Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2020 00:06 - Заплата = бедност, активи = богатство
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
0



  Получавайки пари за труда си, вие ставате роб на работата си и не можете да станете богат. Вместо заплата трябва да градите активи, които ще донасят приход без ваше участие. Откъде имат пари олигарсите? На тях им дават заплата няколко милиона долара всеки месец? Смешен въпрос, нали?

Ясно е, че олигарсите имат пари от активи, които им донасят пасивен приход, а не от счетоводителя, който им дава заплата от $2 млн всеки месец. Но този факт става очевиден само тогава, когато си представяме как олигархът в счетоводния отдел получава куфарче с пари, и когато осъзнаваме абсурдността на тази картина. 
Темата на тази статия е да разкажа на читателите за това, че заплатата е верен път към бедността, а активът - път към богатството и финансовата независимост. Целта на тази статия е читателите със заплати да разберат цялата горчивина на настоящето и бъдещето, което ги чака. 
Въведение и термини Ще ни потрябва ясното разбиране на няколко изглежда очевидини термин за да ме разбирате правилно. И така...
  • заплата — компенсация за труда на работника 
  • приходи — парите, получени в резултат от някаква дейност 
  • актив — обект, който донася приход 
Следователно, работата и актива дават приходи, но между тези източници на приход има съществена разлика. 
Заплата Работейки и имайки приход от заплатата вие продавате труда си; това следва от определението. Всички, които работят в някаква организация и ежемесечно получават заплата, продават труда си. Ключовата дума в тези изречения е именно трудът. Т.е. вие вършите някаква работа, използвайки работния ресурс на тялото си. 
Било то разтоварване на хляб, строителна работа, брокерска дейност във фирма - вие продавате работата си. Изхождайки от това, че работата е ограничена с ресурсите на вашето тяло, става очевидно, че сте зависими от работоспособността. С други думи, ако изведнъж няма да можете (или няма да искате) да използвате ресурса на тялото си за изпълняване на работата, то приходите от тази работа ще бъдат прекъснати (сега нямам предвид болничните плащания).
 Следователно, при заплатата, вашите приходи зависят от трудоспособността ви и от фактически изпълнената работа. Т.е. налице е зависимост. Струва си само да престанете да изпълнявате работата си, приходите ще бъдат прекъснати. А спирането им е вече опасно, както за вас, така и за вашите близки. 
Някои от читателите могат да оспорят моите твърдения с факта, че заплатите могат да са много високи, дотолкова високи, че могат да направят човек богат. Действително, управляващите големи компании, висококвалифицираните специалисти и други работници могат да получават много високи заплати. Но трябва също да се помни, че всички тези хора, които получават високи заплати: 
  • зависят от работодателя си
  • много малко вероятно ще получават заплата по-висока от 3 хил лв
С висока заплата зависимостта е съществено по-голяма,  отколкото зависимостта при ниска заплата. Т.е. високоплатеният работник е готов здраво да се държи за работното си място и да търпи постоянни командировки, задържане в работата, готов е да жертва отношенията с близки хора, и да прави още много други нежелателни неща. И няма какво да крия, такъв човек, както всеки работник, не е свободен, тъй като не може спонтанно да замине да разгледа Великия Каньон поради график на скъпоценната работа. 
Даже този високоплатен човек да има много материални блага (кола, къща, техника), но много от тези блага ще са взети на кредит, което още веднъж прави работата му много скъпоценна за него, тъй като от заплатата зависи платежоспособността му пред банките. 
Става ясно, че даже най-високоплатеният работник - това е всъщност съвременен роб, който сам на себе си не принадлежи. Негов собственик е работодателят му, който диктува условията. А обстоятелствата често не дават на работника да излезе от тази робовладетелска система по собствено желание. 
Такава е реалността на приходите от заплатата, колкото и да е тъжно.
Активи От определението по-горе става ясно, че активите са ресурс, който дава приход. Съществена разлика между прихода от труда (т.е. заплатата) и прихода от активи е фактът, че актива е ресурс вън от тялото ви. Актива всъщност е същият ресурс, който е способен да изпълнява някакви действия (еквивалент на работа) за донасяне на приход. И тук започва най-интересното.  
Имайки актив, вие можете спонтанно да отидете на почивка, да видите Великия Каньон, защото активът може да донася приход без ваше участие. Вие можете да спите, да се разхождате, да прекарвате време с децата, да се наслаждавате на природата или да правите всякакви други приятни неща, но актива все едно ще донася приход. 
 Разбира се, за актива трябва да се полагат грижи: да се настройват процеси, да се внасят средства за по-нататъшно развитие, да се оптимизират разходите, да се ремонтира... Но всичко това е осъществимо и изпълнимо. Примери за активи има различни; ето няколко примера:
  • недвижим имот (за даване под наем, а не този в който живеете)
  • средства за производство (завод)
  • търговска точка (продажба на търсени стоки)
Тези примери са достатъчно абстрактни, и за това изискват съществени вложения и планиране. Но има и по-обикновени активи, които може да си позволи практически всеки.
Напомням, целта на статията е да ви отворя очите, а не да разкаже как се изграждат активи.
Но трябва също да се помни, че ако бизнеса ви изисква вашето непосредствено участие, то вие все още ще сте зависими, въпреки че приходите са от актива (вашия бизнес). За да може вашият бизнес сам да започне да донася пари без вас, трябва да наемете хора, които ще изпълняват задължения, ако такива се изискват.
Извод Работници на заплата, опомнете се. Престанете да продавате труда си. Заради себе си и близките си до половин година от днешния ден покажете някакъв резултат от изграждането на свой актив. Запишете си в календара, започнете да мислите, правете реални планове и направете бъдещето на близките си красиво и свобдно. Край на заплатата, тъй като тя е път към бедността. Изградете актив и го превърнете във автоматизиран източник на приход, който не изисква вашето активно участие. 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 946685
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963