Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2012 11:54 - Собственоръчни мебели
Автор: lvm Категория: Бизнес   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.10.2012 11:54


Както и в много други области, в последно време технологията за мебелостроене направи няколко стъпки напред и стана технологична и близка до народа. Днешните мебели представляват набор от корпуси, направени от правоъгълни детайли, в които е установена остновата, а отпред е закачена фасадата.

Предвид нашите национални традиции - когато мъжете трябва да могат да правят всичко в дома собственоръчно, а също увлечението по дизайна на собствения интериер (особено начетените китайски теоретици Фън-Шуй), аз не се сдържах и също започнах да правя мебелите си сам.
След не много голям промежутък от време аз вече имах опит, предвид който всеки, който е поне малко сръчен, е способен да си направи напълно прилични мебели.

Но трябва да се имат предвид два тънки момента:
- трябва да се направи точен чертеж на детайлите без грешки!
- мебелите лесно се събират и добре изглеждат само ако геометрията на детайлите и размерите са определени идеално. Т.е. изрязаните детайли трябва да са със специално оборудване.

След изготвянето на мебели за антрето и няколко рафта аз реших да мина към кухнята! Не исках набор от еднакви шкафове, фантазията ми беше твърде бурна. Но излезе, че да нарисуваш всичко това на хартия с молив - е много трудоемка работа плюс необходимостта да предвидиш всичко и да изключиш грешките.

Още би било добре да се види всичко това в изометрия.

Сигурно се досетихте - всичко това се прави лесно на компютър в специализирани програми за конструиране на мебели. Намерих двойка такива програми и изясних, че е възможно лесно да се усвоят, но ще мине повече време отколкото да се рисува с молив - т.е. за единичен проект  не си струва.

Сега идея - ако имате компютър, и не ви плашат думите "чертеж" и "изометрия" Вие можете да развиете свой домашен бизнес.
Изучавате програмата за проектиране на мебели (даже и пиратска версия, когато разбогатеете, ще си купите нормална).
Правите за проба няколко образеца мебели за себе си, отработвате техниката, запознавате се с тези, които могат да разкрояват дървени дъски, намирате, къде не много скъпо да се сдобиете с основа и закрепващ материал.
След което върви неголяма рекламна кампания "мебели собственоръчно" в сайтове или вестници. С клиента правите ескиза, измервате, правите комплект чертежи (след усвояване на програмата това няма да отнеме много време), и давате на клиента рекомендации, кЪде да си нареже дървени дъски, между другото от постоянния клиент изисквайте точно и бързо изпълнение, а още и с отстъпка), в допълнение давате на клиента полезни съвети за събирането и продавате комплект от необходимата основа.
Средно такава мебел ще е два-три пъти по-евтина от аналогичната в магазина, и пет пъти по-евтина от направена по поръчка. В тази разлика се крие вашата скромна печалба.

И така,  начални вложения - никакви, висока творческа самореализация и перспектива да се развиете до дизайнерско студио или мебелна фабрика. Ето такава е идеята.

image     image                             image






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 947363
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963