Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2012 09:50 - Изкуството дърворезба като бизнес направление
Автор: lvm Категория: Бизнес   
Прочетен: 2444 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.10.2012 09:51


Всички сме чували за резбата по дърво. Корените на този вид занаят идват от далечното минало. По-рано, особено в селата, много хора владели този вид занаят. Но постепенно с времето числото на занаятчиите, владеещи приемите и техниката за резба по дърво, намаляла практическ до нулата. Не знам как е сега, но 15 години назад, преподавали в училищата в часовете по труд основите на този занаят. В селото, където живях, даже съществува неголям цех за производство на изделия на майстори по дърворезба:   различни дъски, хлебници, вази и т.н. Сега много рядко срещам подобни изделия. 

Като подаръчен сувенир, най-вече полезен - това е отлична придобивка. Но навиците на занаята могат да се възстановят. Знанията останаха в книгите, а опита в занаята може да се придобие достатъчно бързо. Повярвайте. Аз самия в детството започнах да се занимавам с резба по дърво, само един път наблюдавайки майстор как го прави. Без всякакви учители. Даже инструменти (резци) сам си изготвих без  електродренаж, до колкото можех.
Най-добрият материал за геометрична резба по дърво е кедъра. Той се отличава от другите породи със своята мекост и еднородност на структурата му. Достатъчно е трудно да се намери, но е възможно.
За останалите видове резба подхождат и други, разпространени породи дърво.
Какво да изготвяме - това е индивидуална работа на занаятчията. На първо място най-добре е да се копира нещо. След това - всичко зависи само от вашата фантазия. Цената на продукцията ви се установява само според нивото на майсторство. Но предвид отсъствието  на подобни изделия цената не трябва да е много ниска.

image
 
С голямо търсене подобни работи се ползват в чужбина. Ако намерите фирма посредник, която ще изкупува вашите работи, смятайте, че сте намерили златната жила.
Още един вид дейност, който може да се отвори на основата на дърворезбата е обучението по изкуство по резба върху дърво. Може да седоговрите с директора на някакво училище да организирате курс по обучение за деца.  Мисля, че много родители ще се съгласят да плащат подобно занятие за своето чедо. Възрастта на обучаемите трябва да е от 12 г нагоре. Тъй като ръката на резбаря трябва да е достатъчно силна за да реже уверено дървесината.
Може да се организира дейност с индивидуален подход към всеки обучаем. Да допуснем, обучение у дома. Вие докарвате материал, инструменти и обучавате клиента в дома му.
Стойността на обучението - по индивидуален подход. Но тази дейност трябва да се регистрира минимум от частен предприемач, с лицензия.

image     image                             image





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 947173
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963