Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2019 18:42 - Плюс едно за финансовата грамотност
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2019 18:15


Финансовата безграмотност е много опасно нещо, понеже днес всеки е принуден да бъде инвеститор. На едни е необходимо грамотно да управляват пенсионните спестявания, други - да получават пасивен приход от спестявания, за трети - да извличат печалба от наличния капитал. Освен това, има всевъзможни кредитни и застрахователни продукти, които използват от практически всички. За да се научиш да вземаш осъзнати инвестиционни решения и правилно да се разпореждаш с парите, трябва да притежаваш комплекс от финансови знания.

 

Какво стои зад финансовата грамотност?

Нивото на познания и навици, достатъчно за адекватното оценяване на създалата се икономична ситуация и вземане на решения е прието да се нарича финансова грамотност.Знание на ключови понятия и умението правилно да се прилагат практично в  живота помага на човек разумно да управлява паричните си средства: да планира бюджета, да води сметка за приходите и разходите, да се ориентира в съществуващите на пазара финансови продукти и правилно да използва заемите, събирателните и застрахователните инструменти. Има ясна взаимовръзка между общото ниво на финансова грамотност на населението и икономичното развитие на държавата. Ниското ниво на знания оказва негативно влияние върху потребителите на финансови услуги, както и на живота на цялото общество. Увеличаването на финансовата грамотност позволява да се понижат рисковете от задължеността на гражданите по потребителски заеми, съкръщава случаите на мошеничество от страна на недобросъвестните участници на пазара. Точно за това разработването на програми, насочени към повишаването на финансовата грамотност трябва да е едно от важните насоки на социалната политика на държавата. 

 

Нивото на финансова грамотност в развитите държави 

Не толкова отдавна Анамария Лусарди (Дармутски колеж),  Оливия Митчел (Университет Пенсилвания) и техните колеги направили любопитно запитване, насочено към изявяване на нивото на финансова грамотност на населението от 14 водещи световни държави. На участниците се предложило да отговорят на няколко въпроса, избирайки един от предложените варианти. Изследването се базирало върху идеята за това, че всеки средностатистически гражданин е задължен да разбира 3 основни понятия, свързани с финансовите продукти и пазари.


По време на запитването се диагностирало:

- Умението да се правят изчисления, свързани с лихвени проценти (в това число "сложни проценти"),

- Разбирането на термина "инфлация" и последствията за населението и икономиката,

- Представата за рисковете, причините им, последствията и диверсификацията.


Получените резултати шокирали не само изследващите, но и водещите икономисти на държавите, жителите на които участвали в тестовете. Оказало се, че верните варианти за отговор знаело малцинството от респондентите. 


Изяснило се, че най-лошо е положението с финансовата грамотност при:

- гражданите с ниско ниво доходи - понеже повечето от тях имат само средно образование

- жените - те не са сигурни в знанията си, и, като цяло отговарят на въпросите по-лошо от мъжете,

- възрастните хора - с възрастта се увеличава пропастта между ниското ниво знания и убеденост в компетенцията си.


Изхождайки от резултатите от тези изследвания, проповедниците на финансова грамотност определиха целевата си аудитория - това са възрастни жени. В САЩ, например, те средно живеят с 9 г по-продължително от мъжете си. За това, станали вдови, те често са принудени да взимат важни финансови решения, нямайки за това достатъчна подготовка. Много лошо стоят нещата и с разбирането на важната финансова концепция "сложен процент". 

 

Само 21 % от американците осъзнават, че цената на облигациите е обратнопропорционална на доходността й, и само 36% от гражданите на САЩ си дават сметка за това, че ако внасят на кредитната си карта минимални плащания, равни на ежемесечните начислени лихви, дългът им никога няма да бъде погасен. 

 

Много британци, притежаващи ипотека, не подозират на каква цена я плащат. Финансово безграмотните немци се налага да плащат с 50% повече различни комиссионни по кредитните карти. 

Почти 2/3 от заемателите не разбират, на какви условия вземат кредит, и само единици са способни да сравнят финансовите продукти и да избират по-изгоден за себе си вариант. Освен това хората не могат адекватно да оценят размера на плащанията по кредитта, ако той е представен под вид на поток плащания. Точно за това милиони хора по цял свят ежедневно вземат внимателно обмислени и всестранно обосновани.... разорителни за себе си финансови решения. 

 

Защо трябва да се инвестира във финансови знания? 

Отговорът е прост и очевиден: ако не направите това, вие ще изгубите много повече от сумата, изхарчена за курсове по финансова грамотност. Финансови знания са необходими за всеки човек: притежавайки ги, вие ще можете: 

  • грамотно да разположите пенсионните си спестявания,
  • да взимате действително изгодни кредити,
  • да управлявате личните спестявания
  • да планирате семейния бюджет
  • да вземате инвестиционни решения, ориентирайки се от собствените си предпочитания, а не от мнението на приятели или познати, които често се оказват погрешни.

 

Притежаването на икономични знания може да се измери в пари.

Обучението по финансова грамотност е способно да увеличи благосъстоянието на необразованите хора с 82%, а завършилите висши учебни заведения - с 56%. Замислете се над тази цифра: поради безграмотни решения ще можете да изгубите от 36 до 45% от средствата си. 

За съжаление преподаването на основи по икономика в средните училища не е панацея. Придобиването на финансова грамотност ще бъде печелившо за тези, които постоянно получават нови финансови сведения, отдавайки за обучение не повече от третина от състоянието си. 

Изглежда, че хората, разбрали, че финансовата грамотност ще им помогне да увеличат приходите си, трябва да се строят на огромни опашки за да се запишат на съответните курсове. Но това не се случва, понеже повечето хора не са в състояние адекватно да оценят нивото на собствените си знания. Така, например, 70% от възрастните американци се смятат за финансово грамотни, въпреки че повече от 2/3 от тях не са дали правилни отговори на въпроси за 14-16 годишни деца. 

 

Как стоят нещата с финансовата грамотност в България?  

Съдейки по това, как нашите съграждани се справят с текущите финансови проблеми - лошо. Ако оценим решенията, взети от повечето българи по време на икономичните кризи - просто отвратително. 

Практически неистовата финансова безграмотност на населението е трудно да се припише само на социалистичното минало. От момента на падането на този режим минаха повече от 20 години, в условията на пазарната икономика пораснаха 2 поколения, но умения правилно да се разпореждат с парите притежава само малка част от населението. 

Друг очевиден фактор е държавата. 

Вместо да стимулира гражданите да овладеят азовете на финансова грамотност, тя активно се намества в икономиката, потакава невежеството и безотговорността на гражданите, застрахова ги от вземане на неверни финансови решения. Състоянието на българския финансов пазар излиза криво и недоносено. При очевидното разнообразие от финансови инструменти той работи в условията на несъвършена правна база, повишен контрол на чиновниците и постоянна промяна на правилата на играта. Компаниите свикват да изкарват голям марж, паразитирайки върху финансовата безграмотност на населението. То, от своя страна, допуска много инвестиционни грешки и после изисква от държавата да оправи последствията от непохватните финансови решения. Между другото, само една трета от българите са сигурни, че държавата е задължена да възмести на гражданите всякакви финансови загуби. 

Разбирането за отговорността, избора на собствен път, притежаването на финансова грамотност е залог за финансово благополучие. 

 

 https://blagopoluchieto.blogspot.com/

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946344
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963