Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2013 16:00 - Как да не се боим от трудностите?
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.12.2016 10:33


 
Смелостта и пълната решителност в момента на проявата на някакви проблеми помагат на човек винаги да остава в лодката, даже ако се е  сблъскал с най-големите трудности  по пътя към постигането на целите, каквито и да са те. 
Съществуват ли непреодолими трудности, които изглеждат като такива?

Всички трудности на пръв поглед изглеждат много сложни и неприятни, ако промениш отношението си към тях, своя поглед върху тях, то всичко ще се подобри с много пъти. 
И когато ти се справяш с тази трудност, започваш да разбираш, колко силно си бъркал, когато си мислил, че има нещо, което не е възможно, с каквото няма да успееш да се справиш.
За съжаление разбирането у човек, че всяка трудност това е само ситуация, с която ние сме свикнали да възприемаме като сложна, но всъщност тя не е такава, се появява след като той преодолее трудността.

Да се постигне това, че  всъщност всичко лесно може само постигайки го! Когато сам минеш през това, и аз искам да ти помогна да се справиш с неправилното отношение към проблемите и трудностите за да облегчиш процеса на постигане на целите. 

Какво са трудностите за човек?

 

 Всяка трудност за човек е напрежение, което той чувства в моментите, когато не знае как да реши непозната ситуация. Все пак и по-рано сме имали трудности, които са ни се стрували много сложни, а след това сме ги разрешили няколко пъти и са престанали да бъдат такива.

Трудност е нова неизвестна ситуация, решението на която ние още не знаем.
Защо човек възприема трудностите толкова тежко? Защото има лош опит, когато не е могъл да се справи с тях и не иска отнова да изпитва чувсто на безпомощност или некомфортност пред нещо. Но като правилно, даже ако не желаем появяването на трудности и искаме всичко да е лесно и просто, трудностите все пак се появяват и на нас ни се налага да ги преодоляваме. 

 

    Защо се страхуваме от трудностите и правим всичко възможно да ги избегнем? 

 

Търсенето на лесни пътища е естествен процес за постигане на целите. Защо да прилагаме чрезмерни усилия, ако може да се намери по-лесен път. И човек го търси, но често търсенето завършва с неуспех, защото трябва да търси не начини как по-лесно да разреши проблема,  а начин как да намали самия проблем, а след това направо да го реши.
Избягването на трудности е отклонение от испитанията, които ни изпраща вселената. И това е неизбежната истина. Страхът от трудности всъщност е естествена защита на нашия мързелив организъм, защото не обичаме да се напрягаме особено. 

И човек избягва трудностите до последния момент, докато или обстоятелствата не го притиснат, или когато ситуацията стане безизходна и няма друг начин. Т.е когато човек вече няма избор да разреши трудността или не, той не се замисля и се справя с нея. 

Така че трудностите отнемат много енергия и ни карат да бъркаме, да бъдем по-решителни и смели, те изискват от човек да прояви благородни качества, а това отнема много енергия, това го кара да излезе от зоната на комфорта, а за човек това не е много привичен маневр на поведение.
Човек се бои от трудностите и ги избягва, защото той от детство не си е изработил навик да се справя с тях. Но има и такива хора, които не се боят от трудностите, защото те разбират, че това е временно и им вървят на среща, така че какви трудности най0често се появяват на човек на пътя към целта, от които той се учи бързо да решава?

  Опита на другите хора, които са постигнали на-сложните цели, а това е точно това, което много хора преди това са смятали за невъзможно, докато не са се намерили няколко безумници, които повярвали в невъзможното, а след това започнали да действат и доказали обратното. 

И тези хора са ни споделили опита си за преодоляване на трудности и са казали, кои най-много им е пречило, все пак те са такива хора като нас: 
Страхът от неухпех
Страхът да вложиш времето си, енергия, сили, а след това да ги изгубиш.
Страхът от критика от околните, които са те смятали за луд.
Страхът от следващ неуспешен опит.
Страхът от неизвестността и неопределеността.
Загуба на вяра в силите си след няклко неуспеха.
Недостатъчно количество дисциплина за справяне с мързела.
Това е същото, което изпитва всеки нормален човек, който се сблъсква с нова неопределена ситуация, която трябва да се реши. 

  Как да не се страхуваме от трудности и спокойно да ги посрещаме?

Възможно ли е напълно да се отървем от страха или неувереността? Не, напълно няма да стане, но може да се намалят до незначилен размер, а след това на фона им да се действа докато те съвсем изчезнат или станат толкова незначителни, че преставаш да ги забелязваш.
За да не се страхуваш от трудности, трябва да осъзнаеш, че те не съществуват. И трябва да разбереш, че същестува непозната ситуация и тя е такава докато не се гмурнеш в нея и не започнеш да я разнищваш. Всъщност няма нищо страшно и трябва да разрушиш този навик да се боиш от неизвестното. 

Защо да се страхуваш от нещо, ако това е само обикновена ситуация, която даже не заплашва живота. Ако ти е интересно, иди и я разреши, но ако не ти е интересна, няма смисъл да се безпокоиш за нея.

Всеки проблем е напълно разрешим. За това разриши в главата си навика да се боиш от нещо. Не бъди такъв като всички, които имат всеобщ страх да претърпят неуспех. Бой се от бездействието, трябва да се страхуваш да седиш на място и нищо да не правиш. Страхувай се от еднообразността и отсъствието на прогрес. 

Срещай трудностите с радост, все пак те те правят по-добър, силен, опитен в живота и те учат на нещо ново. Трудностите са игра на разума. Играй като шампион, като фаворит и не се бой да загубиш. В този случай загубава означава само едно, че имаш безгранично количество опити да започнеш отново, за да получиш по-високи резултати. 

И още, вселената е справедлива, те ни изпраща трудности равни на нашите сили. Защо? Защото ако в главата ти има идея, значи можеш да я реализираш. Вселената не дава на човек такива изпитания, през които той не би могъл да мине. Ако имаш идея, значи ще можеш да я реализираш. За това възприемай трудностите като нещо повече, изпратено от вселената за да минеш през това...

 

Как по-бързо да преодолеем трудностите?

 

За да преодолеем по-бързо трудностите, трябва да направим неизвестното известно, а непривичното - привично. За това предприеми няколко стъпки, за да промениш отношението си към трудностите:
 

  • Ако нещо ти е неизвестно, намери повече информация за това.
  • Ако нещо ти е трудно, вземи и го направи, за да се убедиш, че няма нищо трудно.
  • Задавай си често въпроси, насочени към решение. "Какви варианти на решение има тази ситуация?"
  • След пъривия неуспешен опит си задай въпроса: "Какво мога да предприема, за да получа следващия път по-добър резултат?"
  • Не възприемай трудностите като трудности, а неуспехите като неуспехи. Възприеми всичко случващо се абсолютно нормално, все едно така трябва да бъде. Все пак ти лесно пресичаш улицата на зелено? А как възприемаш необходимостта да си приготвиш храна? Или да направиш още нещо, което е станало за теб привична работа?

А след това започни да действаш:

  • Вземи решение да направиш първата стъпка за да преодолееш трудностите!
  • Запиши 20-30 начина как може да се реши проблема и избери най-удачния начин и направи крачка напред.
  • Ако не си успял от първия път, прояви гъвкавост и оцени ситуацията от страни, задавайки си въпросите: "Какво мога да предприема сега, за да получа по-добър резултат? Какво хубаво мога да извлека от тази ситуация? Как мога да реша ситуацията?"
  • И отново действай така, все едно неуспехът е невъзможен, все едно ти си намерил единственото вярно решение.
  • Следващата стъпка е да си оптимист и да очакваш само успешен изход. 

Само правилното отношение и действие ще помогне да преодолееш трудностите. Всичко останало е просто загуба на време.
 
още по темата www.uspeha.com и  тук.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 947017
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963