместо това си почини и ти няма да попаднеш в подтиснато състояние. 

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946821
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963