Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2020 17:19 - Серия Нов живот №3 Умно поставяне на цели
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 270 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

В миналата статия говорихме за поставянето на цели и днес  обещах да ви дам техники на тази тема.

Преди това искам да отбележа един интересен аспект. Надявам се, че четете серията не за забавление, а все пак с желание по някакъв начин да  промените живота си и да привнесете в него нещо такова, което може да ви изведе на някакво ново ниво на развитие. За да ви се отворят нови хоризонти. Опитайте да извадите от това, което пиша някакви полезни зърна и да ги сложите на почвата на днешните ви проблеми и вижте какво ще излезе. Много ви моля, всеки урок възприемете не като поредната доза информация, която влиза в главата ви, а възприемете урока като «Има ли нещо, което мога да приложа още сега». Ето вие сега седите и четете статията – пробвайте да запишете това, което смятате, че можете да приложите още днес. Пробвайте действително. Точно така се променя живота на хората.

Днес искам да поговорим за техниките за поставяне на цели за напреднали.

В миналата статия говорих за това, че хората, за съжаление, не искат да си поставят цели.

Когато човек върви из живота възникват два вида мотивация – «морков от пред» - към който човек се стреми, и «морков отзад» - от който човек бяга. Човек или се стреми към или бяга от.

Та ето, поставянето на цели е «морков отпред». Този морков е целта. Работата е там, че хората не обичат да си поставят цели, а обичат да решават проблеми. Този «морков отзад» е проблем.

80% от хората, даже повече,  много добре са научени да решават проблеми, но много лошо си поставят цели.

Когато питате човек «Каква е целта ти?» ще започне да мисли и да се оправдава. А когато го попитате «Какви проблеми имаш?» веднага и точно ще ги изброи.  Или когато искате съвет от някого – колко много желаещи има да ви помогнат да решат проблема ви. Хората страстно обичат да решават проблеми.

Тези способности и желанието за решаване на проблеми ще използваме по-късно.

Какво означава грамотно да си поставяте цели? Когато ви питат «Каква е целта ви» трябва да седнете, да затворите очи и да си представите във въображението какво може да стане ако направите определени действия в живота си относно едно или друго нещо. Какви промени ще се случат в живота? Какви условия ще се появят в живота? Какво ще се промени по отношение на това, което се случва сега?

Трябва да изживеете това.Трябва да видите как реално се променя живота. И след това ще стане ясно – ваша ли е тази цел или не.

Да разгледаме пример. Човек казва «Искам да купя нова кола». Да си представим какви промени ще се случат с човек, когато си купи кола. След месец той ще усети, че се е «наиграл с новата играчка», но заедно с играчката са възникнали ангажименти. Например, трябва постоянно да се плаща за поскъпващия бензин, застраховка, да се притеснява някой да не одраска колата, да не я повреди, нещо да не падне върху нея и т.н., трябва да се помисли, къде ще стои колата, трябва да се помисли за комплект зимни гуми, и т.н.

Когато човек осъзнае обилието на ангажименти, които съпътстват покупката на нова играчка, той разбира, че вероятно това не му е нужно. Такава грешка се случва с много хора. Когато човек иска нова играчка, но не разбира колко хемороиди тази играчка ще донесе със себе си.

Но ако вие, разглеждайки всички тези странични ефекти, които вървят с новата покупка, новото действие, все пак взимате решение, че «Да, това е моята цел, аз съм готов,всичко това ме устройва» и какво започвате да правите?

След това включвате в себе си «решителят на проблеми», вие се премествате в целта и се питате «Какви проблеми реших преди да постигна целите си?» и започвате да пишете: «Купих зимни гуми, реших въпроса със  паркирането, застраховката, сервиза, взех си книжка...» отзад напред, и стигаме до момента «тук и сега». Ако всичко ви устройва, това е готовия път към целта. Ние виждаме целта, знаем всички странични ефекти, които носи целта със себе си, знаем всички действия, чрез които ще се справим със страничните ефекти – това е, имаме план за действие. Използваме «моркова отпред», това е нашата цел, обмислили сме всичко. А също сме използвали способността си да решаваме проблеми – описахме всички проблеми, които трябва да разрешим.

Ето ви готов алгоритъм за поставяне на цели и описване на план за действия.

Това може да се използва за всичко.

Отделно искам да ви кажа две думи за техниката за напреднали за постигане на цели. Когато имаме определена цел, която изисква постоянни действия, например да отслабнете, да си подобрите отношенията, да изкарате пари, то трябва да разберете, какви условия трябва да строите в живота си и всеки ден да ги съблюдавате, за да постигнете целта си автоматично. Какви условия трябва да изпълните в живота си, какви действия трябва да извършвате редовно, всекидневно, след които целта ще се постигне автоматично.

Например, искате да отслабнете. Какви действия трябва да извършвате? Трябва да не ядете определени неща, трябва редовно да се движите, да правите някакви упражнения, например, ежедневно да карате 5км колело. Вие разбирате, че ако не ядете всеки ден пасти, или бял хляб, ако правите упражнения всеки ден, целта ще се постигне автоматично. След това взимате и просто го правите.

Това е за напреднали. Какви условия трябва да създадете в живота си за да се изпълни целта автоматично?

Опитайте нещо от това, което казах днес да приложите в живота си още сега, пробвайте да помечтаете  за целта си, да помислите за страничните ефекти, които тази цел ще донесе в живота ви и да направите списък с проблеми, които трябва да се решат за да стигнете до целта си. А също помислете, какви условия трябва да формирате в живота си, за да  постигнете целта си автоматично.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945464
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963