Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2021 11:14 - Милиардери от нулата: те са повече, отколкото ви се струва
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1253 Коментари: 0 Гласове:
3



 Защо едни предприемачи, притежаващи немалки средства, с години не могат да развият фирмата си, а други го постигат, започваки бизнес практически от нулата? Да отговорим на този въпрос ще помогнат историите на 20те най-богати хора на света, които са успяли да постигнат голям успех благодарение на деловата си хватка, настойчивостта и късмета. 

Лари Елисон: от обикновен работник до глава на Oracle
Лари израстна в семейството на чичо си и леля си, понеже 19 годишната майка се отказа от възпитанието на детето. След смъртта на приемните родители, той остави колежа и следващите 8 години вземаше всякаква работа за да се изхрани. След това Елисън се зае с разработка на програми и през 1977 г той организира компанията Oracle. Днес тя е една от най-големите корпорации на света, а личният капитал на Елисън по данни от септември 2013 е $41 млрд
.
Ли Ка-шинг: от търговия с пластмаса до инвестиционна корпорация
До 1940 г.  младият китаец не се различаваше от бедните си връстници. Когато семейството се премести в Хонконг, Ли остави училището и започна да работи в неголяма компания, търгуваща с пластмасови изделия. Кашинг се труди по 16 часа на ден и след 10 години събра малко пари и започна собствен бизнес. 
 Cheung Kong Industries отначало също се занимаваше с пластмаса, по по-късно се превърна в многопрофилна корпорация, главната насока на която стана инвестиционната дейност. Към април 2014 година личното състояние на Ли Кашинг се оценяви на $31,9 млрд.

Джек Ма: от учител по английски език до интернет-магазина
 Днешният милиардер израстна в ужасна нищета. В колежа постъпи от трети опит и много трудно взе диплома за преподавател по английски. С интернет Джек се запозна в САЩ през 1995 година, а след 4 години създаде компанията  Alibaba, станала първи китайски стартъп. Сега едноименният интернет магазин посещават 2 пъти повече потребители отколкото широкоизвестният сайт Амазон. След миналогодишния IPO капитализацията на Alibaba  се увеличи с няколко пъти, а Джек Ма, капитала на който по данни за ноемви 2014 г състави $29,7 млрд, стана един от най-успешните предприемачи на планетата.
Леонардо дел Векио: от приют за сираци до собственик на Luxottica
Леонардо се роди в обедняло семейство. Бащата на момчето почина 5 месеца преди появата му на бял свят, за това майката бе принудена да даде момчето в детски дом. Излизайки от там, пладежът се урежда на фабрика за производство на рамки за очила. Към 23 години, събрал опит, предприемчивият младеж отворил цел, който с времето прерасна в широкоизвестната компания за слънчеви очила с марката  Ray-Ban и Oakley. Състоянието на дел Векио, който е един от най-богатите хора в Италия, през февруари 2015 се оцени на $20.3 млрд

Амансио Ортега: от шивач до собственик на 3000 магазина за дрехи
Амансио започна да изкарва още от 14 годишен. Първите костюми на бъдещият fashion-магнат започнали да се шият в собствения хол: стартовият капитал на Амансио бе $25 долара. Благодарение на предприемчивостта и неоценимата помощ на съпругата през 1975 г Ортега  отворил първия магазин. След 40 години империята на милиардера включваше мрежа от известни магазини за дамско облекло Зара и други търговски точки, реализиращи бельо, детски и младежки дрехи. През юли 2014 г чистат стойност на активите на Амансио Ортега състави $ 65,6 млрд, а личното състояние - $20,2 млрд. 

Франсоа Пино: от бедно момче до собственик на luxury-индустрия
Някога съучениците се подигравали на нищетата на семейството на Франсоа: заради надсмешните той даже бе принуден да остави училище. Днес Пино владее практически цялата индустрия на раскоша във Франция: принадлежат му акциите на  Gucci и Christie’s. Но детските обиди развалиха характера на милиардера, известен с хищническа тактика за поглъщане на компании. Купувайки по време на криза за безценица дребни предприятия, Франсоа Пино успя да докара състоянието си до $15 млрд.


Харолд Симонс: от барака без водопровод и електричество до собствена корпорация
 Един от най-богатите хора на планетата се роди в семейство на баптисти и изкара детството си в жестока нужда. Път към живота на Харолд отвори стипендията от Тексаския Университет, където той успя да получи научна степен на доктор по икономика. Бизнеса си Симонс започна от покупка на аптека в Далас. За годините упорит труд той успя да я превърне в известна в САЩ мрежа от аптеки, която бе продадена за $50 млд. По-късно Харолд Симонс основал корпорацията Valhi занимаваща се с покупка и поглъщане на компании. Тази дейност позволи на милиардера да събере капитал от $10 млрд. 

Ян Коум: от ваучъри за храна до мобилното приложение  WhatsApp
Историята на имигранта от Украина доказва, че оригиналната идея, умножена на упоритост, е способна да донесе милиарди долари. Ян се озова в Калифорния на 16 години. Семейството му отначало едва свързваше двата края, хранейки се с това, което можеше да се вземе за ваучъри за храна. През 2009 година Коум съвместно с приятеля Браян Актон разработи приложение за мобилни телефони, с помощта на което можеха да се изпращат медиафайлове и съобщения. Днес WhatsApp се използва от 450 млн клиенти и това число постоянно расте. Към 2015 година капиталът на Ян Коум състави $7,7 млрд, а контролният пакет акции изкупи Фейсбук, плащайки за него $19 млрд.

Ралф Лорен: от продажба на вратовръзки до собствена марка
 Moмчето се роди в бедно семейство на емигранди от Беларус. Най-силното му детско впечатление стана раскошния гардероб в дома на приятел, запълнен с голямо количество дрехи и обувки. След училище Ралф влезе в колеж, но не го завърши, отивайки в армията. След това Лорен се уреди в магазин за мъжки аксесуари и скоро успя да разработи оригинална вратовръзка, заслужаваща всеобщо признание, благодарение на яркия и необикновен цвят. През 1967 г Ралф отворил свой магазин за вратовръзки с марката  Polo. По-късно била основана линията Ralph Lauren, донесла на собственика известност и огромни дивиденти. През септември 2013 г състоянието на Ралф Лорен състави $7.7 млрд.


Елън Маск: от програма за $500 до договори с NASA
Предприемчивият южноафрикански тийнейджър написа и продаде своята първа програма за видеоигри  Blastar още на 12 г. На 25 г той съвместно с брат си организира първата си компания, създала програми за новинарски канали. След 4 години той продаде бизнеса си за $307 млн. За тези пари Елън създаде платформата  PayPal, която по-късно бе продадена на корпорацията еВау за $1,5 млрд. Сега Маск разработва космическата програма  Space X и участва в създаването на новите електромобили в  Tesla Motors, а личното му състояние се оценява на $6,7 млрд


Кен Грифин: от игри на борсата до собствени хедж-фондове
Като син на небогати родители, от детство не му е било лесно, но за разлика от връстниците, Кен изкарваше джобните пари не с миене на чинии във фастфуд, а с игра на борсата. Грифинсе занимаваше с трейдинг от 18 години: бидейки студен в Харвардския университет, той стана един от най-добрите специалисти в областта си. Борсовата търговия се оказа до толкова успешна, че Чен успя да създаде хедж-фонда Citadel’s group. Кризата през 2008 г.  съкрати състоянието на милиардера, но и сега то се оценява на $6.5 млрд.

До Вон Чанг: от общ работник до собственик на fashion-империя
На имигранта от Кореа първоначално му беше много тежко в Америка. За да плати сметките той се труди едновременно в 3 фирми: като сервитьор, портиер и работник на бензиностанция. Към 1984 г Ченг със съпругата си събрали малко пари и отворили първия магазин за дрехи. Сега веригата Forever 21, станала световна империя, донася до $3млрд на година, а личното състояние на До Вон Ченг Forever 21 порасна до $5,2 млрд.

Елизабет Холмс: от кръвни анализи до верига медицински лаборатории
 19 годишната студентка нямаше нито състоятелни родители, нито богати спонсори, обаче практически сама успя да основе компанията  Theranos, която намали стойността на кръвните анализи. Днес в проекта заема повече от петстотин човека, а капитализацията му превишава
$9 млрд. Самата Елизабет Холмс владее около $4,5 млрд.

Шахид Хан: от мияч на чинии до собственик на Flex-N-Gate
Роден в Пакистан в небогато семейство на строители. В младостта си Шахид, за да плати за университета в Илинойс, миел чинии в местното кафене и се занимавал с друга непрестижна работа. Във  Flex-N-Gate Хан дойде още като студент, а след завършване на обучението бе назначен като технически директор на компанията. През 1980 г Шахид в изкупил и превърнал в една от най-големите корпорации в САЩ. Също така е собственик на няколко футболни клуба, влизащи в  в NFL и Премиер-лигата. По данни от септември 2014 г. състоянието на Шахид Хан превишавало $4,6 млрд.

Джон Пол Деджория: от бездомник до съучредител Paul Mitchell
Дете в неблагополучно семейство, практически не ходел на училище, на 10 години продавал картички и вестници, а по-късно станал член на една от уличните банди. От затвора спасила Джон службата в армията. След завършването й Деджорджия взел първият креди от $700 и започнал да търгува с шампоани от врата на врата. През това време живял в колата, но твърдо вярвал в успеха на бизнеса си. По-късно бъдещият милиардер основал Patron Tequila, донесла му добри пари. Сега Джон Пол Деджория инвестира в други проекти, а собственият му капитал е около $4 млрд.

Кирк Керкорян: от боксьор до кинопродуцент
Момчето израстнало в САЩ в семейство на арменски имигранти. За да помогне на родителите, влачещи жалко съществуване, Кирк престанал да ходи на училище и станал боксьор, при това даже успял да стане шампион сред непрофесионалисти. По време на  II световна война Керкорян бе пилот от ВВС на Великобритания, а след завършването й купил компания на авиопревози Trans International Airlines. По-късно той започнал да влага изкараните пари в холивудските киноиндустрии Columbia Pictures, MGM, 20th Century Fox и в строителството на хотели в Лас Вегас.Инвестициите за развлечения се оказали доходоносни: към 2014 г активите на Кирк Керкорян се оценявали на $3,9 млрд

Ингвар Кампрад: от ферма до IKEA
Бидейки дете, Ингвар открил в себе си задатъци на отличен търговец. На 7 години момчето успешно продавало кибрит, след това моливи, след това минало на новогодишни украшения и картички. Компанията Икеа, която търгувала с мебели, Кампрад огранизирал на 17 годишна възраст.Бизнесът растял с приказни темпове и днес Идеа има повече от 300 магазина в 46 държави по света. Капитализацията на корпорацията съставя повече от  $36 млрд, а состоянието на Ингвар Кампрад превишава $3,9 млрд.

Опра Уинфри: от бедно негърско момиче до суперизвестна водеща на телешоу
 Първите 6 години от живота Опра била възпитавана от Баба си, която била до толкова бедна, че обличала момичето в рокли, шити от човали за картофи. По-късно момичето взе при себе си майката, която изобщо не се занимаваше с възпитаването й. От лоша компания Опра спаси разсъдителността и късмета: на 17 години спя да спечели конкурс за красота и се оказа в местната радиостанция в качество на водеща на новини. Огромната работоспособност, искреност и талант позволиха на Уинфри да завоюва симпатията на слушателите , а по-късно и зрителите на местни телеканали.С времето тя получи работа в ток шоуто АМ, което по-късно бе преименувано на "Шоуто на Опра Уинфри". Днес чернокожата телеводеща е наричана "Кралицата на медията", в личното й състояние се оценява на $3 млрд

Хоуард Шулц: от футболист до собственик на веригата кофенета Starbucks
 Веднъж милиардерът призна, че в детството си твърдо решил да преодолее преградата, отделяща го от раскошния и богат живот. В Северния Мичигански Университет Хоуард успя да влезе само благодарение на това, че добре играеше футбол След завършването му, младежът минал в неголямата компания  Starbucks, където успял бързо да се издигне по кариерната стълбица. Към 1987 година под негово ръководство компанията създала световната верига от 16 хил кафенета. Към 2014 година личният капитал на Хоуард Шулц съставил около $2,1 млрд.

Кени Трут: продал застраховката си за да плати за образованието си
 Бъдещият милиардер израстна в семейство на бармен. За да плати обучението си в университета в Илинойс, момчето трябваше да продаде собствената си застраховка. Жертвата се оказа полезна: Кени успешно завърши курса. През 1988 г той основал компанията си Excel Communications и след няколко години сключил изгоден договор с  Teleglobe за $3,5 млрд. През 2013 г. капиталът на Кени Трута съставяше $1,8 млрд.
Подобни истории "От нулата до милиона" има прекалено много, и както виждате достатъчномного има и такива като "От нулата до милиарда". Вдъхновяващи реални истории на хора, които живеят сега в нашия свят. Това не е фантастига, това са реални хора, реални пари! Осъзнаването, че всичко това е близко, възможно ще ви направи по-активен, целеустремен и успешен човек!




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946860
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963