Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2014 20:23 - Kaк да постигнем своето с помощта на НЛП
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2014 15:15


  

 

 Представете си колко чудесно би било винаги и за всичко да постигаме своето: да печелим милиони, да отидем на околосветско пътешествие, да завоюваме любовта на принца на бял кон или вниманието на невероятно красива жена. 
Колко хубаво би било да управляваме себе си  със същата лекота, с която управляваме компютъра си. Нужен
ви е някакъв нов талант или навик? Вие бързо го намирате и инсталирате!   Омръзнал ви е някакъв недостатък, неприятен спомен или проблем? Вие просто натискате копчето "делийт" и всичко излишно се изтрива от паметта ви, мислите и живота!  Всичко това прилича не чудо или сюжет от научно фантастически филм.Обаче е отдавна достъпно на всеки човек и ключът към управлението  на чувствата, състоянията, мислите, талантите и живота като цяло се крие в трите вълшебни букви:НЛП.

Навярно вече ви се е случвало да се срещнете с тази загадъчна и много модерна абревиатура. А сега е време да разберем какво означава тя. 

НЛП, или нейролингвистичното програмиране, е относително млада и много перспективна насока в психологията. За баща-основател на НЛП се смята блестящит психолог Ричард Бендлер. НЛП изучава това, как човек програмира себе си за постигане на успех и оптимални резултати във всичко.
В известен смисъл Ричард Бендлер е направил истинска революция в психологията. Преди него повечето учени, психоаналитици и терапевти подробно изучавали, защо възникват едни или други проблеми, обаче годините на анализ донесли много скромни резултати. Е, какво да говорим! На повечето хора не е нужна помощта на психолог за да разбере причината за своите проблеми. Например, вие се страхувате да летите със самолет. И в този случай навярно прекрасно знаете защо: защото в новините постоянно показват сюжети на авиокатастрофи, защото интернет е пълен със статии за тероризъм, и на края, просто защото във въздуха ви става лошо. Обаче, даже ако самият Зигмунд Фрейд седне до вас в самолета и през целия път провежда дълбок анализ на вашите детски травми и подсъзнателни страхове, полета от това едва ли ще ви се струва по-приятен и безопасен.
 
Точно така разведената жена може прекрасно да разбира, защо се е разпаднал бракът й, но по-леко от това няма да й стане.
 

Излиза, че често не са толкова важни причините за нашите проблеми, и въпросът "защо" не е единственият важен, помагащ за разрешаването на трудна ситуация. НЛПьорите започнали да задават принципално нови въпроси. 

Например, въпроса "как?" Все пак е логично да предположим, че ако човек сам може да се заплете в някаква сложна и неприятна ситуация, значи, да измъкне от нея той също може сам. Повече от това, на всеки човек поне веднъж в живота се е случвало, че изведнъж, сякаш от никъде е успявал да постигне добри резултати лесно и бързо. Когато проблемите сякаш се решават сами, а животът изведнъж приподнася приятна изненада. Впрочем, в такива минути човек обикновено не се замисля за това, по какъв начин е постигнал успех. Повече от това, човек не осъзнава, че е придобил способността да управлява живота си, и не запомня своята победоносна стратегия, която би могла да му послужи в много други ситуации в бъдеще. 

Същото става и с неприятностите. Когато се събират много наведнъж, на човек му е по-лесно да мисли "защо това се случва точно с мен?", а не "как попаднах в тази ситуация и как мога да я разреша?"

Да се върнем към човека, който се бои да лети със самолет. Въпросът "защо се боя да летя?" няма да му помогне да се отърве от страха, в същото време въпроси като "как  усещам страха в тялото си? Как мога да се отърва от него, да създам в себе си усещане за спокойствие и сигурност?" ще са много по-конструктивни и полезни. 

 Точно тези въпроси майсторите по НЛП си задават постоянно и това им помага да намерят просто и бързо решения за най-различни проблеми. Например, за да се отърват от фобиите, могат да се изучат хора, които са успяли да се отърват от тях самостоятелно. За да помогне на човек да намери в себе си талант и да го развие, НЛП-майстора се запознава с хора, у които вече е бил развит подобен талант и взима от тях стратегията за успех. 

Така се зародила и оформила новата насока в психологията - нейролингвистичното програмиране. И днес това е най-бързият начин да се отървете от проблемите или да постигнете желания резултат. Съдете сами, с помощта на НЛП методики можете да се отървете от страх или недостатък за 30-60 минути. Не е ли това чудо?

И така, да изброим, на какво е способно НЛП и какви резултати могат да се постигнат с помощта на тази наука.

1. НЛП позволява на човек напълно да управлява себе си: своето тяло, своето физическо състояние и здравето, своите мисли, чувства, емоции, страхове, предразсъдъци. Хората, които казват, че на сърцето не можех да заповядаш, просто никога не са се сблъсквали с НЛП техниките, които в буквален смисъл позволяват да влюбиш в себе си когото и да е или, обратното, да го накараш да те разобича. Човек е способен да регулира теглото си, температурата на тялото, сърцебиенето, налягането, общото самочувствие. Ние сме способни да предизвикаме в себе си усещане за радост по всяко време и лесно да се отървете от всякакви негативни мисли и преживявания. Друг е въпросът, че повечето хора не използват своите способности и даже не подозират за тях. 

2. НЛП позволява да управлявате другите хора. Например, да разположите към себе си когото и да е, да се договорите даже с най-несговорчивия човек, да получите именно този отговор, който ви е нужен, успешно да проведете преговори с каквато и да е сложност, да влюбите в себе си всеки, да предизвикате симпатията на шефа - абсолютно реални и достъпни цели. 

3. НЛП дава нов поглед на проблемите, позволявайки не само да ги разрешите по най-бързия и лесен начин, но и да извлечете максимална изгода. 

4. НЛП способства бързото постигане на всякакви цели. Дали искате да забогатеете, да придобиете недвижим имот в чужбина, да се омъжите или да отслабнете. Всяка цел става по-близка и достъпна, ако се прилагат НЛП-методите. 

Нейролингвистичното програмиране е добро на първо място с това, че то включва много прости и достъпни методики. Тук има минимум теория и  максимум практика. Повечето техники са  успешно прилагани от първия път, без предварителна подготовка или тренировка. Просто започнете да прилагате описаните методи на практика и всичко ще бъде наред. Няма да ви потрябват някакви особени навии, таланти или психологично образование, за да овладеете тези техники и успешно да ги прилагате в живота си. Днес НЛП използват даже учениците, за да усвоят по-добре информацията, да развиват паметта, талантите и своя потенциал.

Разбира се, около НЛП днес се разгарят много спорове. Както и всяка друга чудотворна методика, нейролингвистичното програмиране е заобиколено с ареола от митове и измислици. 
Някои хора плаши само думата "програмиране": на тях им се струва, че това е страшно и противоестествено, обаче всеки от нас, искаме това или не, е програмиран през целия си живот от самото раждане, а ние даже не го забелязваме. Например, когато разочарована от мъжете жена твърди на дъщеря си: "Всички мъже са нещастници, дъще! Запомни, на мъжете не може да се вярва", това е истинска програма, при това негативна, която ще се запише в подсъзнанието на момичето и която
 най-вероятно още дълго ще й пречи да построи щастливи, хармонични и доверителни отношения със силния пол. 

А когато учителят кава на ученика: «Ти си бездарен! За нищо не ставаш» - това е още една мощна програма, която ще му пречи да се развива, реализира и да постига успех. А колко така наричани «народни мъдрости» отдавна са станали част от нашето подсъзнание, програма, според която ние неосъзнано живеем, без даже да разбираме, добре ли е това за нас или лошо? «Бие ме – значи ме обича», «С честен труд големи пари не се печелят»...

И така, както виждате, у всеки човек почти от раждането в подсъзнанието са заложени много разнообразни програми, според които той живее. Като правило, автоматично, без да се замисля за това, защо в живота всичко върви не така, както човек би искал.

Например момчето, на което в детството родителите му внушили, че «пари имат само бандитите», а честните хора със собствен труд големи пари не могат да спечелят, растейки ще избере един от двата пътя: или ще реши да стане «богат бандит», или «честен  бедняк», към такъв малък избор ще го подтикне подсъзнателната програма. Но ако момчето се научи да управлява своя разум и подсъзнанието си, то лесно ще може да се препрограмира и да създаде по-продуктивна установка, например: «Аз лесно печеля големи пари с честен труд» или даже «Към честните хора парите текат като река». И, повярвайте, с такава програма той ще постигне успех и богатство много по-бързо и без каквито и да е морални компромиси.

Така че програмирането е полезно и безопасно. Умението да програмираш себе си – това е гаранция за това, че ще изживееш живота си, постигайки целите си, а не тези на рекламите, родителите или приятелите.

Още една разпространа заблуда за НЛП е в това, че е метод за манипулиране. Разбира се, в нейролингвистичното програмиране има техники, позволяващи да управлявате другите хора, обаче НЛП – това е средство. Много ефективно, мощно, бързо, но само средство. А вече за какви цели ще използвате това средство, решавате вие. Разбира се, има хора, които експлоатират методите на НЛП за не много благородни цели, но знанието на тези методики ще ви обезопаси и ще ви позволи да се защитите от манипулаторите.

Тази книга е най-простото и достъпно на днешен ден пособие по НЛП, по свой начин – азбука. Тя ще ви позволи да се запознаете с неговите асове и да разберете до колко ви е интересно.... 






Очаквайте скоро цялата книга
http://nlp-doping.webnode.com






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 943138
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963