Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2019 06:00 - 9 начина да заприличаме на Марк Цукерберг
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

 

 

Марк Цукерберг – е не само най-младият милиардер на планетата. В своите 27 години, основателят и генерален директор на Фейсбук за винаги промени подхода ни към обмяната на идеи, общуването с приятели и представянето на себе си за света. Това не случайно се случи. Марк успя да направи неповторимото, защото живее неповторим живот. В тази статия ще представим на вниманието ви девет начина, с помощта на които ще имате възможност да заприличате на Марк Цукерберг.

 

 

1. Обединявайте идеите 

Най-добрите нови идеи най-често са просто комбинация от няколко стари. През октомври 2003 година, бидейки второкурсник в Харвардския Университет, Марк създаде уеб сайт с името Facemash, който показваше на потребителя две снимки на студентите от университета и предлагаше да изберат, кой от двамата е по-привлекателен. Сайтът стана хит, но имаше голям проблем: Цукерберг хакнал харвардската комютърна мрежа за да получи снимки на студентите  по този начин нарушавайки неприкосновеността на личния живот. Университетът закри Facemash. Малко по-късно Цукерберг създава сайт, призован да помогне на колегите-студенти да вземат финалния изпит по история на изкуствата. Както и Facemash, новият сайт станал успешен сред студентите. Обаче за разлика от Facemash, той позволявал на потребителите да оставят коментар към снимките. През това време Цукербер започнал да работи като програмист с група студенти, създаващи сайт за запознанства HarvardConnection.com. Всички тези три идеи били добри, обаче само обединявайги ги в едно, Цукерберг успял да създаде Фейсбук.

 

2. Започнете с нещо малко 

На 4 февруари 2004 година Цукерберг пуснал сайта TheFacebook.com, социална мрежа специално за студентите от Харвардския Университет. След месец той предоставил ресурс и за студентите на Стенфорд и Йелс. Скоро Фейсбук станал достъпен за повечето университети, а по-късно станал достояние на широката общественост. Само започвайки от малко и минавайки чрез няколко "вълни" на развитие и разширение, Фейсбук излязъл на борсата. Това станало през 2006 година, 2,5 г след като се появил първият вариант на сайта.

 

3. Ориентирайте се към клиента 

Клиентът е винаги прав. Много предприемачи създават продукт, а после питат: "Как да убедим хората, че това им трябва?". Марк Цукерберг ще ви каже, че е по-добре първо да влезете в "умовете" на клиентите и да разберете какво точно искат. А после да им го дадете. "Въпросът не е в това какво знаем за хората. А в това, какво те са готови да разкажат за себе си" - Казва Цукерберг. Докато MySpace и Friendster останаха назад, Фейсбук израстна до 800 милионен гигант защото разбра, че хората искат да общуват.

 

4. Играйте със собствени правила

Въпреки че Марк е срамежлив той може да "разтърси ситуацията". Понякога на събрание на управлението той си слага гумени джапанки. Плюсът на предприемачеството е в това, че не трябва да спазвате точно правилата за поведение. Имате шанс да създадете мнение за себе си като за новатор, който ще преуспее в новата бизнес среда през 21 век.

 

6. Мислете глобално 

През 2010 година Цукерберг започнал ежедневно да отделя по час за изучаване на Мандарински диалект. През същата година той извърши пътуване в Пекин, където посетил офисите на Байду - китайският аналог на Гугъл. В 1,5 милионния Китай Цукерберг вижда пазар с огромен потенциал. Във века на интернета националните граници се изтриват. Марк Цукерберг знае това като никой друг.

 

7. Обединявайте усилия

"Аз понякога се занимавам с програмиране. С целият екип често се заседяваме до сутринта, докато всички спят", - казва Марк. Ако не бе правил така, жертвайки часовете за драгоценен сън - нямаше да успее да постигне успех. Етиката на упорития труд е част от философията на Фейсбук. Компанията често организира "маратони", по време на които екипът работи непрекъснато по цял ден. Резултат от  такива "маратони" някога стана системата за търсене на приятели и чат във Фейсбук.

 

8. Учете се да програмирате 

Какво обединява създателите на  Google, Apple, Microsoft, и Facebook? Всики те са (били) програмисти. "Моят съвет номер едно е такъв: учете се да програмирате" - казва Марк Цукерберг. Прогамисти създават цифрови системи - а нали те както никога досега в историята не са били така важни. Цукерберг разбира, че професионалните програмисти ще бъдат търсени в близките десетилетия. Притежавайки навици, те ще могат да дадат живот на идея за милиони долари - както това прави Марк.

 

 

9. Променяйте се към по-добро 

Марк Цукерберг много сериозно се отнася към саморазвитието. "Отстраняване на желанията" - така той запълнил графата "интереси" в профила си във Фейсбук. Всяка година той си поставя "лично предизвикателство". През 2005 г, когато инвеститорите и потребителите на Фейсбук започнаха да го критикуват като генерален директор, Цукерберг не приема защитна позиция. Вместо това той ходи на уроци за генерални директори при бившия генерален директор в оставка. Бизнесът е отражение на собственика, и за това Фейсбук се развива заедно с Марк.

 

 

 https://blagopoluchieto.blogspot.com/

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946183
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963