Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2019 17:17 - Декември.... бъди внимателен!
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 273 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ето че започна декември - месецът на празниците!

 

Реших да напиша тази статия за да изкараш този месец по-осъзнато и финансово грамотно. 

Както показва практиката, през декември хората харчат най-много пари!

Все едно имат убеждението: "Трябва да изхарча всичко до Нова година!"

 

 

  

 

 

 А защо хората харчат толкова много пари през декември?

 

Трябва да купят подаръци за Нова година/ Коледа... на мъжа/ жената, децата, близките, родителите, роднините.

И, разбира се, на себе си! Нали цяла година си си отказвал.

 

Колко удивително излиза: хората харчат парите, които така и не им стигат, просто за да изглеждат добре в очите на другите хора! А за себе си забравят. На себе си правят подарък на най-последно място.

 Ако искаш парите да те обичат, обичай, моля те, самия себе си!!!

Парите си отиват от тези, които не обичат самите себе си.

Да, нас така са ни учили в детството: "първо помогни на другите, а после на себе си!".Цяло детство сме изкарали в лъжа. И тази лъжа сега те прави беден. Аз също живях с тази лъжа до 19 години. Благодаря на Вселената, че тя ми изпрати хора и ситуации, които ми показаха всичко, както е в действителност. Лъжливите убеждения създават лъжлив живот.

 Жените харчат за козметика! Нали трябва красиво да изгледат в новогодишната нощ. А хитрите магазини нарочно правят отстъпки и разпродажби, за да харчат хората всичките си пари.

А какво ще си облека в новогодишната нощ? Трябва още и дрехи да купя!

Ето още един болезнен въпрос, който се върти в главата на хората през целия декември: "Къде ще изкарам Нова година?" Нали "вкъщи не е готино". 100% това убеждение е започнало още в училище, когато другите деца се хвалиха, къде и как са изкарали ваканцията и нова година, а ти седеше и тъжно си мислеше: "А аз бях вкъщи". Не знам за теб, но аз много се притеснявах да разказвам, че лятото прекарвах в детски лагер, докато съучениците ходеха на море в чужбина. "Аз Нова година изкарах на Алпите", казваха някои. А аз седях и мислех: "Аз пък вкъщи с родителите... Ядохме картофена салата и гледахме телевизия, слушахме поздравленията на президента, а после ходихме в центъра на разходка и да гледаме фойерверките". И ето тази тъга от година на година много дълбоко се укорени в подсъзнанието, и сега чак ме е страх да си помисля за това, че ще изкарам Нова година вкъщи.

Но колкото повече пътувах някъде и изкарвах новата година извън вкъщи, толкова повече разбирах: "Това звучи готино и модерно, а всъщност далеч не е толкова готино". Болезнено е да осъзнаваш, че си изхарчил толкова пари напразно. И за да се убедят, че това е било готино, хората се прибират вкъщи и се хвалят на всички къде са били.

 

Хм.... интересно, как някои хора (особено бедните) харчат много пари само за "кичозност": купуват това, което не им трябва за да покажат нещо на някого и да докажат. Само че проблема е в това, че по този начин те сами на себе си никога нищо няма да докажат.

Самооценката и увереността в себе си не расте от наличието на материални блага (Въпреки че бедните дълбоко вярват, че расте).

Ето още едно супер убеждение, което кара хората да харчат много пари за почивки: "Ето аз цяла година работих, заслужих си почивка". И хората взимат всички спестявания (ако имат) или даже взимат кредит и отиват на почивка! Каква финансова неграмотност!!! Казват, че са си направили подарък, за да може после всеки месец от следващата година да плащат за този подарък. А после се питат: "Защо постоянно мисля за дългове?" Защото си направи прекалено много "подаръци".

През декември хората си купуват всичко това, което са си отказвали цяла година. А може би ти обмисляш покупката на нов iphone 6s, ipad, macbook?

 Приятели, призовавам Ви, ценете парите си!!! Вие ги изкарвате благодарение на труда си!

 

 

 

 Мислете, когато купувате нещо!

 

Нас никога не са ни учили да ценим и пазим парите. Обществото ни учи само да харчим пари. Разбира се, сега парите постоянно не стигат. Ти мислиш, че ако изкарваш повече, биха ти стигали? Истината е в това, че още повече няма да стигат, защото първо трябва да се научиш да се разпореждаш с парите!

 

Иначе недостигът, натискът на дълговете, разочарованието, страхът ще са твои вечни спътници в живота.

А случвало ли ти се е, да си купувал за последните пари това, за което си мечтал, но вместо радост се е появявал страхът: "А от къде ще взема пари за да платя утре-други ден дълговете?"

Всички тези негативни чувства излизат от неправилно разпореждане с парите. Парите са мощна енергия. И ако ти не можеш да управляваш тази енергия, ти ще се "разбиеш".

Аз винаги съм била приятелка с цифрите!  Един от важните сметки, които си правих е да пресметна възвращаемостта от инвестициите.

 Ако купя нещо за 2000 лв, колко пари ще получа обратно?

Ако 0, може би си струва да помисля още веднъж?

Не казвам, че трябва изобщо да престанеш да харчиш, казвам, че трябва осъзнато да се харчи.

 Когато си купувах годишно обучение, то ми струваше 20 000 долара, (12хил от които за транспорт - пътни разходи) аз пресметнах колко мога да получа обратно и какви са рисковете, че няма да си върна парите.

По мои сметки инвестициите в образование биха се върнали минимум 2 пъти за половин година и 10 пъти за 3 години.

 А ето как излезе в действителност: 8 хил се превърнаха в увеличение на моя ежемесечен приход с 5 пъти.

$8000 -> $21000 за половин година (Възвращаемост от инвестиците: 265%)

Транспорт (пътни разходи) $12000 -> ~$60000 за година (възвръщаемост от инвестиците: около 500%)

 

Бедните харчат пари. Богатите влагат пари. 

 

А какво ще правиш ти през декември? 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 947037
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963