Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2013 12:28 - Как да станеш решителен човек?
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2269 Коментари: 0 Гласове:
0




Когато се решава съдбата ти или когато ти се струва, че от решението ти зависи цялото ти бъдеще е много трудно просто мигновено да станеш решителен човек, ако не си свикнал да вземаш решения бързо. Ти прекрасно помниш, как си бъркал в миналото и днес спомена за неуспешно взетите решения се е запазил.
 А всъщност, също както и неуспешните решение, често вземаш и  успешни решения. Просто в паметта на човек от страха му да сбърка, по-добре се запозват неуспешните решения защото по-емоционално се изживяват, а правилните решения се приемат за длъжно. И от това неправилните решения се съхраняват в паметта по-дълго. 
 След взетото решение стават няколко интересни неща:
Първо, ти чувстваш че вътре в теб е по-свободно и напрежението изчезва. Да вземаш решение - това е да се освободиш от мъчителните мисли, които казват, че ти задължително ще претърпиш неуспех. 
Второ, след като решението е взето, каквото и да е то, започваш да разбираш, че всичко каквото се прави е за добро. Все пак всеки си желае доброто за това в този момент ти взимаш по-доброто решение и си прав!

Трето вземането на решение, даже неправилно е много по-добре, отколкото отсъствието на решение. 
Има моменти, когато е важно да се взема решение бързо, неидеалното решение, взето на време е много по-добре от идеалното решение, взето прекалено късно! 

Какво е решителността? Това е навик, подобен на мускулите в тялото, който може да бъде развит само с редовни тренировки и практика.

Най-лесният начин да станеш решителен е често да вземаш решания, колкото и сложни да изглеждат, но колкото по-често го практикуваш, толкова по-силни и бързи решения ще вземаш! 

Защо ти е трудно да вземеш решение?

image

Причините всъщност са  няколко, и изброявайки ги в твоя случай, аз мога да бъркам, защото не те познавам лично, но аз взех решение да го направя на сляпо. И не всички хора разбират, когато им даваш неправилна оценка, но нищо страшно няма да стане, ако кажа нещо неправилно, все пак ти задължително ще ме поправиш. 

  • Колкото по-важно е решението за теб, толкова е по-сложно да го вземеш, защото си представяш най-лошите последствия
  • Ти знаеш, че избора на едно означава отказ от друго. Случва се така, че от две решения и двете ще са правилни, просто е трудно да се каже не.
  • Страхът да подведеш хората. Най-трудни са решенията, когато знаеш, че от тях зависи съдбата на другите хора. Даденото решение често ляга на плещите на управляващите компанията, защото те по-бързо остаряват, продължителността на живота им е по-малка заради стресовете, които преживяват заради грешките си.


Какви предимства ще получиш ако се научиш по-бързо да вземаш решения?

 image

Ние ежедневно вземаме решения, всяка стъпка в продължение на деня е решение, просто то се явява вече привично и за това ние го правим неосъзнато. Но когато вземаш някакво решение за първи път, това веднага е изход от зоната на комфорта на обичайните решение и а това плаши неизвестността и неопределеността на последствията. Само си представи, ако започвайки от днешния ден започваш да вземаш някакво нови решение ежедневно, това би станало твой навик и ти би престанал да го забелязваш.

И за да определиш какви предимства ще получиш, не е нужно да ходиш далеч:

  • Ти ще станеш отговорен за всичко, което се случва с теб и по-бързо ще започнеш да променяш живота си към
  • Ако хората не могат да вземат решение, ти ще можеш и за това ще имаш повече шансове да заемеш сериозна длъжност в компанията. За това всички действия се основават на решението на лидера на компанията и от неговото решение , правилно или не, зависи всичко. Постоянната тренировка ще ти помогне да се научиш да вземаш правилни решения по-бързо!
  • Ще имаш вътрешно чувство за свобода, а също ще придобиеш повече нов опит защото често ще вземаш решения, експериментираш, пробваш нещо ново.
  • Ще станеш по-смел защото ще започнеш да разбираш, че всяко
  • image
  •  решение може винаги да се промени и вземайки решения ти постоянно ще се обучаваш, ще разбереш много нови неща,
  •  значително повече, отколкото този, който седи в скърлупата си и се бои да излезе от там.
  • Всеки човек, отказал се да вземе решение, рискува да не разбере колко успешно ще е то или не.

 

Как да развием решителността?

 image

Както казах по-горе, тренирай тази способност, често вземай решения относно всичко: действията си днес, относно действията си утре.
И между другото най-доброто решение е да се промениш от днес.

Много добре помага при вземането на решения умението да определяме приоритетите и ценностите. То ест ако знаеш, кое за теб е по-важно в дадения момент, може да се опреш на ценността си и да вземеш решение в нейна полза а по-късно ще разбереш, че си постъпил правилно и си влязъл в хармония със себе си защото си тръгнал насреща на своя принцип и си останал в съгласие със себе си.
Може би не всички мои съвети ще са полезни за теб, а може би ще ти помогнат по-лесно да взимаш решения, но във всички случаи те ще ти помогнат ако ти вземеш решение да се възползваш от тях.
Просто вземай решение често и не се бой да претърпиш неуспех.
Бъди хладнокръвен, като хирург, който реже със скалпел, той няма право на грешка. Ако от решенбието ти не зависи съдбата на други хора, то с последствията ще се справиш и ще можеш да промениш всичко. 
Вземай решение с интерес, с цел да разбереш правилно или е или не. Помни, че всеки човек има право да сбърка. За това ако ти за първи път взимаш решение и не знаеш, кое от 2те да избереш, каква е разликата, все пак ти и без това не знаеш, кое е по-добро, за това се оповавай на интуицията.
И още много важно, ако чувстваш, че не си струва да вземаш решение сега, той най-добре не го взимай, ако имаш възможност да помислиш още веднъж спокойно, добре го обмисли, а след това спокойно вземи решение, все едно няма начин да претърпиш неуспех!

  1. Ако се съмняваш в спорна ситуация как да постъпиш, постъпи честно и справедливо, не лъжи себе си и другите, не се надявай, че всичко ще се размине, ако чувстваш, че постъпваш нечестно по отношение на себе си или другите. Постъпвай виначи честно даже ако решението не е в твоя полза или изобщо се откажи от решението. 
  2. Не смятай неправилно взетото решение за неуспех. 

След като ти си взел решение и си получил резултат независимо от това добър ли е или лош, възприеми го не като неуспех, а като нормална ситуация, като все едно така трябва и да бъде. А след това ако нещо не ти харесва, просто поисли как може да се подобри. Отново вземи решение и действай и така до момента докато получиш резултата, който искаш!!!

Как да престанеш да се боиш да вземаш сложни решения и да станеш силен?


Освобождавай се от мъчителния избор по-бързо, вземайки осъзнато решение! Аз ти предлагам добър начин, как можеш да си помогнеш да вземеш правилно решение на хартия и с това да станеш по-силен.
Този метод е тобър с това, че ти ще мислиш на хартия и благодарение на това ще се отървеш от бъркотията в мислите, вписвайки всички най важни аргументи, без да пропускаш нищо. 

Най-отгоре върху листа запиши причината за вземане на решението. 
Раздели листа на половина и от едната страна запиши всички последствия и преимущества на това, какво ще стане, ако вземеш решение.
От другата страна запиши всички последстия и преимущества, ако не вземеш решение.
След това избери най-лошото, което може да се случи с теб и се попитай: "Ще мога ли да се справя  с това, ако се случи, или няма да мога?"
След това избери най-добрия изход и се попитай: "Струва ли си да вземам решение и какво е най-страшното за момента, страхът от неуспех или отказ от шанса за успех?"

    След това претегли всичко и виж, струва ли си да се взема решение или не.


 

Как да определиш кой от двата вариана е най-добър?

image

  1. Раздели листа и запиши всички преимущества и недостатъци от едното решение. Запиши всички преимущества и недостатъци на второто решение.
  2. Важно е да си честен със себе си.
  3. След това прочети няколко пъти списъците и си задай въпрос за всяко преимущество или недостатък: "До колко това е важно за мен? До колко силно го искам?"
    Просто се оповавай на интуицията и почувствай това, което е по-близо до сърцето ти и вземи решение, а след това смело действай, все едно неуспехът е невъзможен. 
  1. Помни винаги, че решението ти е много по-важно от отсъствието му. И не си струва да се боиш от грешките. Едва ли може да се научиш на нещо, ако не допускаш грешки. Най-успешните и богати хора, в миналото са се проявили като неудачници, те са бъркали в живота си повече от останалите именно защото по-често са действали, експериментирали, пробвали, бъркали и започвали всичко от начало. И не са се спирали по пътя към целта. Преди да постигнеш целите си, ти можеш да претърпиш хиляди неуспехи и това е абсолютно нормално. Всеки неуспех ти можеш да приемаш като потресение, като силно разстройство, стрес, а можеш да го правиш с усмивка, бързо да извличайш всичко най-ценно и да се движиш напред. Всеки човек се учи от грешките. Не бърка този, който не се учи и нищо не прави.

  90 % от хората, които заради нерешителността си целият си живот остават същите и до днес тяхната нерешителност им пречи да преуспеят в живота, въпреки, че всеки е талантлив, способен, просто те не си задават въпроса как да развият своята решителност. 

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945985
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963