Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2020 18:52 - Нетуоркинг: може ли да се живее без контакти
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.05.2020 12:49


  Буквално преди няколко години за първи път се сблъсках с модерната сегаа думичка networking.
Естествено, веднага исках да разбера, какво е нетуоркинг. Излиза, че това е просто синоним на "полезни връзки".
Успокоявайки се, аз даже забравих за тази дума, но в последно време започнаха да я ползват толкова често, че даже понякога не на място, и за това реших да посветя на термина цяла статия.


Нетуоркинг: що за звяр си ти?
Речникът на чуждиците утвърждава, че в термина networking са шифровани два корена: net (мрежа), work (дейност, работа). В същността на тази чуждица се крият взаимоизгодни отношения с хора, които помагат да се решат различни проблеми, свързани с работа, бизнес, любов, бит и т.н. Ето, например, не сте имали предвид, че в днешно време за да приемат детето ви в детска градина, трябва да го запишете едва ли не веднага след раждането.
Не знаехте, че има такъв недостатък на предучилищните заведения. Отивате вие в близката детска градина, когато  дъщеричката или синчето ви става на 2.5 години. Директорката ви се изсмива: "В коя държава живеете, мамче?" и ви изпраща по живо по здраво.
Ако сте решили, че детето ви трябва все пак да отиде на детска градина, може да действате по три начина:


  1. Да се опитате да постигнете справедливост чрез жалби до началството, публикации в пресата и т.н. Предупреждавам веднага, че този път ще ви убие хиляди нервни клетки и може нищо да не постигнете в крайна сметка
  2. Да дадете пари на директорката. Но ако нямате излишни няколко хиляди, то подобен път може да е проблематичен.
  3. Да намерите познати, които ще й повлияят
Последният вариант, разбира се е най-малко хабящ нерви и средства, обаче подходящи познати може да нямате. 
В този случай е най-подходящото време е да си спомните за теорията на 6 ръкостискания, а точно тя се намира в азбуката на нетуоркинга. 
За първи път идеята описаха през 1960 година два талантвливи учени от САЩ: Милгрим и Треверс. Смисълът на теорията е в това, че всички хора на нашата планета са познати един с друг, ако не лично, то през други хора. Веригата, която може да ви доведе до всяка нужна връзка се състои от 6 човека. 


Колко дълго в живота ни присъства нетуоркингът? «Проблемите могат да станат възможности, когато правилните хора се събират заедно!»
Роберт Стоун. Отдавна наличието на влиятелни познати съществено облегчавало живота.
В съветски времена връзките също играли достатъчно важна роля, особено, ако се налагало да се получи нещо.

Една от нашите семейни истории за това, как по времето на тоталния дефицит, баба ми успя да намери за майка ми, модерните в това време ботуши-чорапи, защото имаше позната продавачка. 

А и днес често всичко се решава не толкова с пари, колкото с наличието на нужни връзки: качествено лечение и образование, широк избор на работа - да имате всичко това е достатъчно просто, ако зад вас стои някой влиятелен.
Ето ви нетуоркинг в действие!
Преди няколко години един изследователски център направи запитване сред населението на страната на тема: "Много ли в живота решава наличието на полезни връзки?" 
Излезе, че четвърт от запитаните са сигурни, че без връзки не може да се постигне успех, половината утвърждаваше, че еднозначно връзките улесняват живота, и само останалата четвърт бе убедена, че може лесно да се живее и без връзки.
Както виждате, нетуоркингът е действително полезно нещо в живота ни.

Нетуоркинг: 10 основни правила
Естествено, както и всяко друго явление, нетуоркингът има редица правила или условия.
Ще разберете формулата на успеха, ако се придържате към тях:
  1.  Не се страхувайте да проявявате инициатива при осъществяване на връзки. Нужните за кариерата, любовта, бита хора могат изобщо да не се появят, ако чакате, докато някой от тях направи първата стъпка. 
  2.  Не бъдете прекалено натрапчив. Чиновникът, с който сте си казали две думи на изложба, не е задължен на другия ден да реши жилищните ви проблеми. Преди за нещо да помолите човек, рябва да установите доверително отношения
  3.  Търсейки решение на някакъв проблем, свържете се не само близките връзки, но и далечните. Никога не знаете, кои от познанствата могат да ви бъдат полезни.
  4. Използвайте всякакви средства за  да придобиете нови връзки, както модерни (социални мрежи, сайтове за запознанства), така и проверени от времето (партита, конференции, културни мероприятия).
  5.  Бъдете винаги готови за ново запознанство. Ако става дума за делови отношения, винаги имайте със себе си визитки, ако за лични - поддържайте външния си вид. Кой знае, може именно в супермаркета да срещнете бъдещия си мъж/жена, а какви шансове можете да имате, ако сте рошава, негримирана, със скъсан анцунг?
  6. .Не само взимайте, но и давайте. На колкото повече хора обърнали се към вс за помощ, успеете да помогнете за решаване на проблема, толкова е по-голяма вероятността, когато ви потрябва също никой да не ви откаже.
  7. Периодично разтребвайки бумащината на бюрото си, не изхвърляйте номерата и визитките, даже ако сте убедени, че никога няма да ви потрябват. Колкото повече контакт имате, толкова е по-голяма вероятността бързо да решите проблема.
  8. Поддържайте в ред координатите на нужните ви хора. Купете визитница, водете електронна или ръкописна база от контакти.
  9. Направете своя мрежа. Познати на едни свои познати с други. Ако те се окажат познати един на друг, то това ще повдигне авторитета ви.
  10. Общувайте с хората само в положителен ключ. Ако се наложи, при запознанство, някой негласно да ви представи като "истерична кучка" или "злобен скандалист", то едва ли можете да разчитате на някаква помощ.
  11.  
Т



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946665
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963