Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2020 15:15 - Серия Нов живот №2 Най-главният признак за успешност
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 274 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2020 17:23



Днес ще поговорим за поставянето на цели.

Както вече знаете от миналата статия, успешният човек ясно знае какво иска, има цели и планове за постигането им и прекарва цялото си време в реализирането на тези планове.

Според мен успехът е удовлетворение от правилния процес на постигането на целта. Т.е. поставяте си правилна цел, организирате работата за постигането на целта, правите всичко, постигате целта и получавате кеф. Това е успех.

Успешността на човек се определя именно от способността да си поставя цели  и да изпълнява плановете за тяхното постигане.

За съжаление 95% от хората на въпроса «Каква е главната ти цел?», «Имаш ли план в живота?» нищо не могат да кажат. Хората се затрудняват и в най-добрия случай казват «Е, аз искам да живея добре, да бъда здрав, децата ми да живеят добре».

Но всъщност 95%  от хората просто плуват по течението. И щом плуват по течението получават остатъците от масата на тези 5% от хората, които реално знаят какво искат, поставят си цели, постигат ги и получават всички бонуси от живота.

Защо така се случва? Човешката съдба определя рутината. 

Ето го човекът, «Азът» му, зоната му на комфорт, и действията, които прави ежедневно - те са фокусирани, насочени в различни посоки, той не знае с какво да се заеме, днес го влече надясно, утре наляво. И като цяло няма резултат от дейността му. Но когато на хоризонта се появява цел всички негови рутинни всекидневни действия като под въздействие на магнитно поле се построяват в една посока и той започва движение към тази цел. Неговият живот придобива смисъл, действията му, всекидневните действия, придобиват смисъл. Той разбива постигането на целта на етапи и в крайна сметка ако е сигурен, че целта му е постижима – постига целта.

Ето така работи всичко това.

Какво да правиш за да се приближиш към статуса на успешния човек?

На първо място трябва да вземеш решение, че трябва да се занимаваш със себе си, трябва да промениш живота си. Защото всички ние сме свикнали да отлагаме работата върху себе си за после, работата върху целите си – за друг път – когато заплатата ще е по-висока, когато здравето ще е по-добро, когато порастнат децата. А всъщност най-доброто време да определиш целите си е сега.

Ако искаш да започнеш движение към успешността - Вземи решение още сега. Кажете си «Аз искам да бъда успешен човек. Започвам движение още сега».

Вземането на решение е основа.

Второ. Ти си измисляш цели.

Трето. Записваш целите си.

Защо трябва да записваш целите си? Записаната цел има някаква материална форма – при това са записани мислите ти. Когато го снимаш с погледа си, това се запечатва в мозъка и разбираш, осъзнаваш, че трябва да я реализираш. След това разработваш стъпки, план, как да действаш за да постигнеш целта.

Успешният човек винаги търси възможности – какво още може да се направи, какви цели още може да реализира и се придвижва към тях. Неудачникът не търси възможности, неудачникът търси оправдания за това нищо да не прави. 

 

 

 

В тази статия разгледахме как постъпва успешният човек и как постъпва неудачника. Разбираме, че цели трябва да се поставят. Но тук има един проблем. Незнайно защо нашият човек се отказва да си поставя цели.

В следващата статия ще ви разкажа за резултативния живот, защо хората се страхуват и не обичат да си поставят цели и няколко техники, с помощта на които може лесно да направите списък с цели.

 

До скоро! 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 947780
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963