Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2014 13:05 - Как да бъдем щастливи Non-Stop
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2014 15:25




Джобният справочник с мъдрости на НЛП съдържа правила за успешен и хармоничен живот. Правилата са прости и ефективни: те могат да започнат да живеят за теб, да станат незаменими за другите, да превърнат мързела в силен ресурс, да те обучат на необходимите за живот манипулации и да приемат живота такъв какъвто е. Тази книга ще ви донесе щастие!

 
«Щастлив живот няма, има само щастливи дни».
А. Терие

Нима щастието има правила? Какви закони може да има любовта? Нима това не е уникален опит за всеки човек, често неуловим, като размахването на крилцата на пеперудка?

Как изобщо може да се напише книга за щастието? Нима то може да се сложи на масата и да се препарира с ножиците на психологията и НЛП? Нима то не е за всеки строго индивидуално? И нима щастието не са тези мигове, когато ти просто си в пълна хармония със себе си и с околния свят, а вътре в теб пее душата, но, освен теб, никой друг не чува? Нима щастието се поддава на описание?

Всички тези въпроси ми задаваха хората, когато разбраха каква книга пиша.

А още ме питаха:

- Мислиш си, че си по-щастлива от мен и повече знаеш за щастието?
- Кой ти е дал правото да отваряш такава тема?
- Може би на теб никога не ти е зле? Ти не плачеш, не изпадаш в депресия?
Успокой се. Аз съм такава като теб (случва се, че ми излизат пъпки и ме боли корема, мен са ме предавали, умирали са мои близки, за мен се носят слухове и съчиняват измислици, често моят тъжен поглед изразява приближаване на втора
та дата на паметника), само че аз мога да се смея на себе си (даже през сълзи), да гледам на нещата под ъгъла на оптимизма, готова съм да се променям (даже да променям принципите си, ако те са неефективни)… Но да те науча на това не мога. Това е лошата новина. За това пък има и добра. Ти ще можеш да се научиш, ако искаш! По-точно, даже няма да се научиш, а ще откриеш всичко това в себе си, всичко, което ти е нужно за щастие. Един от базисните постулати на НЛП гласи: човек има всички необходими ресурси за промяна. А още един повтаря: Вселената е приятелска система. Даже ако нямаш нещо сега, утре Вселената задължително ще ти го приподнесе.

Какво е НЛП?
Само мързеливият днес не знае, че НЛП се разшифрова като нейролингвистично програмиране. Но по-далеч от тази разшифровка на абревиатурата поглежда не всеки. И във всяка
от книгите в серията «НЛП допинг» трябваше по нов начин да разказвам за НЛП, да му дам ново определение. От една страна - това е модерна част от психологията, от друга – млада развиавща се наука, от трета – ефективно приложимо, пошагово моделиране на успешното поведение в различни области. Но всичко това не отразява изцяло дадената тема. Все пак тук ние ще говорим за щастието. А щастието е талант, изкуство, дар, кеф… О! Нужната дума е намерена! НЛП в контекста на разглежданата тема е изкуство. Изкуството да бъдеш щастлив. Да се отпускаш. Да бъдеш в потока. Да приемаш живота такъв, какъвто е. И да се радваш на този живот. Изкуството да действаш ефективно и да черпиш ресурси от всяка ситуация. Да общуваш (все пак в НЛП присъства частта «лингво») и да влияеш (все пак в НЛП присъства частта «нейро»), и да водиш след себе си (в края на краищата, НЛП е програмиране). И даже (тсс, това трябваше да е тайна!) НЛП – това е изкуството да притежаваш  хората по-рано, отколкото те имат теб.

Моя
приятелка Ина А. веднъж ми сподели мислите си за НЛП:

- Много хора ги плаши абревиатурата НЛП. Изглежда, че в тези букви е скрито нещо забранено, заплашващо. Всъщност това е хапче за имунитета, витамин, след приема на който започваш да се усещаш като пеперудка, току що излюпила се от кокона
та, виждайки нов, непознат, пъстър от цветове свят. Всичко е лесно! На нас ни е нужно само едно подбутване и огромното желание да станем други. А, променяйки себе си, ние получаваме като подарък нов свят!

Мисията на НЛП е да създаде свят, към който хората искат да принадлежат. Така определя същността на НЛП Робърт Дилтс.

На какво може да се научиш с помощта на НЛП?

Да не падаш духом, когато всички си губят главите; да бъдеш верен на себе си, когато всички се съмняват в теб, но да оставяш правото на околните да се съмняват (все пак ти знаеш със сигурност, че най-добре се смее този, който се смее последен); да умееш търпеливо да чакаш и да не се изморяваш в очакването; да чуваш неправдата, но да не участваш в лъжи; да можеш да мечтаеш, но не да попадаш под власт на илюзии; да строиш планове, да се придвижваш към целта и да постигаш повече от планираното; да умееш да обмисляш, но да не правиш това самоцелно; лице в лице да срещаш триумфи и крахове и еднакво да се отнасяш към тези лъжливци, разбирайки, че няма победи и поражения, има само обратна връзка със света; да търпиш, когато изказана от тебе мисъл променят нещастници, превръщайки я в капан за лековерни; да виждаш разбити неща, на които си посветил живота си, да събереш волята си в юмрук и пак да ги възсъздадеш с помощта на отработения интрумент, ефективните модели и техники; да умееш да събереш загубата си в купчина и да рискуваш отново да я заложиш; да загубиш, и отново да започнеш отначало.

Да обичаш и да отдавш себе си на хората и на света, нищо не очаквайки в замяна; получавайки, да благодариш тройно и да се радваш на всяко приобретение, като неочакван подарък; да вървиш към целта, движейки се към себе си, защото само познанието на себе си е достойно да бъде истинна цел; да даряваш светлината, която се намира вътре в теб, и да не съжаляваш за това, защото тази светлина е такова уникално богатство, че, колкото и да го отдаваш, по-малко няма да
остане; да оседлаеш трите кита: парите, здравето, любовта!

А щастието бе така възможно… И така.. И иначе… И ето така…

Във всички времена човек е искал да бъде щастлив. Всяка епоха предявява свои
те критерии. Всеки човек разсъждава за щастието, според индивидуалните представи за него променя собствения си живот, въздиша и нещо прекроява, за да му седи костюмчето по-добре. Някой говори за щастието на кухнята, някой  споделя мисли с учениците, някой предава тези знания от уста на уста, някой от сърце на сърце, а този първият, който не е силен в този жанър, започва да пише. И така щастието се конспектирало, появили се философски трактати, научни трудове, монографии и просто булевардни книжки за това, че е било възможно… И така… И иначе… И ето така. Всяка целева аудитория, както се казва в места не толкова далечни, по понятия…

Аз лично имам две любими книги на тази тема – «Психология на щатстието» на Майкъл Аргайл и «Как да станеш нещастен без странична помощ» на Паул Вацлавик. Двете се ползват с голям успех. Все пак, в края на краищата, аз не съм задължена да съм радостна. В моя живот има място за светла тъга, носталгична печал и просто за безсмислено безделие.

Щастието ме интересува повече от всичко останало. Приятно
ми е да го анализирам, да го обсъждам. Прекрасно е да се чувства, да се мисли за него, да се слага в мозайка, да се архивира и разархивира. Щастието е неимоверно състояние, в което през цялото време ти се иска да пребиваваш.

И въпреки че П. Мантагецца казал: «Ако се чувстваш щастлив, не анализирай щастието си. Това би било все едно да раздробиш красива пеперудка за да видиш по-добре нейната красота», аз с това съм категорично несъгласна. На мен ми се струва, че да не анализираш щастието, да не фиксираш моментите, които те правят щастлив, да не ги закотвяш, да не влизаш в същността на процеса – това е същото, като да вървиш из гората със завързани очи: много драйв, приключения, но малко възможности да се изследва тази гора, да се разберат и използват нейните ресурси за себе си и за благо на другите.

Щастието обхваща всички сфери
от нашия живот, на всякъде прониква, поселва се, влиза, протяга се към слънцето и донася плодове. В НЛП има понятие логически нива: обкръжение (хора и среда) поведение, способности, убеждения и ценности, «аз» (идентичност, самоусещане, самоопределение на личността), духовност. Всички тези нива щастието  пронизват като кръвоносна система. Някъде има артерии, някъде – вени, някъде има капиляри. Но енергията на щастието, неговата кръв, неговата същност така или иначе протичат навсякъде. Всички тези нива ние ще разгледаме.

В различните времена, в различните страни и културно-исторически контекст
и човек субективно измерял своето щастие. Но както и да го въртиш, има няколко кита, върху които щастието стояло, стои и ще стои.

От една страна, това са положителни
те емоции, всичко, което развеселява човек, успокоява, съгрява, създава зона на комфорт и удовлетворение. Сексът, храната, общуването… Това е и силна възбуда, която изпитват тези, на които по душа са шумните и вълнуващи общественни мероприятия, и тихото щастие на тези, на които по-голямо удоволствие доставят спокойните занимания на тишина.

От друга страна, това е високото социално изискване на личността, качество на живота, самооценка
та. За подобна удовлетвореност са необходими такива обективни фактори, като заетост и работа, кариерен ръст, самореализация, социални отношения, състояние на здравето, свободно време, жилищни условия и образование, доход, духовно развитие…

Целият свят е за теб!

Но само тогава, когато ти целият си за света.

Правилата за всеки ден щастлива
живот… То ест всеки ден е щастлив! Как заманчиво звучи.

Но за да стане всеки ден щастлив, се налага да си вдигнем дупето от офисното кресло или удобния мек диван и да поработим над себе си. Готов ли си? Готов ли си да станеш щастлив? Аз се обръщам към тези, които няма кого и за какво да обвиняват в собствените си нещастия, неуспехи, провали. Към тези, на които не им е нео
бходимо да предават отговорността за живота си върху другите. Да-да, щастливите хора отговарят за съдбата си сами, а това е – ах, колко непросто. Ние с лекота взимаме върху себе си отговорността за света, държавата, приятелите, за децата и родителите, но изобщо не сме готови да отговаряме за себе си. Това е страшно!

Ти обичаш да плачеш, да се притесняваш, да се оплакваш от съдбата, да съжаляваш себе си и обвиняваш другите? От цялата тази «вкусотия» ще се наложи да се откажеш! Все пак щастливият човек има други силни страни.

За да се засели щастието в душата ти, трябва да освободиш място за него.

Това не е учебник за щастие. Това е по-скоро гадателна книга. Тя може да се
започне от всяка страница. Може да попиташ Вселената за съвет за днешния ден, след това да си затвориш очите и да се гмурнеш в книгата. Правилото, което ще намериш, ще е отговорът на въпроса. Ти можеш да го последваш, ако намериш в сърцето си отклик. А можеш да постъпиш обратното. Особено, ако си мъж. Все пак тази книга е написана от жена. А какво трябва да направи мъжът, за да се почувства добре? Да изслуша жената и да направи обратното.

Аз създадох тази книга не за да попадна в аналиите на академичната литература по психология и философия, а само за това, ти, читателю, да бъдеш в добро настроение като минимум
всеки ден. За да си спомниш за това, че можеш да летиш. За да почувстваш крилата зад гърба си, и земята да стане за теб… небе. Такава проста цел. Аз искам да виждам около себе си щастливи хора. Защото от това аз самата ставам щастлива.

Това не е учебник за щастието. Но това е книга за щастието. За личната свобода. За любовта. За полета. За безграничността на твоите възможности. Твоите. И на всеки. За това, че най-важното е – не бързо да тичаш, а да стигнеш по-рано от другите. За това, че всеки изживян миг по непостижим начин формира нашето бъдеще. За това, че в живота няма лоши дни, случайни срещи и репетиции. В живота всичко е в действителност. Всичко е на сериозно. И всичко е игра. Всичко е мистика. Изотерика. Психология. Физика. Химия. Биология. Математика. История. Литература. За какво говоря? За това, че новият ти живот ще е до толкова дълбок и разнообразен, доколкото пожелаеш ти. До толкова, доколкото му позволиш да бъде.

Аз живея, уча се, всеки ден намирам нещо ново, нещо губя, и даже от загубите се старая да взема урок, защото в тази книга ти ще се срещнеш с моите нови мисли и обретения, а още с важни понятия от седемте книги от серията «НЛП допинг»:

- «Забрани няма. Правила за живот на кеф»

- «Как да станеш успешен – правилата, които ще преобърнат света ти»

- «Преговори… обречени на успех»

- «Сексът започва от главата – техники за съблазнители и съблазнителки»

- «Аз и мъжът – за ефективното общуване със силния пол»

- «
Най-ефективните принципи за възпитание на тийнейджър»

- «Успехът в бизнеса по законите на НЛП»

- «Нека да го направим още по-добре. Откровено за интимното»

Това е сборник от мои мисли, правила, кратки концепции, афоризми, наблюдения, съвети, техники, притчи, медитации за четене, размишления, гадания, проверки на практика и внедряване в живота на истинския НЛПьор и този, който иска да стане такъв, и този, който просто иска да направи всеки ден от живота си по-добър, ярък, щастлив, ефективен, успешен… Все пак живота си измерваме не с количеството изживяни дни, а с качеството на преживяни събития. Ето защо всеки човек съзнателно, безсъзнателно и подсъзнателно се стреми към успех. А нима е възможен на света по-явен успех, отколкото просто да бъдеш Щастлив?

                        Nota bene!

Четейки тази книга, ти, като минимум ще получиш удоволствие. Значи, времето вече няма да е загубено напразно. А ако настроението ти се повиши с няколко градуса, значи, ти сега не напразно ще обърнеш следващата страница. Приятно пътешествие!


Очаквайте скоро цялата книга
http://nlp-doping.webnode.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 944926
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963