Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2021 16:19 - Тайната на големия успех на Dyson
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1141 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03.2021 12:52


 

За тези, които са на по 25-35 години - милениълите, може да им е трудно сега да се ориентират в света, защото има много възможности наоколо, и може да не знаете дали да промените сферата си на дейност или да останете там, дали трябва да оставите връзка, която не работи, и като цяло,  какво да правите - твърде много шум наоколо и твърде много хора говорят за това как да живеем зад всичкия този шум.

Трудността е, че виждаме твърде много хора, които постигат бърз успех, например в социалните мрежи, и започваме да мислим, че ако той /тя  толкова бързо се постигнали успех, а аз за Х години осъзнат живот на зряла възраст не съм постигнал/а нищо особено, тогава може би трябва да сляза от този път и да започне набързо на друго място, за да изкарам пари и да стана известен/а?

Изпитвате много съмнения, размисли, неувереност в себе си.   Вярвам, че можем да разглеждаме бизнеса и биографията на хора от коренно противоположна сфера на дейност и да научим от тях какво може да ни доведе до резулт в нашия бизнеса и живот.

Сигурно сте чували повече от веднъж за марката Dyson, това са сешоари за коса, овлажнители за въздух, сешоари за ръце, прахосмукачки... Кой е създал всичко това? Сър Джеймс Дайсън (1947). И не, това не е спонсорирана статия, дори не разполагам с нито едно устройство от Dyson, но в един момент си помислих, че постоянно чувам разни слухове за тези сешоар, овлажнител на въздуха, прахосмукачка и ми стана любопитно що за човек е сътворил всичко това. Може би ще мога да науча нещо от него.

И започнах да изучавам историята на Джеймс Dyson и чрез неговия пример искам да разбера какви уроци мога да науча от живота на създателя на най-известната прахосмукачка в света. Между другото, ако не знаете, преди тази прахосмукачка да стане бестселър, Дайсън направил 5,126 опита да създаде перфектната прахосмукачка и това му отнело 15 години.

Така че, ако все още мислите какъв житейски и най-вече професионален път да изберете, препоръчвам да се обърне внимание на дългосрочната перспектива на онова, което правите сега.

 Дайсън.   Роден е през 1947 г., сега 73-годишен и израснал в Норич, Великобритания. Той обожавал природата, селския пейзаж, дюните, крайбрежието, свободато -обикновено селско момче, обичащо свободата. 

И тук можем да направим първото заключение. Няма проблем да не  знаеш с какво ще се занимаваш.

Но как се е превърнал в изобретател? Първото изобретение на Дейсън е било морски камион.         

Другото нещо, което той изобретил и с което вдигнал много шум, била ръчна количка, използвана за строителни цели и  трикът й е, че не се забива в цимента и не ръждясва, за разлика от металните й алтернативи. През 1974 г. Дайсън я създава и тя се придвижва за сметка на голяма топка, която разпределя налягането и не позволява на тази количка да пропадне в меката почва.

Тук можем да преминем към втория урок. Не е достатъчно просто да си създател. Трябва да можеш да продаваш това, което правиш. Ако не можеш да го направиш, намери хора или обстоятелствата, които ще ти помогнат да въплътиш идеята си в живота. В първия случай Дайсън отишъл да работи при приятел, във втория случай той се обърнал към инвеститори.

Прототипът на първата прахосмукачка се появил в началото на 80-те години. Отнело му 15 години да създаде перфектната прахосмукачка, както казах. Нямало алтернативи на пазара и трикът бил, че вместо в торбичка, целият прах се събирал в резервоара й, заради много силната скорост на въздушната ретракция във вакуумната помпа се създавал специален циклон, който не позволявла на праха да се разлети из стаята.

Проблемът е, че първите 10 години, докато проектирал тази прахосмукачка постоянно е бил на ръба на банкрут. Той заложил къщата си и най-вероятно е работил само на чистата вяра, и някак си, в дългове, продължил да развива своята идея.

 Като цяло, историята е перфектно съчетана с  мотото на тази марка - рискувай и създавай иновации. Грешките са само част от процеса по пътя към успеха.

И именно този мотив на марката Dyson може да  бъде нашия следващ урок. Продължавай да вървиш. Ако нещо не върви и наистина вярвате в идеята си, просто продължавайте да работите върху нея, докато не започне да носи някакъв резултат, печалба, приход. Мисля, че е важно да подобрите уменията си и да подобрите това, което вече знаете как да направите. Ако наистина създавате нещо за други хора, решавате нечий проблем, направете нещо, което ще бъде наистина полезно за хората, което наистина ще промени качеството на живот на хората.

Но следващият урок е, че е необходимо време, за да се постигне нещо. Ако сега, например, работите една година на работа, която не ви харесва, мислите, че не правите нищо, погледнете  на това от по-дългосрочна перспектива - вие сте на едно място само една година и нямате  резултат.

Така през 1995 г. прахосмукачката навлезе в магазините, преди това  се продаваше само по каталог. Но не беше толкова лесно да навлезе в магазините.  Dyson разказа, че се е опитвал да предложи стоките си в Комета (това е голям магазин за техника) и не могъл,  не ги приели, пренебрегнали го, не отговаряли на негови обаждания. Но след разговор с тогавашния министър Лорд Хоул, който веднъж посетил негова фабрика и попитал какво не е наред и дали може да му помогне с нещо, Дайсън му разказал, как не приемат стоките в Комета, тогава Лордът му казал, че членка на директорския комитет е съпругата му и ще се опита да му помогне. На следващия ден купувачите се обадили на Дейсън и се съгласили на среща.

И след това може да помислите: "Както винаги, всичко работи чрез връзки!" и Да! Но въпреки че връзките са наистина много важен аспект във всяка професионална дейност, това не е урока,който исках да споделя с вас. Ако Dyson бе лежал на дивана в продължение на 15 години и не е могъл да измисли тази прахосмукачка 15 години, той дори не би бил посетен от този Лорд  и той не би се интересувал как би могъл да му помогне. И второ, ако стоката не би била наистина добра, тогава никой не би посетил Дайсън и фабриката, а може би дори не би имало фабрика.  Като цяло, положените усилия са фундаментални.

Продуктите на Дайсън  са били произвеждани в Уилтшър, Англия, докато в един момент не възникнали проблеми с производството, размера на склада и размера на самата фабрика.  Ръководството на компанията решило да се преместят в Малайзия и по това време, а това било преди почти 20 преди години, тогава това все още не е било популярно решение в бизнес средата - да местят производството си в Азия, Но трудността по това време била, че Dyson вече поръчвал много части и компоненти от Китай, за стоките си, и за това решението да се премести всичко именно в Малайзия бе очевидно.

И урокът от това е, че за да стигнете до следващото ниво, трябва да преминете през препятствия, не винаги всичко е перфектно. Просто трябва да се научите как да преодолявате препятствията в своя полза.

През 2018 г. Dyson спечелил съд – понеже нивото на енергия и ефективност, което е било обозначено на прахосмукачките му по онова време, било невярно и се основавало на погрешни тестове и поради факта, че това има голямо влияние върху продажбите на прахосмукачките си Dyson инвестирал толкова много време и усилия да се съди с Европейския съюз по този въпрос.

През 2021 г. също имало процес по тази тема, но факт е, че има много поучителен урок, който трябва да научим от това - ако знаете, че има пропуск в системата и че има грешка и имате преки доказателства за това, не трябва да се страхувате да се борите с тази система. А по-добре е просто да се намерят общи начини за взаимодействие, за да се подобри тази система и да се направи всичко необходимо, така че всички правила да бъдат приложени честно.

Както винаги, виждаме, че Dyson настоява по всякакви въпроси и като цяло ми се струва, че това е основното нещо, което трябва да бъде научено на първо място от него.

В един момент марката Dyson започва да произвежда перални машини. Трикът им бил, че барабаните се движели в противоположна един срещу друг посока и това било като ръчно пране и отнемало 15 минути.  

Понякога забавянето на процеса е нещо нормално. Ако смятате, че трябва да спрете - понякога е по-добре да го направите.

Има много слухове за това, че следващият мащабен проект, върху който се работи в Dyson, е електрически автомобил и  производството им изглежда вече е факт в Сингапур, където екипът на Dyson е преместил всички  HQ.

 И урока, който можем да извлеччем от тук, е, че трябва да продължим да измисляме, творим, дори ако изглежда, че сме измислили всичко, което можело да се измисли, и да се развиваме.  

Мисля, че 23-годишният Дайсън, който създал морския камион, не би могъл да си представи, че през 2021 ще работи върху собствен електрически автомобил и ето това е глобалното мислене, когато нямаш спирачки, това е, което води всички тези хора до резултатите, които постигат.

Интересен факт е, че Джеймс никога не е бил заинтересован от това да бъде директор, той не обича оперативните задачи, той мисли творчески и има различни идеи. Той просто успя да намери хората, които му помогнаха да излезе на нови пазари, да превърне стоките си в бестселър и да ги продава в САЩ, да разшири компанията си.

Какъв урок можем да научим от това. Не е нужно да се развивате вертикално, ако сте силни в нещо, можете да се развивате хоризонтално, да усилите всички умения, които имате, важно е да намерите правилните хора, които да ви помогнат да запълните празнина във вашия характер или в работните ви функции, но винаги се фокусирайте върху факта, че вече сте приложили максимум усилия.

Джеймс е единственият собственик на компанията си, харесва независимостта. Какъв урок можем да научим от тук? Управлявайте живота си и поемете отговорност за това, което правите. Да бъде собственик на такава огромна международна компания, разбира се, е огромна отговорност за хилядите хора, които работят с него, както в предприятието, така и в офисите.

През 2017 г. собственикът на компанията е основал фондация James Dyson и след това създава  "Dyson - инженерното и технологичното развитие“, където обучават ново поколение инженери. От тук можем да научим този урок, че винаги трябва да инвестираме в следващото поколение, да създадем възможност да се учат и да се развиват онези хора, които ще живеят тук след нас, с нас, така че инвестирайте в другите хора.

Опитните професионалисти обичат да споделят опит, и когато видят напредък, това дава един вид бонус в кармата им, защото за тях това също означава, че  са били в състояние да обучат следващ специалист, в състояние да предадат опита си.

И накрая, животът на Дайсън сега изглежда така – опитва се да спи по 10 часа на ден, той не отговаря на служебни обаждания и имейли вкъщи, но когато е на работа, той се отдава напълно. И тук стигаме до темата за хармония между работа-време-баланс и тук също можете да вземете пример от Dyson как да работите качествено, когато имате качествена мечта, въпреки че мисля, че когато е бил млад, той не е имал такъв плавен и хармоничен график на живот и работа, но все пак винаги съм за това, че в живота трябва да има баланс.

 

 

 [ML1]




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945493
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963