Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09 10:00 - 33 правила за водене на финанси в наше време
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 118 Коментари: 0 Гласове:
2 Не ни учат на финанси в училище, и в университета на този въпрос отделят малко внимание само в икомическия.Много абстрактна теория, малко реални полезни съвети и стратегии. Повечето хора са финансово неграмотни.От това се възползват заинтересованите личности от върховете, банките, кредитните организации, мошениците, продавачите и много други. Днес предлагаме на вниманието ви списък от къси, просто, ясни и много действени правила за водене на финанси, които ежедневно ще ви помагат в живота. 
1. Харчете по-малко отколкото получавате Ако има ключово фундаментално правило за водене на финанси, то е: разходите ви трябва да са по-малко от приходите. Трябва да следвате това правило, иначе целият ви по-нататъшен живот е поставен под голям въпрос.
Да влизате в дългове и живеете на креди, защото "всичко ще бъде наред"? Така казват хората, които ви дават кредити и за тях действително всичко ще бъде наред.А при вас? Събрали сте дългове, без да спестите. За да сте финансово благополучен с този подход в живота ще ви помогне само чудото. Вярвате ли в чудеса?
2. Упростете своят финансов живот Колкото повече кредити, толкова е по-голям шансът да не забележите загубата на средства или да пропуснете поредния разход. Колкото повече сметки и разходи, толкова е по-сложен финансовия ви живот, толкова повече време и сили отнема. Заедно с това расте шанса да се объркате или да извършите финансова грешка. 
3. Никога не позволявайте на "бъдещият аз" да управлява ситуацията в настоящето Искате да купите това, което не можете сега, защото в бъдеще ще получавате повече и лесно ще изплатите  дълговете? По-скоро ще съжалявате за това решение още дълго, защото "бъдещият аз" може да взима толкова и даже по-малко или изобщо да изгуби работата си. 
Даже ако в бъдеще финансовата ви ситуация се подобри, ще се появят други разходи, с които няма да е толкова лесно да се справите и без грешките в миналото. 

4. Започнете пътя към правилното финансово управление
  • Стъпка 1: създайте наличен резерв в случай на чрезвичайни ситуации. Наличните все още са необходими и решават възникнали непредвидени проблеми бързо, на място, без ходене до банката, без банкови карти и проблеми с обслужването. Да пристъпваш към създаване на резерв е много лесно. Започнете да отлагате определен процент от прихода всеки месец. Например, 10% или 15%. Това напълно съответства с първото правило за водене на финанси, а след година можете да се радвате на прилична сума спестени пари, която ще ви улесни във всяка необичайна ситуация. По-натам спестените средства може да се сложат на депозит или да се стартира бизнес.
  • Стъпка 2: отъРвете се от дълговете с най-висок процент. Сортирайте дълговете според растежа на задължението, изберете този, който има най-висок процент след което започнете да погасявате този дълг по-бързо, т.е. с двоно изплащане. Правете това всеки месец докато дълга бъде погасен. След това добавете освободилата се сума ари, която сте харчили за погасяване, към плащанията за втория дълг, докато бъде погасен. И така за всички последващи задължения.
  • Стъпка 3: когато има запас за спешен случай, а дълговете за закрити, може да започнете да мислите за пенсията. Това може да бъде сметка в банката, инвестиции и други начини да съхранявате и умножавате капитала.
5. Създайте бюджет, само че го правете правилно Бюджетът е най-доброто средство за контрол и планиране на финансите, но само при условие на правилен подход.  
Как планира бюджета умния човек? Той прави това на основа статистика на разходите за предишните месеци. То ест можете да си фантазирате и да си кажете: "Така, за храна ще харча толкова, и не повече". Но после ще дойде суровата реалност и ще постави всичко по местата си. По-добре да се опирате не на предположения, а на реалната статистика на разходите. Вие водите ли статистика за разходите си? Тя ще помогне не само да планирате, но и да намирате дупките от прекомерните разходи.
6. Оптимизирайте всички ваши планирани разходи Имаме много сметки. Можете да започнете от същите тези мобилни услуги. Всички ли включени функции са ви нужни? Тук 30 лева, там 10 лева, 50 лева и още някъде. Сумарно е много прилично, и всичко това просто така давате всеки месец. Подобно генерално чистене е полезно да се прави веднъж ня няколко месеца. 
7. Изчислете реалната си печалба Изваждайте от годишната си печалба данъка и всички разходи, пряко свързани с работата, в това число обяд извън дома, работното облекло и подобни неща. След това сметнете колко часа в годината реално отделяте за работа, включително всички извънредна работа. Делете реалния приход на реалното количество работни часове. Ето толкова всъщност получавате  за час работа. 
8. Използвайте реалната печалба като единица за измеряне на всякакви покупки Сега покупките стават още по-интересни.
Цената на покупките става числител, а реалната печалба - знаемнателЕто това приложение е равно на два часа от живота ми. Струва ли си? А този телевизор струва два месеца от живота? Може би да взема онзи, по-малкият? Сега винаги ще можете да отговорите на въпроса си: "За какво харча живота си?".

9. Игнорирайте «експертите» Пълно е със статии от различни финансови "експерти". Обаче не можете да си спомните фамилията на нито един подобен специалист, към който би могла да бъде приложима фразата: "Това, което каза, действително помага". Това се отнася до всевъзможни предсказвачи и други съветници. Публикациите им могат да бъдат изплатени, насочени към интересите на трети лица, но само не на вашите.
Защо му е изобщо на този експерт публично да разкрива някаква ценна информация? Плащат му за това? Тогава компанията, за която той работи, навярно се е възползвала от съвета и за вас ще останат в най-добрия случай само трохите. СТраничен експерт никога няма да знае всичко, което се случва с читателите на публикацията му. Данните могат да бъдат грешни и често необосновани. Ако не сте способни да строите планове и прогнози на основа самостоятелен анализ и  задължително ви е необходим експерт, то вие имате проблем. Достоверно да предсказва бъдещето, неудивително, но още никой не се е научил. Ако се притеснявате за бъдещето, то единствения вариант за вас остава по-консервативното инвестиране. Останалото зависи от вас - работете над собствената устойчивост пред рискове. 

10. Поставяйте големи цели и си напомняйте за тях Какво все пак искате? За какво е цялото това движение с парите? Това е сложен въпрос, но именно той може да стане за вас най-силният мотиватор, а също ще ви подскаже правилния път в живота и ще помогне да го минете.
Искате по-рано да престанете да работите? Искате ли да започнете свой бизнес? Околосветско пътешествие? Каквото и да е, помнете за целите, дръжте ги в главата. Обиколете себе си с напомняния за главната ви цел. Те ще помогнат да вземате правилни решения в много ситуации по пътя към желаното.
11. Купете практичен автомобил Практичността е ниска стойност за обслужване  и ремонт, нисък разход за гориво, минимален  данък и вменяема стойност на застраховката. В противен случай ще придобиете смучещо пари чудовище, за което ще отива прилична част от прихода.
Показността е по-важна от парите - главната животна истина на глупака На никой не му пука за никого, за вас и вашата готина кола включително.
12. Дръжте се с колата като разумен човек  Щом става въпрос за пестене, не забравяйте за глобите и разхода за гориво в зависимост от скоростта. И ако с поредната призовка вече всичко е ясно, то разхода за гориво е по-тънък въпрос.
Когато инженерите създават практични коли, разчитат като правило, че ще бъде карано в града със скорост, допустима за град. В този режим двигателят използва по-малко гориво, а постоянните ускорения на големи обороти от сфетофар до сфетофар е път към по-често зареждане и преждевременен ремонт. Недостатъчното налягане в гумите увеличава разходите за гориво, а игнорирането на незначителните сигнали за неизправността на колата може да доведе до чупене и аварии..
13. Организирайте комуналните разходи Може би още плащате за радиото, приемника на който бе изхвърлен по време на миналия ремонт. Сметнете целесъобразността и размера на икономия при преход от средни тарифи за водата и газа и електричеството. А още купете енергоспестяващи крушки. Те реално намаляват сметките.
14. Освоете базовите навици за ремонт в дома Ние не ви предлагаме самостоятелно да редите плочките във ваната, но може да замените контакта или уплътнителя на течащия кран е много лесно. В интернет има много разбрани видеоръководства по тези теми. 
15. Научете  децата на финансова грамотност на собствен пример Както бе написано в началото на статията, на това не са ни учили. За това пък сега вие можете да станете учител, за да развиете в децата си тези навици, на практика демонстрирайки преимуществата за грамотно взаимодействие с парите. Важното е не просто да говорите, но и да им показвате тези правила в ежедневния живот.
16. Игнорирайте рекламата По важност, това правило може да се постави веднага след първия фундаментален закон за превишаване на приходите над разходите. Живеем в общество на потреблението. Запотването в това общество не се ражда в главите на хората, а се налага отвън. Рекламат създава икуствени потребности, ценности и идеали. При това се прави така грамотно, че искренно вярвае в това, че определената значка на смартфона го прави изключителен, а конкретния етикет на ризата повишава цената му с 10 пъти и това е напълно оправдано. 

Марки, имидж, стил - отдавна се основаваме на концепцията, намираща  се далеч зад пределите на действително необходимите за конфортен живот неща. Разбирайки всичко, ставащо наоколо, умният човек няма да се хвърля в крайности, т.е. няма да иска да бъде аскет. Той само ще избягва максимално външното налагане и ще купува само основвайки се на анализ на собствените потребности.
Ако се научите да не купувате ненужни ви неща, ще можете да съхраните голяма част от прихода за по-рационални разходи.

17. Намерете икономични хобита Много хобита изискват прилични парични вложения. Поговорката за това, че разходите за хобито не се смятат, е измислена от хитри хора, продаващи нещо, отнасящо се към едно или друго хоби. Въпросът е само в това, какво увеличение ще изберете за себе си: колекциониране на уникални механични часовници или съвършенстване на навиците на свирене на музикален инструмент, който вече имате. 

18. Търсете и опитайте безплатното Хората така или иначе се стремят към търсене на единомишленици. ТАака се образуват клубове според интереса. Те са с нестопанска цел, т.е. там няма да ви искат пари. По този начин можете да намерите добри приятели и да не преплащате за нищо.
Навярно в града ви има любители на риболова по всяко време на годината, непредлагащи да наемете скъпа лодка или инвентаризация. Има и отчаяни пътешественици, не туристически агенции. Благодарение на социалната мрежа да се намерят такива съобщества стана по-лесно. Пробвайте да им дадете шанс. Напълно е възможно, че това ще ви позволи да се занимавате с любимото хоби в компанията на увлечени хора като вас и няма да плащате повече. 
19. Не обръщайте внимание на това, какво мислят другите Законите на потребителското общество са не само безсмислени, но и много агресивни. Не следваш правилата? Ще станеш аутсайдер. За щастие това работи само с много ограничени хора, а сравнително разумният човек разбира, че нито колата, нито други атрибути няма да впечатлят другия така, както разума, интелекта, идеите и постъпките. 
20. Не обръщайте внимание на това, как другите харчат парите си Възниквала ли ви е мисъл за това, че онзи човек е по-добър от вас, защото има спортна кола, а вие не? Не сте задължени да харчите парите си за вещи, които се харесват на другите хора. Харчете ги за това, което се харесва на вас. 
21. Влагайте време за построяване на добри, надеждни и дълготрайни отношения Наличието на множество персонални и професионални връзки с други хора добре ще ви послужи в живота. Това е емоционална, социална, професионална, духовна и финансова поддръжка за всички ваши идеи и начинания. 
Подкрепяйки другите, вие ще намерите в тях подкрепяйки за себе си. 22. Отделете един час седмично за анализ на финансите, кариерата и живота Колкото по-често преразглеждате текущата ситуация и положение, толкова по-вероятно по-рано ще забележите разминаване с целите си. Анализирайте събитията, които са станали миналата седмица. Помислете седмица занапред.
 Всичко ли се вписва в концепцията на вашите дългосрочни цели? Кое е най-голямото ви постижение за тази седмица? Какво лошо се е случило и защо? Как да избегнете това в бъдеще? Явяват ли се дългосрочните ви цели толкова желани за вас както преди?
23. Направете мечтата свой вотростепенен бизнес Всеки от нас има занимание, на което бихме искали да посветим живота си. Проблема е в това, че не виждаме начини да монетизираме подобна дейност, и за това я оставяме само в мечтите. Опитайте да отделите за това част от свободното си време.
Просто започнете да правите това, за което сте мечтали. В процеса навярно ще измислите начин за печелене от хобито на мечтите си. Това  може да е канал в YouTube, уеб сайт или книга. Просто започнете да се занимавате с работата на мечтите си в свободното време. 
24. Използвайте правилото на 10те секунди за евтини покупки За да се преборите с импулсивните покупки помага правилото на 10те секунди
 Видяли сте нещо нескъпо и веднага искате да го купите? Дръжте тази мисъл в главата 10 секунди и честно си задайте въпроса: наистина ли ви е нужна тази вещ?
 Не скривайте от себе си негативните страни на покупката. Активно се разходете из причините защо не си струва да купувате тази вещ. Ще помогне ли тази покупка в постигането на целите ви? Съпоставима ли е ползата от тази покупка с цената й? Често тези 10 секунди са достатъчни, за да разберете, нужна ли ви е всъщност тази вещ.

25. Използвайте правилото на 30 дни за скъпите покупки За покупка на по-скъпи вещи правилото 10 секунди не е подходящо, защото става дума за покупка, целесъобразността на която за товлкова кратко време не може да бъде определена. Когато стане въпрос за сериозни разходи, трябва да се изчака минимум 30 дена. 
Явно ще забележите първият импулс, първият вътрешен призив към покупка, след което хладнокръвно изчакайте месец. За тези дни можете да изучите планираната покупка, да разберете за нея много нови неща. Това, което няма да ви покажат в рекламата. С голяма вероятност след 30 дена от острото ви желание да купите тази вещ няма да остане и следа. 

26. Създайте меню за цялата седмица Ясният режим за хранене е не само от полза за здравето и фигурата, но и пестене.
Импровизацията по въпроса "какво да взема за вечеря" довежда до повишаване на разходите за храна. За пореден път ще ви мързи да мислите и ще си поръчате пица. Или ще се решите да влезете в макдоналдс. Всичко това е вредно, в това число за финансите.
27. Ходете на пазар само със списък за покупки В App Store и Google Play има десетки списъци за покупки. За тази цел може да се приспособят вградени напомняния за всяко приложеие, където може да се състави лесен списък. Обикновеният лист също никой не е отменял.
Смисълът на списъка за покупки не е само в това, нищо да не забравиш да купиш, но и в това, да не купиш нещо излишно. Минавате по списъка, хвърляте всичко планирано в кошницата - и към касите. Цялата тази вкуснотия, особено на гладен стомах е способна да ви накара да извършите импулсивна покупка, но с по-рано планиран списък шанса да направите необмислено действие силно се понижава.

28. Купувайте продукти за по-дълго съхранениев по-евтините супермаркети Има бързоразвалящи се продукти, които купуваме почти всеки ден. Постоянно да пътуваме за тях в отделен хипермаркет с по-ниски цени не винаги е оправдано. А пък планираната мащабна покупк, която правите веднъж в месеца или още по-рядко, е полезно да се прави в такива магазини с по-ниски цени.
Даже ако разликата в стойността на всеки отделен продукт ви се струва минимална, в съвкупност голямата покупка ще ви позволи да спестиге прилична сума. Ако изобщо не практикувате планови попълнения на провизиите, то е време да започнете да го правите.
 Търговските мрежи компенсират голямо количество търговски точки и пследваща пошагова достъпност с повишени цени за стоките.
29. Намерете най-евтиният магазин наблизо за покупки на бързо развалящи се стоки Можете с години да ходите в един и същ магазин по навик, а на същото разстояние от дома ви да има друг магазин, в който цените са по-ниски.Посветете на изучаването на близките магазини една разходка. Запишете цените на продуктите, които често купувате и ги сравнете. 

30. Съкратете числото на употребяваните полуфабрикати Под полуфабрикати се подразумяват продуктите, частично или напълно готови за употребление. Практически винаги стойността на тези продукти е повишена, а вредата е трудно да се преоцени. Плащате за удобството не само с излишен лев, но и със здравето си. Научете се да готвите прости блюда вкъщи лесно, и винаги ще знаете състава.
31. Гответе предварително до края на уикенда В выходные лень что-то делать. Даже готовить. Вот тут и подкрадывается идея заказать пиццу или прогуляться до фастфуда.
32. Пестете от вредни навици Решението да преосмислите подхода си към финансите е идеалното време между другото дасе отървете от вредните навици. Спрете да се убеждавате в това, че алкохола и никотина не пречи, а газираните напитки не са толкова вредни, както казват лекарите-професионалисти. Разваляте здравето за своя сметка. Има ли по-голяма глупост от това на света? 

33. И помнете: вещите никога няма да ви направят щастливи Щастието идва отвътре.
Никакви външни атрибути няма да ви направят щастливи, ако имате конфликт със себе си и изкривено възприемане на обективния околен свят. Не се връзвайте на идеята за това, че обладаването на нещо ще ви направи по-щастливи. Парите ще повишат нивото на живто, но няма да подарят щастие. Единствената емоционална полза от парите е понижаване на стреса и повишаване на себеувереността чрез финансово благополучие, а постигането на финансово благополучие е възможно само при грамотно манипулиране с парите. 
Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 719101
Постинги: 964
Коментари: 83
Гласове: 1848